Naleśniki wypełniam leśnymi rarytasami. Na drugi dzień nie zostanie ani jeden

Na naleśniki chętnych nie brakuje, a z tym farszem staną się prawdziwą gratką dla miłośników grzybów. Przygotowuje się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Pyszne naleśniki z grzybowym farszemPyszne naleśniki z grzybowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Schyłek lata pachnie grzybami, już teraz znajdują się osoby, które z lasów wracają z pełnymi koszykami. Grzyby zamieniają się w kuchni w aromatyczne zupy czy gęste sosy, czasem trafiają do słoików lub suszarki. Leśne skarby świetnie sprawdzą się również w roli farszu do naleśników. Jeśli towarzyszy im jeszcze przyjemnie rozpuszczony i lekko ciągnący się ser, to mamy przepis na obiad idealny. Takie naleśniki to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i wykorzystanie sezonowych produktów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Naleśniki z grzybami leśnymi i serem

Do tych naleśników możesz sięgnąć zarówno po podgrzybki, kurki czy maślaki, jak i grzyby hodowlane, jak pieczarki czy boczniaki. W sezonie warto postawić na te leśne, by nacieszyć się ich smakiem na zapas. To właśnie głęboki, leśny aromat prawdziwków czy delikatność kurek sprawiają, że farsz jest wyjątkowo esencjonalny.

Naleśniki z grzybami pięknie prezentują się na talerzu, kusząc słonecznie żółtym kolorem. To nie jest jednak zasługa sztucznych barwników, a odrobiny kurkumy dodanej do ciasta. Taki obiad wyczarujesz ekspresowo, na dodatek możesz przygotować naleśniki wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzać w piekarniku. Dzięki temu są idealne, gdy brakuje ci czasu, ale masz ochotę na coś pysznego.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Farsz:

  • 500 g leśnych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, kurki),
  • 1 duża cebula,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aby uzyskać jednolite, lejące się ciasto bez grudek.
  2. Odstaw na 10 minut.
  3. Patelnię rozgrzej i posmaruj cienką warstwą oleju.
  4. Wlewaj porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle na patelni. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Duś, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gdy farsz ostygnie, wymieszaj go ze startym serem.
  7. Na usmażone naleśniki nałóż porcję grzybowego farszu, zawiń je w rulony lub złóż w trójkąty.

Tak przygotowane naleśniki możesz usmażyć ponownie z obu stron, aż ser się roztopi, lub zapiec w piekarniku. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu