Częsty błąd przy mrożeniu kurek. Będą gorzkie i popsują sos

Gdy w lesie pojawiają się złociste kurki, wiemy, że lato w pełni. Niestety sezon na te pyszne grzyby trwa krótko, ale dzięki mrożeniu, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Pamiętaj jednak o jednej zasadzie, by po rozmrożeniu nie były gorzkie.

Częsty błąd przy mrożeniu kurekUważaj na błąd przy mrożeniu kurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kurki to jedne z najchętniej zbieranych grzybów w Polsce. Mają intensywny smak, cudowny aromat i sprawdzają się w wielu daniach – od jajecznicy po wykwintne sosy. Nic więc dziwnego, że ich sezon to dla wielu osób prawdziwe grzybowe święto.

Jednak zbyt duże zbiory mogą stać się... problemem. Zwłaszcza jeśli nie wiemy, jak prawidłowo je przechować. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu kurki przetrwają miesiące w zamrażarce i zachowają swoje walory smakowe na długo. Trzeba tylko unikać jednego, bardzo częstego błędu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Jak prawidłowo zamrozić kurki? Wiele osób pomija jedną czynność, a to błąd

Największym grzechem podczas mrożenia kurek jest wrzucanie ich do zamrażarki w surowej postaci. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że świeże kurki po rozmrożeniu mogą być gorzkie i wodniste. I choć na pierwszy rzut oka mogą wyglądać zupełnie dobrze, to smak potrafi rozczarować. Rozwiązanie? Blanszowanie przed mrożeniem.

Blanszowanie to nic innego jak krótkie zanurzenie grzybów we wrzątku, a następnie szybkie schłodzenie ich w bardzo zimnej wodzie. Ten prosty proces zatrzymuje enzymy odpowiedzialne za niekorzystne zmiany smaku i tekstury. Dzięki temu kurki po rozmrożeniu smakują niemal tak dobrze, jak świeżo zebrane.

Jak to zrobić krok po kroku? Najpierw dokładnie przebrane kurki należy oczyścić – najlepiej przy pomocy miękkiego pędzelka lub szczoteczki. Jeśli są bardzo zabrudzone, można je krótko przepłukać, ale nie należy ich moczyć. Potem wrzucamy je do gotującej się wody z dodatkiem soli na około 2-3 minuty. Następnie szybko przenosimy je do miski z zimną wodą, najlepiej z lodem. Po ostygnięciu należy je odsączyć, osuszyć i przełożyć do woreczków lub pojemników przeznaczonych do mrożenia. I gotowe!

Jak przechowywać kurki? Mrożenie, suszenie i opisanie porcji

Mrożenie kurek to tylko jedna z metod ich przechowywania, ale zdecydowanie najwygodniejsza. Jeśli mamy miejsce w zamrażarce, warto podzielić grzyby na porcje – najlepiej takie, które wystarczą na jedno gotowanie. Dzięki temu nie będziemy musieli rozmrażać całego opakowania, co mogłoby wpłynąć na ich jakość. Nie zapomnijmy też o oznaczeniu daty – to pomoże kontrolować czas przechowywania. Kurki mogą spokojnie leżeć w zamrażarce przez kilka miesięcy, najlepiej do pół roku.

Oprócz mrożenia warto rozważyć także suszenie – szczególnie jeśli nie mamy miejsca w zamrażarce. Jednak trzeba pamiętać, że suszone kurki mają nieco inny aromat i strukturę. Są idealne do sosów czy zup, ale nie każdy je w tej formie lubi.

Jakie grzyby nadają się do mrożenia? Nie tylko kurki

Chociaż sezon kurkowy to główny temat w tym artykule, warto wspomnieć, że nie tylko te grzyby można zamrażać. Prawdziwki, podgrzybki, kozaki, rydze czy maślaki również świetnie się do tego nadają – pod warunkiem że również je uprzednio zblanszujemy. Z kolei delikatne gatunki, jak opieńki, mogą stracić na strukturze, dlatego najlepiej testować je w małych ilościach.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy