WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

W czerwcu robię gołąbki z młodej kapusty. Sekret smaku to ten farsz

Dla wielu Polaków gołąbki są jednym z najbardziej tradycyjnych obiadów. Kojarzą się z domową kuchnią naszych mam i babć, a jednocześnie są smakiem łatwym do odtworzenia samodzielnie w domu. Oto przepis na klasyczne gołąbki z sosem pomidorowym krok po kroku.

Gołąbki podaj z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietanyGołąbki podaj z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluczem do udanych gołąbków jest wybór kapusty, w którą zawiniesz farsz. Najlepszym wyborem w sezonie wiosenno-letnim jest młoda kapusta, ponieważ młode liście łatwo współpracują i nie pękają podczas duszenia. W mojej wersji do środka trafia klasyczny mięsno-ryżowy farsz, a całość podaję z sosem pomidorowym i kleksem ze śmietany 18-stki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak przygotować kapustę do gołąbków?

Na samym początku odetnij głąb kapusty ostrym nożem — to ułatwi zdejmowanie liści. Warto jest sprawdzić, czy główka ma luźniejsze liście, ponieważ wówczas łatwiej je oddzielić już na samym początku. Następnie sparz kapustę w garnku. Jest to bardzo prosty sposób - wystarczy zagotować w garnku osoloną wodę i włożyć do niego główkę kapusty głąbem do dołu. Po 1–2 minutach zmiękną zewnętrzne liście — zdejmuj je szczypcami i odkładaj na talerz. Na koniec lekko zetnij nerw środkowy nożem, by liść był elastyczny i łatwo się zwijał. Po przygotowaniu liści możesz zacząć przygotowywać farsz.

Jaki sos do gołąbków?

Najbardziej tradycyjnym i najprostszym wyborem jest sos pomidorowy do gołąbków. Możesz wykorzystać zwykłą passatę pomidorową ze sklepu, ale możesz również poprawić jej smak. Wystarczy wlać passatę do garnka, a następnie dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, pieprz i kilka liści laurowych. Następnie przykryj garnek i zostaw na pół godziny na małym ogniu.

Przepis na farsz mięsno-ryżowy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe),
  • 100 g ryżu,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • pieprzu i majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach.
  2. Drobno pokrój cebulę i czosnek.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj cebulę.
  4. Mieszaj, aż cebula się zarumieni, następnie dodaj czosnek, a na końcu marchewkę.
  5. Podsmażaj przez trzy minuty, następnie dodaj mięso.
  6. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  7. Gdy mięso się usmaży, a ryż ugotuje, dodaj jajko, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
  8. Następnie zdejmij patelnię z palnika i zostaw do ostygnięcia.
  9. Gdy farsz ostygnie, zacznij zawijać gołąbki.
  10. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu.
  11. Złóż boki liścia do środka i zwiń ciasno w rulon.
  12. Następnie ułóż gołąbki ciasno w garnku i zalej sosem.
  13. Duś pod przykryciem ok. 45 minut na małym ogniu.

Dzięki temu, że korzystasz z liści młodej kapusty, nie musisz martwić się, że po tym czasie gołąbki będą dalej twarde, ponieważ gołąbki z młodej kapusty duszą się krócej niż te z kapusty zimowej. Jest to jedna z dużych zalet wyboru tej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski