W czerwcu robię gołąbki z młodej kapusty. Sekret smaku to ten farsz

Dla wielu Polaków gołąbki są jednym z najbardziej tradycyjnych obiadów. Kojarzą się z domową kuchnią naszych mam i babć, a jednocześnie są smakiem łatwym do odtworzenia samodzielnie w domu. Oto przepis na klasyczne gołąbki z sosem pomidorowym krok po kroku.

Gołąbki podaj z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietanyGołąbki podaj z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluczem do udanych gołąbków jest wybór kapusty, w którą zawiniesz farsz. Najlepszym wyborem w sezonie wiosenno-letnim jest młoda kapusta, ponieważ młode liście łatwo współpracują i nie pękają podczas duszenia. W mojej wersji do środka trafia klasyczny mięsno-ryżowy farsz, a całość podaję z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietany 18-stki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak przygotować kapustę do gołąbków?

Na samym początku odetnij głąb kapusty ostrym nożem — to ułatwi zdejmowanie liści. Warto jest sprawdzić, czy główka ma luźniejsze liście, ponieważ wówczas łatwiej je oddzielić już na samym początku. Następnie sparz kapustę w garnku. Jest to bardzo prosty sposób - wystarczy zagotować w garnku osoloną wodę i włożyć do niego główkę kapusty głąbem do dołu. Po 1–2 minutach zmiękną zewnętrzne liście — zdejmuj je szczypcami i odkładaj na talerz. Na koniec lekko zetnij nerw środkowy nożem, by liść był elastyczny i łatwo się zwijał. Po przygotowaniu liści możesz zacząć przygotowywać farsz.

Jaki sos do gołąbków?

Najbardziej tradycyjnym i najprostszym wyborem jest sos pomidorowy do gołąbków. Możesz wykorzystać zwykłą passatę pomidorową ze sklepu, ale możesz również poprawić jej smak. Wystarczy wlać passatę do garnka, a następnie dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, pieprz i kilka liści laurowych. Następnie przykryj garnek i zostaw na pół godziny na małym ogniu.

Przepis na farsz mięsno-ryżowy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe),
  • 100 g ryżu,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • pieprzu i majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach.
  2. Drobno pokrój cebulę i czosnek.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj cebulę.
  4. Mieszaj, aż cebula się zarumieni, następnie dodaj czosnek, a na końcu marchewkę.
  5. Podsmażaj przez trzy minuty, następnie dodaj mięso.
  6. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  7. Gdy mięso się usmaży, a ryż ugotuje, dodaj jajko, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
  8. Następnie zdejmij patelnię z palnika i zostaw do ostygnięcia.
  9. Gdy farsz ostygnie, zacznij zawijać gołąbki.
  10. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu.
  11. Złóż boki liścia do środka i zwiń ciasno w rulon.
  12. Następnie ułóż gołąbki ciasno w garnku i zalej sosem.
  13. Duś pod przykryciem ok. 45 minut na małym ogniu.

Dzięki temu, że korzystasz z liści młodej kapusty, nie musisz martwić się, że po tym czasie gołąbki będą dalej twarde, ponieważ gołąbki z młodej kapusty duszą się krócej niż te z kapusty zimowej. Jest to jedna z dużych zalet wyboru tej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser