Ani łosoś, ani pstrąg. Na grilla najlepsza jest inna ryba

Grill w piątek jest świetną okazją do tego, aby zamiast tradycyjnej karkówki przygotować pieczoną na ruszcie rybę. Obok popularnego łososia czy pstrąga, warto postawić na inny gatunek występujący w polskich jeziorach.

Ryba z grilla jest idealna na piątkowe spotkania w ogrodzie Ryba z grilla jest idealna na piątkowe spotkania w ogrodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sandacz to smaczna ryba o delikatnym, chudym mięsie i cennych właściwościach odżywczych. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, ale latem warto się pokusić o wrzucenie jej na grilla. Dzięki dużej zawartości kolagenu włókna są zwarte i nie rozpadają się podczas obróbki. Ryba świetnie smakuje w kompozycji z greckim sosem i prostą sałatką ze warzywami sezonowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Flądra, dorsz, a może coś innego? Żona rybaka szczerze o rybach z Bałtyku

Sandacz w kuchni staropolskiej

Dziś ryba nie jest już tak popularna jak kiedyś, ale dawniej królowała na polskich stołach. Chętnie podawano sandacza pieczonego w ziołach, duszonego z sosem grzybowym lub w galarecie – w charakterze zimnej przekąski. Chociaż Maria Lemnis i Henryk Vitry, autorzy książki o kuchni staropolskiej, przekonują, że najlepiej smakuje z wody, idealnie sprawdza się również na grilla.

Sandacz występuje licznie w polskich jeziorach, więc w sklepach rybnych, które często znajdują się w mniejszych miejscowościach w pobliżu zbiorników wodnych, możesz dostać świeże okazy. Warto kupić rybę w całości i samodzielnie przygotować z niej filety. Głowę, skrzela i ogon wykorzystaj do zupy rybnej.

Jak przygotować sandacza na grilla?

Rybę warto grillować razem ze skórą, która zapobiega wysychaniu mięsa i pomaga utrzymać filety w jednym kawałku. Możesz także opiekać sandacza w całości, oczywiście po wypatroszeniu, jednak w postaci filetów zrobi się o wiele szybciej i nie trzeba będzie już tak uważać na ości. Mięso warto natrzeć solą i roztopionym masłem – wymieszaj je z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i świeżymi ziołami, a zakochasz się w aromacie tej ryby.

Opiekaj sandacza przez 2–3 minuty na rozgrzanym ruszcie z każdej strony. Możesz użyć specjalnych siatek do grillowania, które ułatwiają obracanie filetów. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟