Wrzuć do słoika kilka ziarenek. Suszone grzyby nie podejdą wilgocią i nie spleśnieją

W tym roku wyjątkowo wcześnie w lasach pojawiły się grzyby, które zbieramy zazwyczaj jesienią. Dlatego to idealny moment, by pomyśleć o ich suszeniu. Jeśli chcesz, aby zachowały aromat i nie padły ofiarą wilgoci czy moli, warto znać kilka prostych trików.

Dlaczego warto wrzucić ryż do słoika z suszonymi grzybami?Dlaczego warto wrzucić ryż do słoika z suszonymi grzybami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Sezon na grzyby w tym roku wystartował szybciej niż zwykle. Wraz z pierwszymi zbiorami warto pomyśleć o sposobie ich przechowywania. Jednym z najskuteczniejszych i najczęściej wybieranych jest suszenie. W tej postaci grzyby nie tylko długo zachowują świeżość, ale też zyskują intensywny, charakterystyczny aromat. Aby jednak nie straciły swoich właściwości i nie padły ofiarą szkodników, trzeba zadbać o odpowiednie warunki ich przechowywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Jak przechowywać suszone grzyby?

Przed umieszczeniem grzybów w słoiku czy pojemniku należy upewnić się, że są całkowicie suche. Nawet odrobina wilgoci może stać się przyczyną rozwoju pleśni, a to z kolei przyciąga owady. Idealnym naczyniem będzie szczelny, szklany słoik, który zabezpieczy zawartość przed wilgocią, dostępem powietrza i obcymi zapachami.

Takie słoiki najlepiej trzymać w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła – promienie słoneczne powodują blaknięcie grzybów i przyspieszają ich psucie. Największym zagrożeniem jednak pozostaje wilgoć, którą grzyby bardzo łatwo wchłaniają z otoczenia.

Co włożyć do słoika z suszonymi grzybami?

Suszone grzyby mają właściwości higroskopijne, warto więc do słoika dorzucić garść surowego ryżu. Ziarenka działają jak naturalny pochłaniacz wilgoci i pomagają utrzymać właściwy mikroklimat wewnątrz. To prosty, a skuteczny sposób na przedłużenie trwałości zapasów.

Dobrym uzupełnieniem tego triku jest dodanie do grzybów kilku liści laurowych – ich intensywny zapach działa odstraszająco na mole spożywcze i inne owady, które mogłyby zniszczyć zbiory. Ponieważ jednak suszone grzyby bardzo łatwo przejmują zapachy, liście warto zostawić w słoiku tylko na kilka dni, a potem przełożyć je np. do małej miseczki i postawić obok zapasów. Podobnie działa ziele angielskie czy goździki – te przyprawy również mają właściwości odstraszające i można je bez obaw wsypać bezpośrednio do słoika.

Dodatkowym zabezpieczeniem może być umieszczenie w szafce z grzybami kilku suszonych skórek z cytryny lub pomarańczy. Naturalne olejki eteryczne skutecznie odstraszają owady, nie wpływając przy tym na smak samych grzybów. Warto pamiętać, że zanieczyszczone przez owady grzyby nie nadają się do spożycia – dlatego lepiej zapobiegać, niż wyrzucać cenne zapasy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak