PoradyJak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób

Kapusta w polskiej kuchni używana jest bardzo często. Zacznijmy od najbardziej flagowego dania, jakim są gołąbki. Przygotowanie liści i samo gotowanie są bardzo czasochłonne. Jeśli nie chcesz marnować wielu minut, sprawdź poniższe sposoby. Dzięki użyciu piekarnika, mikrofalówki czy zamrażalnika liście staną się miękkie, a ty będziesz mógł zająć się czymś innym, by nie marnować czasu. Teraz sparzysz kapustę bez grama wody!

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób
Paulina

24.07.2022 12:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji żmudna- wymaga sporej ilości czasu do obgotowania kapusty, aby można było zerwać z niej wszystkie liście. Pierwszym, zdecydowanie ciekawszym sposobem jest zamrożenie kapusty w zamrażalce.

Zamroź kapustę

Włóż kapustę do zamrażalnika na 24 godziny. Po rozmrożeniu liście kapusty staną się elastyczne i ich odrywanie będzie bardzo proste. Już nie trzeba będzie stać z zegarkiem w ręku i kontrolować tego procesu.

Obraz

Pieczenie

Weź główkę kapusty i umieść ją w rękawie do pieczenia. Zawiąż ją z każdej strony i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu liście będą z łatwością odchodziły od główki.

Włóż kapustę do mikrofali

Jeśli posiadasz to urządzenie w domu, to prostszego rozwiązania niż te nie przewidujemy. Wystarczy, że umieścisz główkę kapusty w mikrofalówce na 6 minut i gotowe. Po tym czasie oderwanie liści będzie banalnie proste i szybkie.

Znając te sposoby w łatwy i szybki sposoby przygotujesz gołąbki. Oto szybki i sprawdzony przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni:

Golabki - Pyszności
Golabki - Pyszności

Składniki na gołąbki:

  • 1 szt. biała kapusta
  • 1 kg mielone mięso wieprzowe
  • 2 szt. cebula
  • 350 g biały ryż
  • 1 szt. marchewka
  • 200 g boczek wędzony usmażony
  • 400 g przecier pomidorowy
  • 1 szkl. bulion warzywny
  • 1 łyżka cukier
  • 1 łyżka sól z podziałem na pół
  • 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
  • 2-3 szt. liście laurowe
  • 4-5 szt. ziele angielskie;
  • 120 ml śmietana 18%
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 2 ząbki czosnek

Sposób przygotowania gołąbków:

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmaż boczek i cebulę. Po czym odstaw na bok. Teraz połącz ze sobą: mięso mielone, pieprz, sól, czosnek, biały ryż i wcześniej przygotowany boczek oraz cebulę. Farsz do gołąbków jest już gotowy. Przełóż miks z ryżem do kapusty i zwiń w gołąbki. Szybkie sposoby na przygotowanie liści do gołąbków znajdziesz wyżej. Zetrzyj marchewkę na tarce i pokrój drobno cebulkę, połącz warzywa i włóż do dużego garnka. Na wierzchu umieść gołąbki. Dodaj bulion warzywny, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz i cukier. Gotuj przez około 45 - 60 minut. Jak gołąbki będą miękkie, wyjmij je i zapraw sos śmietaną. Gotowe!

Zobacz jak zrobić szybkie gołąbki bez ryżu: