Nie będziesz chciał jeść nic innego. Ta grecka zapiekanka to strzał w dziesiątkę
Dania kuchni greckiej cieszą się wyjątkową sympatią Polaków. Połączenie pożywnego mięsa z warzywami pozwala na przygotowanie konkretnych porcji obiadowych nawet dla 6-osobowej rodziny. Grecka moussaka wygląda bajecznie przykryta chmurką zarumienionego beszamelu. Do pełni szczęścia brakuje tylko świeżej sałatki z lekkim winegretem.
Moussaka to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni greckiej. W zapiekance warstwowo ułożone są grillowane lub pieczone warzywa, takie jak bakłażan, ziemniaki czy cukinia oraz mięso mielone w sosie pomidorowym. Całość przykrywa pierzynka puszystego beszamelu. Tradycyjna wersja tej potrawy wykorzystuje mięso jagnięce i twardy ser owczy. Jednak doskonale sprawdzają się też inne rodzaje mięsa, na przykład z indyka czy wieprzowina, a w miejsce sera owczego można użyć dowolnego twardego sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz
Tak przygotowany bakłażan nie będzie gorzki
Niektórzy unikają potraw z bakłażanem ze względu na ryzyko utrzymania się nieprzyjemnej goryczki, która jest charakterystyczna dla tego warzywa o fioletowej skórce. Przyznaję, że gorzki posmak potrafi zepsuć cały efekt misternie przygotowanego dania.
Aby pozbyć się goryczki, przekrój bakłażany na połówki i natrzyj solą. Odstaw je na ok. 30 minut, następnie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Jak zrobić grecką moussakę?
Moussaka zyskała ogromną popularność w całej Europie. Nic więc dziwnego, że obecnie występuje w wielu różnych wersjach. Poniższy przepis może nie jest najłatwiejszy w realizacji, jednak warto poświęcić czas i wysiłek na jego przygotowanie. Efekt końcowy to kulinarne doświadczenie rodem ze słonecznej Grecji.
Składniki na moussakę:
- 1 kg mielonej wieprzowiny,
- 1 kg bakłażanów,
- 1 kg cukinii,
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g cebuli,
- 800 g pomidorów z puszki,
- 140 g koncentratu pomidorowego,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cynamon, miód, ziele angielskie,
- dodatki: 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżki świeżo posiekanego koperku, 80 g startego sera grana padano, 2 żółtka jajek, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek.
Składniki na beszamel:
- 1 l ciepłego mleka,
- 150 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 80 g sera grana padano,
- 2 żółtka jaj.
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki i dokładnie opłucz. Umyj także cukinię i bakłażany. Te ostatnie przekrój na pół i natrzyj solą, aby zlikwidować goryczkę. Odstaw na 30 minut, opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
- Pokrojone w plastry warzywa wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Upiecz na rumiany kolor.
- Cebulę pokrojoną w pióra podsmaż na oliwie, dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie mięso. Obsmaż do zarumienienia.
- Do podsmażonego mięsa przełóż pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodaj 1 łyżkę miodu, 2 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
- Mięso z dodatkami duś na patelni pod przykrywką przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj bulion. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
- Zdejmij sos z palnika, wyjmij ziarna ziela angielskiego. Dodaj posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser, żółtka i wymieszaj.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwowo: zgrillowane ziemniaki, mięso z sosem pomidorowym, cukinia, mięso, bakłażany.
- Aby zrobić beszamel, w osobnym rondelku rozpuść 2 duże łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki, a następnie stopniowo dolewaj mleko do uzyskania konsystencji budyniu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ser i żółtka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na przygotowaną zapiekankę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestygnięcia. Moussakę wyjętą prosto z piekarnika trudno będzie pokroić na ładne i równe porcje.
Podając moussakę, nie zapomnij o dodatku świeżych warzyw, na przykład w postaci sałatki greckiej. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki mogą polać zapiekankę sosem czosnkowym lub majonezem zmieszany z papryczką chili.