Naleśniki wypełniam leśnymi rarytasami. Na drugi dzień nie zostanie ani jeden
Na naleśniki chętnych nie brakuje, a z tym farszem staną się prawdziwą gratką dla miłośników grzybów. Przygotowuje się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.
Schyłek lata pachnie grzybami, już teraz znajdują się osoby, które z lasów wracają z pełnymi koszykami. Grzyby zamieniają się w kuchni w aromatyczne zupy czy gęste sosy, czasem trafiają do słoików lub suszarki. Leśne skarby świetnie sprawdzą się również w roli farszu do naleśników. Jeśli towarzyszy im jeszcze przyjemnie rozpuszczony i lekko ciągnący się ser, to mamy przepis na obiad idealny. Takie naleśniki to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i wykorzystanie sezonowych produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem
Naleśniki z grzybami leśnymi i serem
Do tych naleśników możesz sięgnąć zarówno po podgrzybki, kurki czy maślaki, jak i grzyby hodowlane, jak pieczarki czy boczniaki. W sezonie warto postawić na te leśne, by nacieszyć się ich smakiem na zapas. To właśnie głęboki, leśny aromat prawdziwków czy delikatność kurek sprawiają, że farsz jest wyjątkowo esencjonalny.
Naleśniki z grzybami pięknie prezentują się na talerzu, kusząc słonecznie żółtym kolorem. To nie jest jednak zasługa sztucznych barwników, a odrobiny kurkumy dodanej do ciasta. Taki obiad wyczarujesz ekspresowo, na dodatek możesz przygotować naleśniki wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzać w piekarniku. Dzięki temu są idealne, gdy brakuje ci czasu, ale masz ochotę na coś pysznego.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.
Farsz:
- 500 g leśnych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, kurki),
- 1 duża cebula,
- 200 g startego żółtego sera,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aby uzyskać jednolite, lejące się ciasto bez grudek.
- Odstaw na 10 minut.
- Patelnię rozgrzej i posmaruj cienką warstwą oleju.
- Wlewaj porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle na patelni. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Duś, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
- Gdy farsz ostygnie, wymieszaj go ze startym serem.
- Na usmażone naleśniki nałóż porcję grzybowego farszu, zawiń je w rulony lub złóż w trójkąty.
Tak przygotowane naleśniki możesz usmażyć ponownie z obu stron, aż ser się roztopi, lub zapiec w piekarniku. Smacznego!