Kuzynka na obiedzie komunijnym podała rybę. Przepis łatwy, ale zrobił ogromne wrażenie
Goście byli nieco skonsternowani, kiedy na stole pojawiła się pieczona ryba. Dla wielu nie tak powinien wyglądać obiad komunijny. Mimo dystansu potrawa zniknęła z niemalże wszystkich talerzy, a co druga ciotka prosiła o przepis. Moja kuzynka rozbiła bank tym daniem, a wszystko za sprawą pysznego i bajecznie łatwego sosu.
21.05.2024 17:10
W kwestii jedzenia trudno zaskoczyć gości komunijnych - zwykle gwoździem programu jest rosół, później na stole ląduje talerz mięs i kilka surówek. I jest to jak najbardziej w porządku. Moja kuzynka stwierdziła jednak, że złamie schemat i poda na obiad komunijny coś, czego mało kto się spodziewa. I postawiła na rybę. Na tym można byłoby skończyć tę historię, gdyby nie towarzyszący rybie sos. To absolutny hit!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić na obiad komunijny?
W przypadku obiadu komunijnego zamiast schabowego, roladek czy mielonych, wybierz... rybę. Polacy nie należą do rekordzistów pod względem jedzenia ryb, dlatego tym bardziej warto postawić na łososia czy dorsza, komponując obiad komunijny. Takiego zagrania mało kto się spodziewa. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić na obiad komunijny, sięgnij po ten przepis. A sam pomysł na sos musztardowo-miodowy z pewnością nie raz i nie dwa uratuje twój obiad.
Jak przygotować nieziemski sos do łososia? Podane składniki wyliczone są na jedną porcję. W garnuszku wymieszaj łyżkę miodu płynnego, łyżkę miękkiego masła, łyżkę musztardy Dijon lub musztardy sarepskiej, pół łyżki musztardy ziarnistej francuskiej, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę soku z cytryny. Podgrzewaj całość krótko, aż masło się rozpuści. Sos gotowy! Łosoś podany w takim wydaniu skradnie serca komunijnych gości.
Łosoś w sosie musztardowo-miodowym. Przepis na obiad komunijny
Składniki (na 1 porcję):
- 150 g filetu z łososia (ze skórą lub bez),
- sos miodowo-musztardowy,
- pieprz cayenne lub ostre chilli do smaku (opcjonalnie),
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- cząstki cytryny do podania.
Przygotowanie:
- Łososia umyj i osusz, a następnie dopraw solą. Gotową rybę wyłóż na blachę do pieczenia pokrytą folią aluminiową.
- Połowę przygotowanego sosu rozprowadź pędzlem po rybie. Zakryj rybę kawałkiem folii aluminiowej, szczelnie łącząc brzegi.
- Rybę piecz przez 10-12 minut w 190 st. C.
- Następnie wyjmij rybę i zdejmij folię z góry. Resztą sosu posmaruj rybę i piecz kolejne 5-6 minut bez przykrycia, najlepiej z włączoną funkcją grillowania lub grzania od góry.
- Po tym czasie łosoś jest gotowy do podania. Oprósz go natką pietruszki i podaj z cząstką cytryny.