100 najlepiej ocenianych zup na świecie. Polski przysmak na podium

Żurek uplasował się na podium wśród najlepiej ocenianych zup świata. To miła odmiana po przejściach z czerniną, która brylowała w dwóch niechlubnych rankingach: najgorszych zup i dań. Po tym kuble zimnej wody nadszedł czas na zbieranie laurów. Według zestawienia Taste Atlas aż siedem polskich zup znalazło się na liście 100 najlepszych na świecie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Taste Atlas

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych (i najgorszych) kuchni świata, restauracji i potraw. Rankingi te są tworzone na podstawie ocen użytkowników serwisu. Na niechlubnych pozycjach uplasowały się w nich polskie dania: czernina zajęła pierwsze miejsce w zestawieniu najgorzej ocenianych zup. Na liście były też flaczki i śląska wodzionka.

Ranking 100 najlepiej ocenianych zup na świecie. Polski przysmak na czele stawki

Co napawające optymizmem, dużo lepiej wypadamy w zestawieniu stu najlepiej ocenianych zup świata. W tym rankingu pojawiło się aż siedem pozycji z Polski, w tym oczywiście rosół, a także kwaśnica oraz zupa borowikowa. Faworytem jednak okazał się... żurek, który Taste Atlas umieścił na wysokiej drugiej pozycji, tuż za tonkotsu ramen. Zwycięska zupa składa się z bogatego, tłustego bulionu wieprzowego, świeżego makaronu, jajek z miękkim żółtkiem i delikatnego boczku wieprzowego. Trzecia pozycja przypadła indyjskiej zupie z soczewicy.

Ponadto, w rankingu znalazły się zupa ziemniaczana (na 87. miejscu), kwaśnica (na 82. miejscu), rosół z kury (na 81. miejscu), barszcz czerwony czysty (na 53. miejscu), zupa borowikowa (na 52. miejscu) i rosół (na 39. miejscu).

Co na temat żurku piszą twórcy rankingu?

Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się wyrazistym kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwaśnemu zakwasowi, czyli fermentacji chleba i mąki żytniej. Zupa zawiera również mięsa, takie jak kiełbasy, boczek lub szynka, oraz warzywa, takie jak ziemniaki i grzyby. Choć jest niezwykle popularna w całej Polsce, każdy region ma swoją wersję dania. Czasami jest podawany w jadalnej misce z chleba, często dodaje się do zupy połówki jajek na twardo. Żurek jest tradycyjnie przygotowywany i spożywany w okresie Wielkanocy - podsumowuje Taste Atlas.

Gdzie serwują najlepszy żurek na świecie?

Sugerując się podpowiedziami portalu Taste Atlas, najlepszy na świecie żurek serwują w Krakowie, dokładniej w "Weselu", w jednej z knajp przy Rynku Głównym. Kolejny na liście jest "Stary Dom" w Warszawie, następnie "Krystynka wraca z Wiednia" w Katowicach, później plasuje się kolejna krakowska restauracja - "Chłopskie Jadło" i "Grota Zbójnicka" w Zielonej Górze.

Obrazek
Żurek na liście 100 najlepszych zup świata - Pyszności; Fot. tasteatlas.com

Czernina. Najgorsza z najgorszych?

Na początku roku opublikowana została lista najgorzej ocenianych zup na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazły się aż trzy potrawy z Polski, a czernina zajęła - niechlubne w tym przypadku - pierwsze miejsce. Pochodząca ze Śląska wodzionka uplasowała się na czwartym miejscu, a flaki - na ósmym. Przypomnijmy, że wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, roztartego czosnku, czasem też cebuli i pietruszki, oraz tłuszczu zwierzęcego.

Czernina zaś to inaczej czarna polewka. Zupę robi się na bazie rosołu i krwi z kaczki, gęsi lub królika. Zaprawia się ją octem, podaje z kluskami lanymi lub makaronem, do czerniny daje się też suszone lub świeże owoce. Na Kaszubach czerninę podaje się w Boże Narodzenie - czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.

Co więcej, nie na tym kończy się zła sława czerniny. Zupa ta znalazła się także w zestawieniu 100 najgorszych potraw świata, zajmując 11. miejsce. Tutaj konkurencję zdeklasowała rosyjska sałatka rybna z Jakucji o nazwie indigirka.

Zobacz także tradycyjny przepis na żurek na zakwasie:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia