Do naleśników po grecku dodaję masę warzyw. Są tak pyszne, że robię co tydzień
Te naleśniki smakują jak grecka moussaka. Są pożywne i sycące, więc spokojnie może je podać na obiad. Na boku talerza warto położyć świeże warzywa, na przykład sałatę, rukolę, pomidorki koktajlowe, a to wszystko polane oliwą z oliwek lub olejem dyniowym. Jeśli chcesz pozostać w temacie, podaj do naleśników z mięsno-warzywnym farszem sałatkę grecką. Pamiętaj, że żywe kolory na talerzu pobudzają apetyt i poprawiają nastrój.
W moim przepisie na greckie naleśniki widnieje bakłażan, który uwielbiam za piękny kolor i mięsistą strukturę. Może to zaleta, może wada, ale jest to także warzywo, które wymaga nieco więcej zachodu. Nie wystarczy umyć i pokroić w plasterki. Bakłażany należy natrzeć solą i pozostawić na ok. 30 min, aby pozbawić je nieprzyjemnej goryczki, która mogłaby popsuć to wyborne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Każdy ma swój przepis na naleśniki. Najprostszy polega na wymieszaniu kilku podstawowych składników – jajek, mąki i wody. Jednak istotne są proporcje, a zwykła woda z kranu nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Warto zastąpić ją mlekiem, które zadba o kremową teksturę i wodą gazowaną, która napowietrzy ciasto.
Aby naleśniki były miękkie i lekkie, zwróć uwagę na konsystencję ciasta. Przede wszystkim, nie może być zbyt gęste. Ja zawsze na koniec trochę je rozcieńczam, nawet gdy wydaje mi się, że jest już idealne. Mówiąc krótko, ciasto powinno przelewać się przez łyżkę. Niektórzy porównują jego konsystencję do mleka skondensowanego – jest to dobry wyznacznik.
Smażąc naleśniki stosuję jeszcze jeden myk. Gdy rozgrzewam patelnię, roztapiam na niej 1 łyżkę tłuszczu, może to być olej lub masło, a następnie dodaję ten tłuszcz do ciasta na naleśniki. Całość dokładnie mieszam. Dzięki temu naleśniki mają lepszy smak i nie przywierają do patelni.
Przepis na greckie naleśniki
Jak wspomniałam wyżej, zacznij od przygotowania bakłażana. Pokrój w talarki i natrzyj solą. Po 30 minutach opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego – może być wieprzowe z łopatki lub wołowo-wieprzowe,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- olej lub masło do smażenia,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz do smaku,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina soku z cytryny,
- świeży tymianek.
Wykonanie:
- Przygotuj bakłażana. Pokrój go w cienkie talarki i posyp solą. Po 30 minutach opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Wymieszaj mikserem ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub masła. Po roztopieniu, wmieszaj tłuszcz do ciasta. Usmaż naleśniki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
- Na osobnej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojone w talarki bakłażany i również pokrojoną cukinię. Przełóż warzywa na talerz.
- Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i podsmaż je do momentu, aż odparuje woda. Następnie dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i passatę pomidorową. Wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 min, aby mięso nabrało smaku.
- W osobnej miseczce rozmieszaj jogurt z bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj odrobinę soku z cytryny i posiekany świeży tymianek.
- Na usmażone naleśniki nakładaj po dwie łyżki mięsa, porcję warzyw i sosu. Zawiń w rulony lub złóż w trójkąty – tak, jak lubisz najbardziej.
- Po wierzchu polej dodatkową porcją sosu.