Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni

Czasem zwykłe danie potrafi zaskoczyć, gdy zmieni się tylko jeden detal. Naleśniki curry to przykład na to, jak odrobina przyprawy potrafi odmienić smak i wygląd tradycyjnych placków, które nagle stają się małym kulinarnym hitem.

Naleśnik z curry robią furorę na każdej imprezieNaleśnik z curry robią furorę na każdej imprezie
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Kiedy pierwszy raz spróbowałam dodać do ciasta przyprawę curry i odrobinę kurkumy, nie spodziewałam się aż takiej różnicy. Klasyczne naleśniki zamieniły się w aromatyczne, złociste placki, które smakują świetnie z różnymi farszami.

Od tego czasu naleśniki curry pojawiają się w mojej kuchni regularnie; sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i w roli przekąski do pracy czy dania imprezowego. Jedną z moich ulubionych wersji jest połączenie ich z kremowym serkiem i wędzonym łososiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

Naleśniki curry to prosty sposób na efektowny smak

Przepis bazuje na klasycznym cieście naleśnikowym, ale dodatek przypraw zmienia je nie do poznania. Curry i kurkuma nadają nie tylko intensywny kolor, ale też charakterystyczny, lekko orientalny aromat. Warto pamiętać, aby odstawić ciasto na około pół godziny, dzięki temu mąka dobrze napęcznieje, a usmażone naleśniki będą elastyczne i łatwe do zwijania.

Przepis na naleśniki curry z łososiem i serkiem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy.

Składniki na farsz:

  • 300 g serka do smarowania (śmietankowego lub ziołowego),
  • 300 g łososia wędzonego na zimno.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw na 20-30 minut.
  2. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki. Jeśli zaczynają przywierać, posmaruj patelnię cienką warstwą tłuszczu.
  3. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem, ułóż kawałki łososia i zwiń w rulony.
  4. Pokrój na porcje lub podawaj w całości, w zależności od okazji.

Jak podawać naleśniki curry?

Najlepiej smakują na zimno, więc sprawdzają się jako szybkie śniadanie, kolacja czy lunch do pracy. Można je też pokroić na mniejsze kawałki i podać jako przekąskę na przyjęciu. Świetnie prezentują się posypane czarnym sezamem lub udekorowane świeżymi kiełkami. Możesz też posypać je amarantusem, który jest smacznym źródłem żelaza.

Naleśniki curry to dowód na to, że drobny trik w kuchni potrafi całkowicie odmienić dobrze znane danie. Aromatyczne, złociste i elastyczne, pasują do różnych farszów i świetnie sprawdzają się na każdą okazję. Nic dziwnego, że stały się moim kuchennym uzależnieniem.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka