WAŻNE
TERAZ

Powstanie polskie Centrum Satelitarne. Tusk: "Możemy wyżej, dalej"

100 najlepiej ocenianych zup na świecie. Polski przysmak na podium

Żurek uplasował się na podium wśród najlepiej ocenianych zup świata. To miła odmiana po przejściach z czerniną, która brylowała w dwóch niechlubnych rankingach: najgorszych zup i dań. Po tym kuble zimnej wody nadszedł czas na zbieranie laurów. Według zestawienia Taste Atlas aż siedem polskich zup znalazło się na liście 100 najlepszych na świecie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Taste Atlas

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych (i najgorszych) kuchni świata, restauracji i potraw. Rankingi te są tworzone na podstawie ocen użytkowników serwisu. Na niechlubnych pozycjach uplasowały się w nich polskie dania: czernina zajęła pierwsze miejsce w zestawieniu najgorzej ocenianych zup. Na liście były też flaczki i śląska wodzionka.

Ranking 100 najlepiej ocenianych zup na świecie. Polski przysmak na czele stawki

Co napawające optymizmem, dużo lepiej wypadamy w zestawieniu stu najlepiej ocenianych zup świata. W tym rankingu pojawiło się aż siedem pozycji z Polski, w tym oczywiście rosół, a także kwaśnica oraz zupa borowikowa. Faworytem jednak okazał się... żurek, który Taste Atlas umieścił na wysokiej drugiej pozycji, tuż za tonkotsu ramen. Zwycięska zupa składa się z bogatego, tłustego bulionu wieprzowego, świeżego makaronu, jajek z miękkim żółtkiem i delikatnego boczku wieprzowego. Trzecia pozycja przypadła indyjskiej zupie z soczewicy.

Ponadto, w rankingu znalazły się zupa ziemniaczana (na 87. miejscu), kwaśnica (na 82. miejscu), rosół z kury (na 81. miejscu), barszcz czerwony czysty (na 53. miejscu), zupa borowikowa (na 52. miejscu) i rosół (na 39. miejscu).

Co na temat żurku piszą twórcy rankingu?

Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się wyrazistym kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwaśnemu zakwasowi, czyli fermentacji chleba i mąki żytniej. Zupa zawiera również mięsa, takie jak kiełbasy, boczek lub szynka, oraz warzywa, takie jak ziemniaki i grzyby. Choć jest niezwykle popularna w całej Polsce, każdy region ma swoją wersję dania. Czasami jest podawany w jadalnej misce z chleba, często dodaje się do zupy połówki jajek na twardo. Żurek jest tradycyjnie przygotowywany i spożywany w okresie Wielkanocy - podsumowuje Taste Atlas.

Gdzie serwują najlepszy żurek na świecie?

Sugerując się podpowiedziami portalu Taste Atlas, najlepszy na świecie żurek serwują w Krakowie, dokładniej w "Weselu", w jednej z knajp przy Rynku Głównym. Kolejny na liście jest "Stary Dom" w Warszawie, następnie "Krystynka wraca z Wiednia" w Katowicach, później plasuje się kolejna krakowska restauracja - "Chłopskie Jadło" i "Grota Zbójnicka" w Zielonej Górze.

Obrazek
Żurek na liście 100 najlepszych zup świata - Pyszności; Fot. tasteatlas.com

Czernina. Najgorsza z najgorszych?

Na początku roku opublikowana została lista najgorzej ocenianych zup na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazły się aż trzy potrawy z Polski, a czernina zajęła - niechlubne w tym przypadku - pierwsze miejsce. Pochodząca ze Śląska wodzionka uplasowała się na czwartym miejscu, a flaki - na ósmym. Przypomnijmy, że wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, roztartego czosnku, czasem też cebuli i pietruszki, oraz tłuszczu zwierzęcego.

Czernina zaś to inaczej czarna polewka. Zupę robi się na bazie rosołu i krwi z kaczki, gęsi lub królika. Zaprawia się ją octem, podaje z kluskami lanymi lub makaronem, do czerniny daje się też suszone lub świeże owoce. Na Kaszubach czerninę podaje się w Boże Narodzenie - czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.

Co więcej, nie na tym kończy się zła sława czerniny. Zupa ta znalazła się także w zestawieniu 100 najgorszych potraw świata, zajmując 11. miejsce. Tutaj konkurencję zdeklasowała rosyjska sałatka rybna z Jakucji o nazwie indigirka.

Zobacz także tradycyjny przepis na żurek na zakwasie:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu