PrzepisNaleśnikiDodaj do naleśników. Wyjdą cienkie i bardzo elastyczne

Dodaj do naleśników. Wyjdą cienkie i bardzo elastyczne

Serwować je można na słodko z dżemem lub nadziać wytrawnym farszem ze szpinaku lub mięsa. Naleśniki to wdzięczna baza do kulinarnych eksperymentów, więc warto zadbać o to, by była smaczna i łatwa we współpracy. Z pomocą przychodzi sprawdzony przepis.

Idealne naleśniki
Idealne naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mogłoby się wydawać, że w smażeniu naleśników nie ma co doszukiwać się większej filozofii. Okazuje się jednak, że wielu osobom sprawia to problem. Placki się rwą, pękają lub są twarde jak podeszwa. Warto mieć na podorędziu sprawdzony przepis. Sekretem naleśnikowego sukcesu jest tutaj dodatek kefiru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza z blachy - jak zrobić ją niczym w czasach PRL-u

Przepis na cienkie i elastyczne naleśniki

Naleśniki na kefirze to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników na mleku. Zawiera bakterie i drożdże, które podczas odpoczynku ciasta "pracują", żywiąc się mąką i cukrem. W procesie tym wytwarzają pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że naleśniki są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Na dodatek kefir jest bogaty w probiotyki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit i wspomagają trawienie. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K2 oraz cenne minerały, takie jak wapń i potas.

Kefir nadaje naleśnikom lekko kwaśny, orzeźwiający smak, który doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak owoce, dżemy czy syrop klonowy. Im bardziej cierpki kefir, tym bardziej wytrawny będzie smak naleśników.

Naleśniki na kefirze

To przepis uniwersalny, który sprawdzi się zarówno do słodkich, jak i słonych naleśników. Przygotowanie jest proste, ale zabrać się za nie trzeba trochę wcześniej — ciasto powinno trochę odpocząć. Naleśniki smaż na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności© Licencjodawca

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kefir, jajka, cukier i sól. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać do niego trochę mleka lub wody.
  2. Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem.
  4. Wylewaj porcje ciasta na patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki na kefirze możemy podawać z ulubionymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Świetnie smakują z owocami, dżemem, twarogiem, a także ze szpinakiem i fetą, kapustą z pieczarkami czy mięsem. Smacznego!

przepisnaleśnikiporady

Wybrane dla Ciebie