Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas

Nie każdy potrafi się do nich przekonać, ale wystarczy dobra marynata, by z niedocenianego kawałka mięsa zrobić coś, co pachnie obłędnie i rozpływa się w ustach. Czasem właśnie z takich kontrowersyjnych części drobiu wychodzą najlepsze dania.

Szyje indycze po indyjsku to hit obiadowySzyje indycze po indyjsku to hit obiadowy
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć wielu kojarzy je tylko z rosołem, szyje indycze po indyjsku to przykład, jak z niedocenianego kawałka mięsa można zrobić coś niezwykle aromatycznego. To potrawa, która łączy domową prostotę z egzotycznym charakterem kuchni orientalnej. Połączenie indyczej delikatności, korzennych przypraw i słodyczy warzyw daje efekt, który zaskakuje nawet tych, którzy zwykle omijają podroby szerokim łukiem.

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

To jedno z tych dań, które nie wymagają ani dużego budżetu, ani wielkich umiejętności. Wystarczy piekarnik, kilka przypraw i cierpliwość. Po godzinie zapiekania mięso staje się kruche, warzywa miękkie, a cały dom wypełnia się orientalnym zapachem. Szyje indycze po indyjsku to doskonały sposób, by odkryć, jak wiele potrafi dać kuchnia z wyobraźnią i  bez marnowania.

Dlaczego warto sięgać po mięso z indyka?

Mięso z indyka to jedno z najzdrowszych źródeł białka. Zawiera mało tłuszczu, a przy tym dostarcza żelaza, cynku i witamin z grupy B, które wspierają odporność i układ nerwowy. Szczególnie ciekawe są właśnie szyje indycze: pełne smaku, bogate w kolagen i naturalne żelatyny. Dzięki nim mięso po upieczeniu staje się miękkie, a sos zyskuje wyjątkową głębię. To część, która idealnie nadaje się do powolnego pieczenia i świetnie chłonie przyprawy.

Szyje indycze wspierają też trawienie i wspomagają regenerację organizmu. Zawierają żelazo, cynk, magnez i witaminy z grupy B (B3, B6 i B12), które odpowiadają za odporność, koncentrację oraz dobrą kondycję psychiczną.

Pod względem kulinarnym szyje mają jeszcze jedną zaletę: wytrzymują długą obróbkę. Można je piec, dusić, gotować, bo im dłużej są w cieple, tym lepsze. Świetnie chłoną przyprawy, zwłaszcza intensywne mieszanki, takie jak curry, kolendra, imbir czy czosnek. Dlatego właśnie tak dobrze sprawdzają się w kuchni indyjskiej.

Przepis na szyje indycze po indyjsku

Składniki:

  • 4 szyje indycze,
  • 3 marchewki,
  • batat,
  • 1-2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do posmarowania naczynia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szyjki indycze, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj czosnkiem przeciętym na pół, dopraw przyprawą do drobiu oraz papryką.
  2. Pokrój marchew na małe kawałki, batata w średnią kostkę, cebulę zaś w półplasterki.
  3. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i piecz przez 30 minut w 200°C.
  4. Po tym czasie dodaj warzywa, wsyp curry i lekko wymieszaj. Piecz kolejne 30-45 minut, aż wszystko będzie miękkie. Od czasu do czasu polewaj wytworzonym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie