Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Warzywa z grilla coraz częściej towarzyszą mięsnym klasykom. Jednak nie zawsze wystarczy po prostu wrzucić je na ruszt i obracać. Jeśli chcesz zrobić kapustę z grilla, potrzebujesz dodatkowego gadżetu.
Znajoma postanowiła wykonać przepis z Instagrama na grillu. Oryginalnie kapusta była robiona w piekarniku, gdzie temperatura jest stała i nie trzeba niczego obracać. Na szybko nadzialiśmy spore kawałki kapusty na metalowe szpilki do szaszłyków. Jednak nie było to najlepsze rozwiązanie – pod wpływem wysokiej temperatury zewnętrzne liście szybko zaczęły się palić i nawet obracanie niewiele pomogło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Kapusta z grilla? To może się udać
Aby kapusta na grillu nie wyszła spalona i była miękka w środku, potrzebujesz tacki i pokrywki do grilla. Główkę warto pokroić na nieco mniejsze kawałki niż te, które są widoczne na rolce z Instagrama – wtedy jest szansa, że zrobi się szybciej. Każdy kawałek posmaruj marynatą – ta z przepisu na Instagramie jest przepyszna – i połóż na tacce (wtedy już nie potrzebujesz szpilek do szaszłyków).
Grillowanie kapusty trwa ok. 30–40 minut i najlepiej najpierw grillować ją przez 10-15 minut nad otwartym paleniskiem, a potem pod przykryciem przez 20–30 minut. Podczas grillowania bez przykrycia, kilka razy ją obróć. Po wrzuceniu pod pokrywkę, co jakiś czas sprawdzaj, czy jest miękka w środku.
Pomysł na marynatę do grilowanej kapusty
Instagramerka przygotowała marynatę z oliwy, koncentratu pomidorowego, odrobiny cytryny i syropu z agawy. Gęsty sosik doprawiła kminem rzymskim, mieloną papryką, kolendrą i płatkami chili.
Kapustę z piekarnika położyła hummusie z białej fasoli. Całość polała słodko-kwaśnym sosem w koreańskim stylu.
Przepis na kapustę z grilla
Syrop z agawy możesz zastąpić klonowym lub miodem.
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżeczki syropu z agawy,
- mielone przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, papryki, kolendry,
- pół łyżeczki płatków chili.
Sposób przygotowania:
- Oderwij zewnętrzne liście kapusty i umyj ją pod bieżącą wodą. Osusz przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój na kawałki – najpierw na pół, potem na ćwiartki i każdą ćwiartkę na trzy części.
- W niewielkiej misce wymieszaj oliwę z koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Dopraw przyprawami.
- Kapustę ułóż na tackach do grillowania (najlepsze są wielokrotnego użytku) i posmaruj marynatą. Delikatnie przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij, pozostaw na blacie, aby tacki i kapusta ogrzały się do temperatury pokojowej, a następnie połóż na grillu.
- Piecz przez 10–15 bez przykrycia, a potem 20–30 pod pokrywką.