W czerwcu robię gołąbki z młodej kapusty. Sekret smaku to ten farsz
Dla wielu Polaków gołąbki są jednym z najbardziej tradycyjnych obiadów. Kojarzą się z domową kuchnią naszych mam i babć, a jednocześnie są smakiem łatwym do odtworzenia samodzielnie w domu. Oto przepis na klasyczne gołąbki z sosem pomidorowym krok po kroku.
Kluczem do udanych gołąbków jest wybór kapusty, w którą zawiniesz farsz. Najlepszym wyborem w sezonie wiosenno-letnim jest młoda kapusta, ponieważ młode liście łatwo współpracują i nie pękają podczas duszenia. W mojej wersji do środka trafia klasyczny mięsno-ryżowy farsz, a całość podaję z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietany 18-stki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jak przygotować kapustę do gołąbków?
Na samym początku odetnij głąb kapusty ostrym nożem — to ułatwi zdejmowanie liści. Warto jest sprawdzić, czy główka ma luźniejsze liście, ponieważ wówczas łatwiej je oddzielić już na samym początku. Następnie sparz kapustę w garnku. Jest to bardzo prosty sposób - wystarczy zagotować w garnku osoloną wodę i włożyć do niego główkę kapusty głąbem do dołu. Po 1–2 minutach zmiękną zewnętrzne liście — zdejmuj je szczypcami i odkładaj na talerz. Na koniec lekko zetnij nerw środkowy nożem, by liść był elastyczny i łatwo się zwijał. Po przygotowaniu liści możesz zacząć przygotowywać farsz.
Jaki sos do gołąbków?
Najbardziej tradycyjnym i najprostszym wyborem jest sos pomidorowy do gołąbków. Możesz wykorzystać zwykłą passatę pomidorową ze sklepu, ale możesz również poprawić jej smak. Wystarczy wlać passatę do garnka, a następnie dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, pieprz i kilka liści laurowych. Następnie przykryj garnek i zostaw na pół godziny na małym ogniu.
Przepis na farsz mięsno-ryżowy
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe),
- 100 g ryżu,
- 2 marchewki,
- 1 łyżka oleju,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- jajko,
- szczypta soli,
- pieprzu i majeranku.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach.
- Drobno pokrój cebulę i czosnek.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj cebulę.
- Mieszaj, aż cebula się zarumieni, następnie dodaj czosnek, a na końcu marchewkę.
- Podsmażaj przez trzy minuty, następnie dodaj mięso.
- W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Gdy mięso się usmaży, a ryż ugotuje, dodaj jajko, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
- Następnie zdejmij patelnię z palnika i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy farsz ostygnie, zacznij zawijać gołąbki.
- Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu.
- Złóż boki liścia do środka i zwiń ciasno w rulon.
- Następnie ułóż gołąbki ciasno w garnku i zalej sosem.
- Duś pod przykryciem ok. 45 minut na małym ogniu.
Dzięki temu, że korzystasz z liści młodej kapusty, nie musisz martwić się, że po tym czasie gołąbki będą dalej twarde, ponieważ gołąbki z młodej kapusty duszą się krócej niż te z kapusty zimowej. Jest to jedna z dużych zalet wyboru tej kapusty.