Pierwsze kurki zamieniam w zupę. Nigdy nie żałuję zacierki

Ach, lipiec! To dla mnie miesiąc, który co roku zwiastuje jedno – powrót kurek. Te małe, złociste skarby lasu mają w sobie coś magicznego. Może to ten delikatny, pieprzny smak, a może wspomnienie letnich wypraw do lasu z koszykiem w dłoni. Jedno jest pewne: kiedy tylko pojawią się pierwsze kurki na lokalnym targu, wiem, że wieczorem w moim domu zagości ona – zupa kurkowa.

Zupa kurkowa z zacierkąZupa kurkowa z zacierką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gdy tylko pojawiają się pierwsze kurki, nie mam wątpliwości, co z nimi zrobię. Dla mnie sezon na te aromatyczne grzyby rozpoczyna się prawdziwie dopiero wtedy, gdy w kuchni unosi się zapach zupy kurkowej. To danie ma w sobie coś więcej niż tylko smak – przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, rodzinnych obiadów i pierwszych wakacyjnych spacerów po lesie. I choć przepisów na zupę kurkową jest mnóstwo, ja mam swoją sprawdzoną wersję – z zacierkami. Bo nic tak nie dopełnia tej kremowej, pachnącej grzybami zupy, jak delikatne, mięciutkie kluseczki z mąki i jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Przepis na moją zupę kurkową z zacierką

Dla mnie gotowanie to przede wszystkim pasja i sposób na wyrażanie siebie. Nie lubię komplikować, stawiam na prostotę i jakość składników. I właśnie dlatego zupa kurkowa idealnie wpisuje się w moją filozofię. To danie, które nie wymaga wyrafinowanych technik ani egzotycznych przypraw. Cała jego magia tkwi w świeżości leśnych grzybów i odpowiednim połączeniu kilku podstawowych składników, które razem tworzą symfonię smaków.

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • ½ małej pietruszki korzeniowej,
  • 2 łyżeczki koperku (świeżego lub suszonego),
  • sól do smaku.

Na zacierki:

  • 1 małe jajko,
  • 2–3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie myję pod bieżącą wodą, kilka razy płuczę, by pozbyć się piasku. Większe sztuki kroję na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuszczam masło, szklę na nim posiekaną cebulkę.
  3. Dodaję kurki i smażę je przez 4–5 minut, aż puszczą sok.
  4. Do kurek wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, wlewam bulion i gotuję wszystko pod przykryciem przez około 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotowuję zacierki: do miski wbijam jajko, dodaję mąkę, sól i zagniatam twarde, suche ciasto.
  6. Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach wprost do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.
  7. Na koniec dodaję koperek i zahartowaną śmietankę (mieszam ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy, żeby się nie zwarzyła), wszystko razem zagotowuję.
  8. Doprawiam solą według uznania.

Zupę podaję gorącą, najlepiej z pajdą świeżego chleba lub kromką razowca. Smakuje najlepiej na świeżo, ale przyznam, że i następnego dnia – odgrzana – potrafi rozkochać od nowa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości