Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jedni robią z grzybami, inni z boczkiem. Ja stawiam na minimalizm i przygotowuję młodą duszoną kapustę tylko z kilkoma najprostszymi dodatkami. W przepisie wykorzystuję starą domową recepturę, która podkreśla delikatny, kremowy smak młodej kapusty.
Duszona młoda kapusta ma długą tradycję w kuchni polskiej i jest chętnie serwowana nie tylko jako dodatek do mięs, ale także jako samodzielny posiłek. Uchodzi za lekkostrawną potrawę i bogatą w witaminy, dlatego cieszy się ogromną popularnością w sezonie wiosenno-letnim. Młode liście nie obciążają jeszcze tak bardzo układu pokarmowego jak dojrzałe główki, co sprawia, że można je jeść nawet bez kminku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Młoda kapusta do ziemniaków, pieczywa lub na gołąbki
Delikatna w smaku kremowa duszona kapusta jest świetnym dodatkiem do obiadu. Idealnie smakuje z klasycznym kotletem schabowym i ziemniakami. Możesz ją podać także do prostego puree ziemniaczanego okraszonego smażonym boczkiem.
Delikatne liście młodej kapusty sprawdzą się również na gołąbki – łatwo się zwijają i nie wymagają długiego gotowania. Jako farszu możesz użyć mięsa mielonego i ryżu lub grzybów leśnych wymieszanych z kaszą gryczaną. Tak przygotowane gołąbki doskonale smakują w lekkim sosie pomidorowym lub własnym wywarze warzywnym.
Przepis na duszoną młodą kapustę
Jeśli zdecydujesz się na pokrojenie kapusty przy pomocy malaksera, rób to ostrożnie, uważając, aby nie powstała papka.
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1-2 cebule szalotki,
- 2 duże łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki mąki,
- pęczek świeżego koperku,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj kapustę nożem lub przy pomocy malaksera. Przełóż do garnka, oprósz solą i zalej 100 ml zimnej wody. Wstaw do zagotowania na średniej mocy palnika.
- Na patelni podsmaż drobno posiekane szalotki z masłem klarowanym. Gdy cebulka się zeszklij, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Wymieszaj na gładko, po czym przełóż do garnka z kapustą.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
- Na koniec dodaj posiekany koperek.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem według własnego gustu.