Polski klasyk na liście najlepszych surówek na świecie. Ta pozycja to nasza duma i chwała

Jest taka polska surówka, którą uwielbiają konsumenci nie tylko w kraju, ale i na całym świecie. Skąd o niej wiedzą? Przy jakiej okazji jej próbowali? Co ich w niej urzekło? Tego nie wiemy; wiemy natomiast to, że spośród tysięcy surówek i sałatek z całego globu, polska mizeria została pięknie wyróżniona.

Polski akcent w rankingu najlepszych surówek na świeciePolski akcent w rankingu najlepszych surówek na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, tasteatlas.com | rh2010, tastetatlas.com

Chociaż kuchnia polska nie jest na świecie tak znana jak kulinarna scena Włoch, Japonii czy Hiszpanii, to nie jest też totalnie anonimowa w oczach obywateli globu. Oczywiście najbardziej znaną polską potrawą (a już z całą pewnością najbardziej z Polakami kojarzoną) są pierogi. To właśnie je wymienia się w tym konkretnym kontekście najczęściej. Niedawno okazało się, że również mizeria cieszy się na świecie wyjątkowymi względami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Ranking najlepszych surówek i sałatek globu

W maju 2024 roku portal kulinarny Taste Atlas opublikował najnowszy ranking najlepszych surówek na świecie. Chociaż tym razem polski akcent nie znalazł się na podium, ani nawet w pierwszej dziesiątce (to udało się kiedyś żurkowi), mizerii i tak poszło naprawdę nieźle. Po zliczeniu głosów użytkowników portalu z całego świata okazało się, że polska surówka z ogórków, z notą wynoszącą 4.2 punktu w pięciopunktowej skali, zajęła 14 pozycję na liście.

W tym miejscu warto przypomnieć, że kiedyś jeszcze jedna polska potrawa została "doceniona" przez Taste Atlas. W 2023 roku niesławna czernina zajęła pierwsze miejsce spośród wszystkich... najgorszych zup na świecie. W takich okolicznościach sukces mizerii zdaje się jeszcze większy, prawda?

Grecy królują

W rankingu najlepszych surówek świata aż dwie pozycje na podium przypadły kuchni greckiej. Pierwszą lokatę zajęła Dakos — surówka z namoczonego chleba lub sucharów, oliwy, pomidorów i greckiego serca owczego. Trzecie miejsce to tymczasem klasyka o naprawdę międzynarodowym charakterze — sałatka grecka.

Mizeria zajęła 14 pozycję w rankingu
Mizeria zajęła 14 pozycję w rankingu © tasteatlas.com | tasteatlas.com

Pomiędzy tymi greckimi specjałami uplasowało się jeszcze danie z Tunezji. W zestawieniu najlepszych surówek i sałatek globu afrykańskie państwo reprezentowała Mechouia. Jest to sałatka z grillowanych, a następnie rozdrobnionych na purée warzyw takich jak papryka, cebula i bakłażan. Teraz już wiemy, po jakie sałatki sięgać, przebywając na wczasach w Grecji i Tunezji!

Wybrane dla Ciebie
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯