WAŻNE
TERAZ

Warszawa potwierdza. Reżim Łukaszenki uwolnił trzech Polaków

Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy

Naleśniki po łotewsku to prawdziwa perełka w mojej kuchni – odkrycie, które od razu skradło moje serce. Są delikatne, puszyste i pachnące jabłkami, a przy tym mają w sobie coś z babcinych racuchów, które kojarzą się z dzieciństwem i domowym ciepłem. To danie łączy prostotę z niezwykłym smakiem i aromatem – idealne na leniwe śniadanie, podwieczorek czy deser, który zachwyci całą rodzinę.

Puszyste naleśniki z jabłkami z ŁotwyPuszyste naleśniki z jabłkami z Łotwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

To, co sprawia, że naleśniki po łotewsku są tak wyjątkowe, to ich puszysta konsystencja i lekko jabłkowy aromat. W przeciwieństwie do klasycznych, cienkich naleśników, te bardziej przypominają racuchy – są miękkie, sprężyste i sycące. Jabłka nadają im naturalnej słodyczy i soczystości, dzięki czemu nie potrzebują wielu dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

Przepis na naleśniki po łotewsku

Przepis na naleśniki po łotewsku jest prosty, a jednocześnie pełen smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila pracy, by na stole pojawiło się danie, które łączy w sobie puszystość racuchów i delikatność naleśników.

Składniki:

  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek),
  • 250 ml śmietanki 20 proc.,
  • 125 ml mleka,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 160 g mąki, szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki octu 9 proc.,
  • 2 średnie jabłka starte na grubej tarce,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstaw na bok.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka, śmietankę, mleko, rozpuszczone masło, cukier i ocet.
  3. Do mokrych składników przesiej mąkę z sodą i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Dodaj starte jabłka, a na końcu partiami wmieszaj ubitą pianę z białek, starając się nie zniszczyć puszystości masy.
  5. Patelnię lekko posmaruj olejem, rozgrzej i nakładaj porcje ciasta. Smaż naleśniki po łotewsku z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj od razu – posypane cukrem pudrem z cynamonem i polane miodem.

Tipy kucharza

  • Pianę z białek najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce – będzie stabilniejsza niż w plastikowej.
  • Mieszając ubitą pianę z ciastem, rób to powoli i ruchami od dołu do góry – dzięki temu naleśniki wyjdą puszyste.
  • Jabłka możesz zetrzeć tuż przed dodaniem do masy – nie ściemnieją i zachowają soczystość.
  • Patelnię dobrze rozgrzej, ale smaż na średnim ogniu – zbyt wysoka temperatura sprawi, że naleśniki szybko się przypalą, a w środku zostaną surowe.
  • Jeśli chcesz, żeby naleśniki były jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj do ciasta odrobinę skórki z cytryny lub wanilii.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania