Wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Co się stanie, kiedy zjesz robaczywe grzyby?

Grzybobranie to jedna z ulubionych aktywności Polaków jesienią, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie niesie spożywanie robaczywych grzybów. Nawet niewielka ilość może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia – od problemów żołądkowych po toksyczne zatrucia.

Podczas grzybobrania należy uważać na robaczywe okazyPodczas grzybobrania należy uważać na robaczywe okazy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, ale wraz z nim rośnie liczba błędów popełnianych przez mniej doświadczonych zbieraczy. Jednym z najczęstszych jest zabieranie do domu robaczywych okazów. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niegroźne, ich spożycie to poważne ryzyko – nie tylko ze względu na obecność larw, ale też pozostałości po nich, takie jak odchody czy toksyny. Nawet po ususzeniu czy obróbce termicznej grzyby te mogą szkodzić zdrowiu, prowadząc do zatrucia pokarmowego lub innych dolegliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak rozpoznać robaczywe grzyby?

Robaczywe grzyby nie zawsze zdradzają swoją kondycję na pierwszy rzut oka. Czasem widać charakterystyczne dziurki na kapeluszu, grzyb jest miękki lub jego wnętrze wydaje się puste. Obecność larw muchówek czy drutowców w miąższu grzyba to jednoznaczny sygnał, że nie nadaje się on do spożycia. Ślimaki czy żuki zostawiają po sobie ślady w postaci ubytków, śluzu i nieprzyjemnego zapachu. Choć niektórzy próbują ratować robaczywe zbiory przez moczenie ich w wodzie lub z dodatkiem octu, takie zabiegi nie eliminują wszystkich zagrożeń.

Co się stanie, gdy zjesz robaczywe grzyby?

Spożycie grzybów z widocznymi śladami żerowania larw może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Choć wysoka temperatura może zabić drobne organizmy, nie usuwa ich odchodów ani toksyn, które mogą pozostać w grzybie. Takie pozostałości są potencjalnie niebezpieczne i mogą wywołać ból brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a w cięższych przypadkach – zatrucia pokarmowe. U osób z osłabioną odpornością zagrożenie jest jeszcze większe. Grzyby, w których pojawiła się pleśń, są szczególnie ryzykowne – mogą zawierać mikotoksyny, które uszkadzają wątrobę i prowadzą do hospitalizacji.

Tego absolutnie nie rób

Nie warto kierować się zasadą "odkroję robaczywy fragment, reszta się nada". Larwy wnikają głęboko w miąższ, a nawet jeśli nie są już obecne, to zostawiają po sobie szkodliwe związki. Niektórzy wierzą, że jeśli grzyba zjadło zwierzę, to znaczy, że jest jadalny. To mit – zwierzęta potrafią jeść również gatunki trujące, które nie szkodzą ich układowi pokarmowemu, ale dla człowieka są śmiertelnie niebezpieczne. Dlatego najlepiej wybierać tylko świeże, jędrne i zdrowe okazy, które nie budzą wątpliwości. A jeśli już masz wątpliwości – lepiej zostawić grzyba w lesie.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy