Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie

Naleśniki z 2 składników to hit, który podbija kuchnie – bez mąki i mleka, a wciąż elastyczne, miękkie i pyszne. Wystarczą jajka i gęsty jogurt, by w kilka minut zrobić lekkie jak chmurka placuszki, które sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację.

Naleśniki z 2 składników są lekkie i smaczneNaleśniki z 2 składników są lekkie i smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo
Karol Wiak

Naleśniki to klasyk, który kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnymi posiłkami. Zazwyczaj do ich przygotowania potrzebna jest mąka, mleko i cukier, ale istnieje sposób, by zrobić je jeszcze prościej i lżej. Nowa receptura udowadnia, że wystarczą tylko dwa składniki, by uzyskać efekt, który zaskakuje smakiem i konsystencją.

Naleśniki z jogurtu – nietypowy sposób przygotowania klasyku

Jeśli myślisz, że naleśniki z 2 składników to kolejny internetowy trik, to warto spróbować tej wersji – naprawdę działa. Zamiast mąki i mleka, do przygotowania ciasta wystarczą jajka i gęsty jogurt naturalny. To połączenie daje ciasto elastyczne, miękkie i delikatne w smaku, które świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam

Pierwszy raz trafiłem na ten przepis, gdy zabrakło mi w domu mąki. Zaryzykowałem i zmiksowałem jogurt z jajkami. Efekt? Cieniutkie, sprężyste naleśniki, które bez problemu można było zawijać w rulony czy nadziewać farszem. Co ciekawe, smażą się szybko i nie trzeba czekać, aż ciasto odpocznie – to spora oszczędność czasu w kuchni.

Takie naleśniki z jogurtu są lżejsze niż tradycyjne i nie obciążają żołądka, dlatego świetnie pasują do codziennego menu. Możesz je podać dzieciom na śniadanie z owocami albo zrobić z nich sycący obiad z warzywnym farszem. To świetny przykład, jak prosty pomysł potrafi zmienić zwykły klasyk w coś zupełnie nowego.

Przepis na naleśniki z 2 składników

Do przygotowania tego przepisu naprawdę wystarczą dwie rzeczy, które zwykle masz w lodówce. Właśnie dlatego naleśniki z 2 składników są tak praktyczne – nie wymagają mąki, mleka ani cukru. Poniżej znajdziesz dokładną listę i sposób przygotowania.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski lub naczynia blendera wbij jajka, dodaj jogurt i szczyptę soli.
  2. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego.
  4. Porcję ciasta nałóż łyżką wazową i rozprowadź równomiernie, wykonując okrężne ruchy patelnią.
  5. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

I to wszystko – proste, szybkie i niezawodne. Naleśniki wychodzą mięciutkie, nie łamią się przy zawijaniu i świetnie trzymają farsz. U mnie często lądują z owocami na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzają się z wytrawnym nadzieniem – np. szpinakiem czy pieczarkami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy