Niedoceniany rodzaj mięsa. Tak zrobione dosłownie rozpływa się w ustach

Statystyczny Polak zjada rocznie kilkanaście dekagramów jagnięciny, zaś wieprzowiny – ponad 40 kilogramów. Tymczasem mięso młodych owiec nie tylko dostarcza więcej cennych składników odżywczych, ale jest również wyjątkowo smaczne, soczyste i delikatne. Mamy dla doskonały przepis z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa. Oto duszona jagnięcina.

ObrazekPyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Mięso jagnięce pozyskiwane jest z młodych owiec i baranów. Najlepsza gatunkowo jest tzw. jagnięcina mleczna, kiedy zwierzę żywi się wyłącznie mlekiem matki. Wówczas pozyskuje się najwartościowsze mięso, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym.

Jagnięcina - wartości odżywcze

To jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera dużą ilość białka. Polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B.

Mięso jagnięce wyróżnia się miękką, ale sprężystą strukturą. Charakteryzuje się także wyjątkową soczystością i delikatnością, uzależnioną od zawartości w nim tłuszczu śródmięśniowego. Najchudsza część tuszy to udziec, a najtłustsza – łopatka.

Joanna, autorka bloga Królestwo garów podzieliła się przepisem na przepyszną duszoną jagnięcinę.

Na blogu znajdziecie też fantastyczny przepis na zapiekankę pasterską.

Jagnięcina duszona z groszkiem

Składniki:

  • 600 g udźca jagnięcego bez kości,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 5 filecików anchois,
  • rozmaryn,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • 2 cebule,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier,
  • puszka groszku konserwowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na 2-3 łyżkach oliwy dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec duszenia dodać posiekane 3 ząbki czosnku i dwie gałązki rozmarynu.
  2. Podduszoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.
  3. Mięso rozłożyć i lekko rozbić.
  4. Anchois, 3 roztarte ząbki czosnku i łyżeczkę posiekanego rozmarynu wymieszać, otrzymamy gęstą pastę, którą posmarować mięso z jednej strony (tej bez błonki).
  5. Mięso zwinąć (posmarowaną stroną do środka) i związać. Oprószyć solą. Mięso podsmażyć na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do cebuli.
  6. Wlać 300 ml gorącej wody lub bulionu. Dodać skórkę otartą z cytryny. Dusić do miękkości. Dodać odsączony groszek, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟