Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy

Naleśniki po łotewsku to prawdziwa perełka w mojej kuchni – odkrycie, które od razu skradło moje serce. Są delikatne, puszyste i pachnące jabłkami, a przy tym mają w sobie coś z babcinych racuchów, które kojarzą się z dzieciństwem i domowym ciepłem. To danie łączy prostotę z niezwykłym smakiem i aromatem – idealne na leniwe śniadanie, podwieczorek czy deser, który zachwyci całą rodzinę.

Puszyste naleśniki z jabłkami z ŁotwyPuszyste naleśniki z jabłkami z Łotwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

To, co sprawia, że naleśniki po łotewsku są tak wyjątkowe, to ich puszysta konsystencja i lekko jabłkowy aromat. W przeciwieństwie do klasycznych, cienkich naleśników, te bardziej przypominają racuchy – są miękkie, sprężyste i sycące. Jabłka nadają im naturalnej słodyczy i soczystości, dzięki czemu nie potrzebują wielu dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

Przepis na naleśniki po łotewsku

Przepis na naleśniki po łotewsku jest prosty, a jednocześnie pełen smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila pracy, by na stole pojawiło się danie, które łączy w sobie puszystość racuchów i delikatność naleśników.

Składniki:

  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek),
  • 250 ml śmietanki 20 proc.,
  • 125 ml mleka,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 160 g mąki, szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki octu 9 proc.,
  • 2 średnie jabłka starte na grubej tarce,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstaw na bok.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka, śmietankę, mleko, rozpuszczone masło, cukier i ocet.
  3. Do mokrych składników przesiej mąkę z sodą i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Dodaj starte jabłka, a na końcu partiami wmieszaj ubitą pianę z białek, starając się nie zniszczyć puszystości masy.
  5. Patelnię lekko posmaruj olejem, rozgrzej i nakładaj porcje ciasta. Smaż naleśniki po łotewsku z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj od razu – posypane cukrem pudrem z cynamonem i polane miodem.

Tipy kucharza

  • Pianę z białek najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce – będzie stabilniejsza niż w plastikowej.
  • Mieszając ubitą pianę z ciastem, rób to powoli i ruchami od dołu do góry – dzięki temu naleśniki wyjdą puszyste.
  • Jabłka możesz zetrzeć tuż przed dodaniem do masy – nie ściemnieją i zachowają soczystość.
  • Patelnię dobrze rozgrzej, ale smaż na średnim ogniu – zbyt wysoka temperatura sprawi, że naleśniki szybko się przypalą, a w środku zostaną surowe.
  • Jeśli chcesz, żeby naleśniki były jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj do ciasta odrobinę skórki z cytryny lub wanilii.
Wybrane dla Ciebie
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥