Dodaj do smażenia kurek. Gorycz zniknie, a ich smak będzie obłędny

Sezon na kurki w pełni, a tym samym najwyższa pora, aby poznać sposób, aby twoje grzybki były jędrne i pełne smaku, bez nieprzyjemnej goryczy.

Dobrze usmażone kurki zachwycą każdegoDobrze usmażone kurki zachwycą każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sebastianosecondi

Kurki w jajecznicy, śmietanowym sosie czy nawet same podane na chlebie potrafią zachwycić smakiem każdego. Teraz, gdy trwa ich sezon, warto z nich skorzystać, a kilka prostych trików pozwoli wydobyć z nich pełnię smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Czyszczenie kurek

Kurki to grzyby wymagające szczególnej troski podczas oczyszczania i smażenia. Wszystko po to, by nie straciły swojej chrupkości i wyjątkowego smaku. Najlepiej zanurzyć je w letniej wodzie z dodatkiem soli, co skutecznie usuwa piasek i drobne zanieczyszczenia. Ten proces warto powtórzyć kilka razy, a potem dokładnie osuszyć kurki na ręczniku papierowym, by uniknąć nasiąkania wodą, które może sprawić, że grzyby staną się wodniste i miękkie podczas smażenia.

Alternatywnie można obtoczyć je w mące, a następnie zalać wodą i wymieszać – mąka pomaga usunąć pozostały piasek, który opada na dno. Tak przygotowane kurki zachowają swoją naturalną strukturę i smak.

Jędrne i pełne smaku kurki

Podczas smażenia najlepiej użyć dobrze rozgrzanego masła klarowanego, które dzięki wysokiej temperaturze dymienia pozwala szybko obsmażyć kurki, zamykając ich soki i zachowując soczystość oraz aromat.

Smażenie w niewielkich porcjach jest kluczowe – zbyt duża ilość grzybów na patelni powoduje, że puszczają wodę i tracą jędrność. Dodatek drobno pokrojonej cebuli, czosnku oraz świeżej natki pietruszki nie tylko wzbogaci smak, ale także złagodzi gorycz. Dzięki tym prostym zabiegom kurki pozostaną chrupiące i będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Przepis na kurki smażone na maśle klarowanym

Składniki:

  • 300 g świeżych i oczyszczonych kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • łyżka startego parmezanu (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki pokrój na równe mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, posiekaj drobno.
  3. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane.
  5. Zaczekaj aż masło nabierze temperatury i zeszklij cebulę na średnim ogniu.
  6. Następnie dodaj kurki i smaż partiami w jednej warstwie, aby zachowały chrupkość i soczystość.
  7. Pod koniec dodaj czosnek, sól i pieprz, smaż jeszcze minutę, pilnując, by czosnek się nie przypalił.
  8. Gdy kurki są gotowe, opcjonalnie możesz posypać je łyżką parmezanu i wymieszać.
  9. Przed podaniem posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇