Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób
Kapusta w polskiej kuchni używana jest bardzo często. Zacznijmy od najbardziej flagowego dania, jakim są gołąbki. Przygotowanie liści i samo gotowanie są bardzo czasochłonne. Jeśli nie chcesz marnować wielu minut, sprawdź poniższe sposoby. Dzięki użyciu piekarnika, mikrofalówki czy zamrażalnika liście staną się miękkie, a ty będziesz mógł zająć się czymś innym, by nie marnować czasu. Teraz sparzysz kapustę bez grama wody!
24.07.2022 12:19
Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji żmudna- wymaga sporej ilości czasu do obgotowania kapusty, aby można było zerwać z niej wszystkie liście. Pierwszym, zdecydowanie ciekawszym sposobem jest zamrożenie kapusty w zamrażalce.
Zamroź kapustę
Włóż kapustę do zamrażalnika na 24 godziny. Po rozmrożeniu liście kapusty staną się elastyczne i ich odrywanie będzie bardzo proste. Już nie trzeba będzie stać z zegarkiem w ręku i kontrolować tego procesu.
Pieczenie
Weź główkę kapusty i umieść ją w rękawie do pieczenia. Zawiąż ją z każdej strony i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu liście będą z łatwością odchodziły od główki.
Włóż kapustę do mikrofali
Jeśli posiadasz to urządzenie w domu, to prostszego rozwiązania niż te nie przewidujemy. Wystarczy, że umieścisz główkę kapusty w mikrofalówce na 6 minut i gotowe. Po tym czasie oderwanie liści będzie banalnie proste i szybkie.
Znając te sposoby w łatwy i szybki sposoby przygotujesz gołąbki. Oto szybki i sprawdzony przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni:
Składniki na gołąbki:
- 1 szt. biała kapusta
- 1 kg mielone mięso wieprzowe
- 2 szt. cebula
- 350 g biały ryż
- 1 szt. marchewka
- 200 g boczek wędzony usmażony
- 400 g przecier pomidorowy
- 1 szkl. bulion warzywny
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka sól z podziałem na pół
- 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
- 2-3 szt. liście laurowe
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 120 ml śmietana 18%
- 1 łyżeczka tymianek
- 2 ząbki czosnek
Sposób przygotowania gołąbków:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmaż boczek i cebulę. Po czym odstaw na bok. Teraz połącz ze sobą: mięso mielone, pieprz, sól, czosnek, biały ryż i wcześniej przygotowany boczek oraz cebulę. Farsz do gołąbków jest już gotowy. Przełóż miks z ryżem do kapusty i zwiń w gołąbki. Szybkie sposoby na przygotowanie liści do gołąbków znajdziesz wyżej. Zetrzyj marchewkę na tarce i pokrój drobno cebulkę, połącz warzywa i włóż do dużego garnka. Na wierzchu umieść gołąbki. Dodaj bulion warzywny, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz i cukier. Gotuj przez około 45 - 60 minut. Jak gołąbki będą miękkie, wyjmij je i zapraw sos śmietaną. Gotowe!
Zobacz jak zrobić szybkie gołąbki bez ryżu: