Dodaj do smażenia kurek. Gorycz zniknie, a ich smak będzie obłędny

Sezon na kurki w pełni, a tym samym najwyższa pora, aby poznać sposób, aby twoje grzybki były jędrne i pełne smaku, bez nieprzyjemnej goryczy.

Dobrze usmażone kurki zachwycą każdegoDobrze usmażone kurki zachwycą każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sebastianosecondi

Kurki w jajecznicy, śmietanowym sosie czy nawet same podane na chlebie potrafią zachwycić smakiem każdego. Teraz, gdy trwa ich sezon, warto z nich skorzystać, a kilka prostych trików pozwoli wydobyć z nich pełnię smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Czyszczenie kurek

Kurki to grzyby wymagające szczególnej troski podczas oczyszczania i smażenia. Wszystko po to, by nie straciły swojej chrupkości i wyjątkowego smaku. Najlepiej zanurzyć je w letniej wodzie z dodatkiem soli, co skutecznie usuwa piasek i drobne zanieczyszczenia. Ten proces warto powtórzyć kilka razy, a potem dokładnie osuszyć kurki na ręczniku papierowym, by uniknąć nasiąkania wodą, które może sprawić, że grzyby staną się wodniste i miękkie podczas smażenia.

Alternatywnie można obtoczyć je w mące, a następnie zalać wodą i wymieszać – mąka pomaga usunąć pozostały piasek, który opada na dno. Tak przygotowane kurki zachowają swoją naturalną strukturę i smak.

Jędrne i pełne smaku kurki

Podczas smażenia najlepiej użyć dobrze rozgrzanego masła klarowanego, które dzięki wysokiej temperaturze dymienia pozwala szybko obsmażyć kurki, zamykając ich soki i zachowując soczystość oraz aromat.

Smażenie w niewielkich porcjach jest kluczowe – zbyt duża ilość grzybów na patelni powoduje, że puszczają wodę i tracą jędrność. Dodatek drobno pokrojonej cebuli, czosnku oraz świeżej natki pietruszki nie tylko wzbogaci smak, ale także złagodzi gorycz. Dzięki tym prostym zabiegom kurki pozostaną chrupiące i będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Przepis na kurki smażone na maśle klarowanym

Składniki:

  • 300 g świeżych i oczyszczonych kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • łyżka startego parmezanu (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki pokrój na równe mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, posiekaj drobno.
  3. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane.
  5. Zaczekaj aż masło nabierze temperatury i zeszklij cebulę na średnim ogniu.
  6. Następnie dodaj kurki i smaż partiami w jednej warstwie, aby zachowały chrupkość i soczystość.
  7. Pod koniec dodaj czosnek, sól i pieprz, smaż jeszcze minutę, pilnując, by czosnek się nie przypalił.
  8. Gdy kurki są gotowe, opcjonalnie możesz posypać je łyżką parmezanu i wymieszać.
  9. Przed podaniem posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami