Polski klasyk na liście najlepszych surówek na świecie. Ta pozycja to nasza duma i chwała

Jest taka polska surówka, którą uwielbiają konsumenci nie tylko w kraju, ale i na całym świecie. Skąd o niej wiedzą? Przy jakiej okazji jej próbowali? Co ich w niej urzekło? Tego nie wiemy; wiemy natomiast to, że spośród tysięcy surówek i sałatek z całego globu, polska mizeria została pięknie wyróżniona.

Polski akcent w rankingu najlepszych surówek na świeciePolski akcent w rankingu najlepszych surówek na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, tasteatlas.com | rh2010, tastetatlas.com

Chociaż kuchnia polska nie jest na świecie tak znana jak kulinarna scena Włoch, Japonii czy Hiszpanii, to nie jest też totalnie anonimowa w oczach obywateli globu. Oczywiście najbardziej znaną polską potrawą (a już z całą pewnością najbardziej z Polakami kojarzoną) są pierogi. To właśnie je wymienia się w tym konkretnym kontekście najczęściej. Niedawno okazało się, że również mizeria cieszy się na świecie wyjątkowymi względami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Ranking najlepszych surówek i sałatek globu

W maju 2024 roku portal kulinarny Taste Atlas opublikował najnowszy ranking najlepszych surówek na świecie. Chociaż tym razem polski akcent nie znalazł się na podium, ani nawet w pierwszej dziesiątce (to udało się kiedyś żurkowi), mizerii i tak poszło naprawdę nieźle. Po zliczeniu głosów użytkowników portalu z całego świata okazało się, że polska surówka z ogórków, z notą wynoszącą 4.2 punktu w pięciopunktowej skali, zajęła 14 pozycję na liście.

W tym miejscu warto przypomnieć, że kiedyś jeszcze jedna polska potrawa została "doceniona" przez Taste Atlas. W 2023 roku niesławna czernina zajęła pierwsze miejsce spośród wszystkich... najgorszych zup na świecie. W takich okolicznościach sukces mizerii zdaje się jeszcze większy, prawda?

Grecy królują

W rankingu najlepszych surówek świata aż dwie pozycje na podium przypadły kuchni greckiej. Pierwszą lokatę zajęła Dakos — surówka z namoczonego chleba lub sucharów, oliwy, pomidorów i greckiego serca owczego. Trzecie miejsce to tymczasem klasyka o naprawdę międzynarodowym charakterze — sałatka grecka.

Mizeria zajęła 14 pozycję w rankingu
Mizeria zajęła 14 pozycję w rankingu © tasteatlas.com | tasteatlas.com

Pomiędzy tymi greckimi specjałami uplasowało się jeszcze danie z Tunezji. W zestawieniu najlepszych surówek i sałatek globu afrykańskie państwo reprezentowała Mechouia. Jest to sałatka z grillowanych, a następnie rozdrobnionych na purée warzyw takich jak papryka, cebula i bakłażan. Teraz już wiemy, po jakie sałatki sięgać, przebywając na wczasach w Grecji i Tunezji!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki