Nie będziesz chciał jeść nic innego. Ta grecka zapiekanka to strzał w dziesiątkę

Dania kuchni greckiej cieszą się wyjątkową sympatią Polaków. Połączenie pożywnego mięsa z warzywami pozwala na przygotowanie konkretnych porcji obiadowych nawet dla 6-osobowej rodziny. Grecka moussaka wygląda bajecznie przykryta chmurką zarumienionego beszamelu. Do pełni szczęścia brakuje tylko świeżej sałatki z lekkim winegretem.

Oryginalna grecka moussaka ma widoczne warstwy warzyw i mięsaOryginalna grecka moussaka ma widoczne warstwy warzyw i mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Moussaka to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni greckiej. W zapiekance warstwowo ułożone są grillowane lub pieczone warzywa, takie jak bakłażan, ziemniaki czy cukinia oraz mięso mielone w sosie pomidorowym. Całość przykrywa pierzynka puszystego beszamelu. Tradycyjna wersja tej potrawy wykorzystuje mięso jagnięce i twardy ser owczy. Jednak doskonale sprawdzają się też inne rodzaje mięsa, na przykład z indyka czy wieprzowina, a w miejsce sera owczego można użyć dowolnego twardego sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Tak przygotowany bakłażan nie będzie gorzki

Niektórzy unikają potraw z bakłażanem ze względu na ryzyko utrzymania się nieprzyjemnej goryczki, która jest charakterystyczna dla tego warzywa o fioletowej skórce. Przyznaję, że gorzki posmak potrafi zepsuć cały efekt misternie przygotowanego dania.

Aby pozbyć się goryczki, przekrój bakłażany na połówki i natrzyj solą. Odstaw je na ok. 30 minut, następnie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.

Jak zrobić grecką moussakę?

Moussaka zyskała ogromną popularność w całej Europie. Nic więc dziwnego, że obecnie występuje w wielu różnych wersjach. Poniższy przepis może nie jest najłatwiejszy w realizacji, jednak warto poświęcić czas i wysiłek na jego przygotowanie. Efekt końcowy to kulinarne doświadczenie rodem ze słonecznej Grecji.

Składniki na moussakę:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny,
  • 1 kg bakłażanów,
  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g cebuli,
  • 800 g pomidorów z puszki,
  • 140 g koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cynamon, miód, ziele angielskie,
  • dodatki: 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżki świeżo posiekanego koperku, 80 g startego sera grana padano, 2 żółtka jajek, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek.

Składniki na beszamel:

  • 1 l ciepłego mleka,
  • 150 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 80 g sera grana padano,
  • 2 żółtka jaj.

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki i dokładnie opłucz. Umyj także cukinię i bakłażany. Te ostatnie przekrój na pół i natrzyj solą, aby zlikwidować goryczkę. Odstaw na 30 minut, opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Pokrojone w plastry warzywa wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Upiecz na rumiany kolor.
  3. Cebulę pokrojoną w pióra podsmaż na oliwie, dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie mięso. Obsmaż do zarumienienia.
  4. Do podsmażonego mięsa przełóż pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodaj 1 łyżkę miodu, 2 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
  5. Mięso z dodatkami duś na patelni pod przykrywką przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj bulion. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  6. Zdejmij sos z palnika, wyjmij ziarna ziela angielskiego. Dodaj posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser, żółtka i wymieszaj.
  7. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwowo: zgrillowane ziemniaki, mięso z sosem pomidorowym, cukinia, mięso, bakłażany.
  8. Aby zrobić beszamel, w osobnym rondelku rozpuść 2 duże łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki, a następnie stopniowo dolewaj mleko do uzyskania konsystencji budyniu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ser i żółtka.
  9. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na przygotowaną zapiekankę.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestygnięcia. Moussakę wyjętą prosto z piekarnika trudno będzie pokroić na ładne i równe porcje.

Podając moussakę, nie zapomnij o dodatku świeżych warzyw, na przykład w postaci sałatki greckiej. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki mogą polać zapiekankę sosem czosnkowym lub majonezem zmieszany z papryczką chili.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇