Ani z grzybami leśnymi, ani z pieczarkami. Pierogi z innym dodatkiem robię niemal co tydzień

Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje. W tym przypadku główną rolę w farszu odgrywają grzyby. Nie są to jednak leśne zbiory czy pieczarki. Stawiam na inny, równie smaczny gatunek.

Pierogi z nadzieniem z boczniakówPierogi z nadzieniem z boczniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi z boczniakami to danie, które szybko skradną serca. To grzyby dostępne w sklepach przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Są aromatyczne, pełne smaku umami i miękkie. Ten przepis na ciasto sprawia, że są idealnie sprężyste i delikatne, a farsz smakuje tak dobrze, że zawsze znajdzie się chętny do podjadania go prosto z patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Pierogi z boczniakami

Idealne ciasto na pierogi to podstawa. Ten przepis jest niezawodny, a dzięki użyciu gorącej wody i masła, ciasto jest gładkie, elastyczne i łatwo się wałkuje. Nie pęka podczas gotowania, a gotowe pierogi są miękkie i delikatne. Jest naprawdę uniwersalny - robię tak ciasto zarówno do pierogów z jagodami, jak i boczniakami.

Boczniaki, dzięki swojej mięsistej konsystencji i subtelnemu, umami smakowi, są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego farszu. Na dodatek są grzybami hodowlanymi, więc mogą pojawić się w diecie dzieci powyżej 1 roku życia. W moim domu pojawiają się znacznie częściej niż popularniejsze pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 80 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 200-250 ml wrzącej wody.

Farsz:

  • 350 g boczniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 białko,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło i stopniowo wlewaj gorącą wodę, zagarniając ciasto łyżką.
  2. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie zagnieć ciasto dłonią, aż powstanie gładka kula.
  3. Przykryj ciasto i odstaw na około 10 minut.
  4. Boczniaki pokrój w drobną kostkę.
  5. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę.
  6. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Odstaw do wystudzenia.
  7. Wymieszaj boczniaki z bułką tartą i białkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Ciasto rozwałkuj i wykrój koła przy pomocy szklanki lub foremki.
  9. Na każdy krążek z ciasta nałóż porcję farszu.
  10. Złóż każdy krążek na pół i dokładnie zlep brzegi.
  11. Wrzucaj pierogi do osolonego, wrzącego garnka z wodą i gotuj przez 3-5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Pierogi z boczniakami najlepiej smakują świeżo ugotowane. Możesz podać je po prostu polane roztopionym masłem i posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Inną opcją jest podsmażenie na maśle posiekanej cebulki, która idealnie podkreśli smak grzybów. To prosta i smaczna okrasa, która świetnie pasuje do grzybowego farszu.

Jeśli chcesz, możesz też zasmażyć pierogi na patelni po ugotowaniu, aż ich brzegi się zarumienią i staną się chrupiące. Świetnie smakują także z dodatkiem kwaśnej śmietany, która przełamuje intensywność farszu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża