Jak przechowywać grzyby, aby zachowały pełnię smaku? To najlepsze sposoby

Po wielu godzinach spędzonych w lesie mało kto ma jeszcze siłę na to, aby zająć się obróbką grzybów. Spokojnie możesz odłożyć pracę na drugi dzień. A jeśli zbiory dopisały, masz kilka opcji na zachowanie ich cudownego aromatu przez kilka kolejnych miesięcy.

Przed nami szczyt sezonu na grzyby leśnePrzed nami szczyt sezonu na grzyby leśne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli zbierasz grzyby do wiklinowego koszyka, nie musisz ich przekładać do innego pojemnika. Możesz cały koszyk wstawić do piwnicy i spokojnie przetrwają nawet przez 2–3 dni. Jeśli nie masz piwnicy, przełóż grzyby do papierowej torby i schowaj do lodówki. Możesz oczyścić je z piasku przy pomocy szczoteczki, ale nie myj ich na zapas, inaczej mogą spleśnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak przechowywać świeże grzyby?

Grzyby kupione na targu lub zebrane w lesie możesz przechowywać w koszyku w piwnicy przez 2–3 dni, przy czym warto przykryć je arkuszem papieru, aby chronić je przed kurzem. Możesz także przełożyć je do papierowej torby lub owinąć w papier i odłożyć na dolną półkę w lodówce. Nie używaj plastikowych torebek, które gromadzą wilgoć.

Suszenie grzybów

Najpopularniejszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie. Tradycyjnie, pokrojone w plasterki, nawlekano na nitkę i wieszano pod sufitem, często w pobliżu pieca. Dzisiaj wiele osób używa suszarek do grzybów i owoców, które są wyposażone w praktyczny koszyk, gwarantujący przepływ powietrza.

Grzyby możesz także suszyć w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 40–50 stopni Celsjusza. W zależności od gatunku grzyba i wielkości kawałków ten proces trwa od 3 do 8 godzin. Po wysuszeniu przechowuj grzyby w szczelnych słoikach lub puszkach, najlepiej w ciemnym miejscu, z dala od źródeł wilgoci.

Jak mrozić grzyby?

Grzyby leśne można także mrozić, przy czym niezbędna jest wcześniejsza obróbka termiczna. Przed smażeniem lub gotowaniem, oczyść je dokładnie szczoteczką lub umyj krótko pod bieżącą wodą. Unikaj moczenia grzybów, ponieważ szybko nasiąkają wodą i tracą aromat. Do mycia kurek możesz wykorzystać sposób Katarzyny Bosackiej.

Podsmażone lub ugotowane grzyby przełóż do szczelnych woreczków bądź pojemników odpowiednich do przechowywania żywności w ujemnych temperaturach. Takie grzyby, po rozmrożeniu, możesz wykorzystać do sosu lub zupy.  

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób