Niedoceniany rodzaj mięsa. Tak zrobione dosłownie rozpływa się w ustach
Statystyczny Polak zjada rocznie kilkanaście dekagramów jagnięciny, zaś wieprzowiny – ponad 40 kilogramów. Tymczasem mięso młodych owiec nie tylko dostarcza więcej cennych składników odżywczych, ale jest również wyjątkowo smaczne, soczyste i delikatne. Mamy dla doskonały przepis z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa. Oto duszona jagnięcina.
05.07.2023 08:45
Mięso jagnięce pozyskiwane jest z młodych owiec i baranów. Najlepsza gatunkowo jest tzw. jagnięcina mleczna, kiedy zwierzę żywi się wyłącznie mlekiem matki. Wówczas pozyskuje się najwartościowsze mięso, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym.
Jagnięcina - wartości odżywcze
To jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera dużą ilość białka. Polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B.
Mięso jagnięce wyróżnia się miękką, ale sprężystą strukturą. Charakteryzuje się także wyjątkową soczystością i delikatnością, uzależnioną od zawartości w nim tłuszczu śródmięśniowego. Najchudsza część tuszy to udziec, a najtłustsza – łopatka.
Joanna, autorka bloga Królestwo garów podzieliła się przepisem na przepyszną duszoną jagnięcinę.
Na blogu znajdziecie też fantastyczny przepis na zapiekankę pasterską.
Jagnięcina duszona z groszkiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na 2-3 łyżkach oliwy dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec duszenia dodać posiekane 3 ząbki czosnku i dwie gałązki rozmarynu.
- Podduszoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Mięso rozłożyć i lekko rozbić.
- Anchois, 3 roztarte ząbki czosnku i łyżeczkę posiekanego rozmarynu wymieszać, otrzymamy gęstą pastę, którą posmarować mięso z jednej strony (tej bez błonki).
- Mięso zwinąć (posmarowaną stroną do środka) i związać. Oprószyć solą. Mięso podsmażyć na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do cebuli.
- Wlać 300 ml gorącej wody lub bulionu. Dodać skórkę otartą z cytryny. Dusić do miękkości. Dodać odsączony groszek, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.