Ani z grzybami leśnymi, ani z pieczarkami. Pierogi z innym dodatkiem robię niemal co tydzień
Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje. W tym przypadku główną rolę w farszu odgrywają grzyby. Nie są to jednak leśne zbiory czy pieczarki. Stawiam na inny, równie smaczny gatunek.
Pierogi z boczniakami to danie, które szybko skradną serca. To grzyby dostępne w sklepach przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Są aromatyczne, pełne smaku umami i miękkie. Ten przepis na ciasto sprawia, że są idealnie sprężyste i delikatne, a farsz smakuje tak dobrze, że zawsze znajdzie się chętny do podjadania go prosto z patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje
Pierogi z boczniakami
Idealne ciasto na pierogi to podstawa. Ten przepis jest niezawodny, a dzięki użyciu gorącej wody i masła, ciasto jest gładkie, elastyczne i łatwo się wałkuje. Nie pęka podczas gotowania, a gotowe pierogi są miękkie i delikatne. Jest naprawdę uniwersalny - robię tak ciasto zarówno do pierogów z jagodami, jak i boczniakami.
Boczniaki, dzięki swojej mięsistej konsystencji i subtelnemu, umami smakowi, są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego farszu. Na dodatek są grzybami hodowlanymi, więc mogą pojawić się w diecie dzieci powyżej 1 roku życia. W moim domu pojawiają się znacznie częściej niż popularniejsze pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 200-250 ml wrzącej wody.
Farsz:
- 350 g boczniaków,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 białko,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło i stopniowo wlewaj gorącą wodę, zagarniając ciasto łyżką.
- Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie zagnieć ciasto dłonią, aż powstanie gładka kula.
- Przykryj ciasto i odstaw na około 10 minut.
- Boczniaki pokrój w drobną kostkę.
- Na maśle zeszklij posiekaną cebulę.
- Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Odstaw do wystudzenia.
- Wymieszaj boczniaki z bułką tartą i białkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój koła przy pomocy szklanki lub foremki.
- Na każdy krążek z ciasta nałóż porcję farszu.
- Złóż każdy krążek na pół i dokładnie zlep brzegi.
- Wrzucaj pierogi do osolonego, wrzącego garnka z wodą i gotuj przez 3-5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Pierogi z boczniakami najlepiej smakują świeżo ugotowane. Możesz podać je po prostu polane roztopionym masłem i posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Inną opcją jest podsmażenie na maśle posiekanej cebulki, która idealnie podkreśli smak grzybów. To prosta i smaczna okrasa, która świetnie pasuje do grzybowego farszu.
Jeśli chcesz, możesz też zasmażyć pierogi na patelni po ugotowaniu, aż ich brzegi się zarumienią i staną się chrupiące. Świetnie smakują także z dodatkiem kwaśnej śmietany, która przełamuje intensywność farszu. Smacznego!