WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Co się stanie, kiedy zjesz robaczywe grzyby?

Grzybobranie to jedna z ulubionych aktywności Polaków jesienią, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie niesie spożywanie robaczywych grzybów. Nawet niewielka ilość może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia – od problemów żołądkowych po toksyczne zatrucia.

Podczas grzybobrania należy uważać na robaczywe okazyPodczas grzybobrania należy uważać na robaczywe okazy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, ale wraz z nim rośnie liczba błędów popełnianych przez mniej doświadczonych zbieraczy. Jednym z najczęstszych jest zabieranie do domu robaczywych okazów. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niegroźne, ich spożycie to poważne ryzyko – nie tylko ze względu na obecność larw, ale też pozostałości po nich, takie jak odchody czy toksyny. Nawet po ususzeniu czy obróbce termicznej grzyby te mogą szkodzić zdrowiu, prowadząc do zatrucia pokarmowego lub innych dolegliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Jak rozpoznać robaczywe grzyby?

Robaczywe grzyby nie zawsze zdradzają swoją kondycję na pierwszy rzut oka. Czasem widać charakterystyczne dziurki na kapeluszu, grzyb jest miękki lub jego wnętrze wydaje się puste. Obecność larw muchówek czy drutowców w miąższu grzyba to jednoznaczny sygnał, że nie nadaje się on do spożycia. Ślimaki czy żuki zostawiają po sobie ślady w postaci ubytków, śluzu i nieprzyjemnego zapachu. Choć niektórzy próbują ratować robaczywe zbiory przez moczenie ich w wodzie lub z dodatkiem octu, takie zabiegi nie eliminują wszystkich zagrożeń.

Co się stanie, gdy zjesz robaczywe grzyby?

Spożycie grzybów z widocznymi śladami żerowania larw może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Choć wysoka temperatura może zabić drobne organizmy, nie usuwa ich odchodów ani toksyn, które mogą pozostać w grzybie. Takie pozostałości są potencjalnie niebezpieczne i mogą wywołać ból brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a w cięższych przypadkach – zatrucia pokarmowe. U osób z osłabioną odpornością zagrożenie jest jeszcze większe. Grzyby, w których pojawiła się pleśń, są szczególnie ryzykowne – mogą zawierać mikotoksyny, które uszkadzają wątrobę i prowadzą do hospitalizacji.

Tego absolutnie nie rób

Nie warto kierować się zasadą "odkroję robaczywy fragment, reszta się nada". Larwy wnikają głęboko w miąższ, a nawet jeśli nie są już obecne, to zostawiają po sobie szkodliwe związki. Niektórzy wierzą, że jeśli grzyba zjadło zwierzę, to znaczy, że jest jadalny. To mit – zwierzęta potrafią jeść również gatunki trujące, które nie szkodzą ich układowi pokarmowemu, ale dla człowieka są śmiertelnie niebezpieczne. Dlatego najlepiej wybierać tylko świeże, jędrne i zdrowe okazy, które nie budzą wątpliwości. A jeśli już masz wątpliwości – lepiej zostawić grzyba w lesie.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki