Wrzuć do słoika kilka ziarenek. Suszone grzyby nie podejdą wilgocią i nie spleśnieją

W tym roku wyjątkowo wcześnie w lasach pojawiły się grzyby, które zbieramy zazwyczaj jesienią. Dlatego to idealny moment, by pomyśleć o ich suszeniu. Jeśli chcesz, aby zachowały aromat i nie padły ofiarą wilgoci czy moli, warto znać kilka prostych trików.

Dlaczego warto wrzucić ryż do słoika z suszonymi grzybami?Dlaczego warto wrzucić ryż do słoika z suszonymi grzybami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Sezon na grzyby w tym roku wystartował szybciej niż zwykle. Wraz z pierwszymi zbiorami warto pomyśleć o sposobie ich przechowywania. Jednym z najskuteczniejszych i najczęściej wybieranych jest suszenie. W tej postaci grzyby nie tylko długo zachowują świeżość, ale też zyskują intensywny, charakterystyczny aromat. Aby jednak nie straciły swoich właściwości i nie padły ofiarą szkodników, trzeba zadbać o odpowiednie warunki ich przechowywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Jak przechowywać suszone grzyby?

Przed umieszczeniem grzybów w słoiku czy pojemniku należy upewnić się, że są całkowicie suche. Nawet odrobina wilgoci może stać się przyczyną rozwoju pleśni, a to z kolei przyciąga owady. Idealnym naczyniem będzie szczelny, szklany słoik, który zabezpieczy zawartość przed wilgocią, dostępem powietrza i obcymi zapachami.

Takie słoiki najlepiej trzymać w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła – promienie słoneczne powodują blaknięcie grzybów i przyspieszają ich psucie. Największym zagrożeniem jednak pozostaje wilgoć, którą grzyby bardzo łatwo wchłaniają z otoczenia.

Co włożyć do słoika z suszonymi grzybami?

Suszone grzyby mają właściwości higroskopijne, warto więc do słoika dorzucić garść surowego ryżu. Ziarenka działają jak naturalny pochłaniacz wilgoci i pomagają utrzymać właściwy mikroklimat wewnątrz. To prosty, a skuteczny sposób na przedłużenie trwałości zapasów.

Dobrym uzupełnieniem tego triku jest dodanie do grzybów kilku liści laurowych – ich intensywny zapach działa odstraszająco na mole spożywcze i inne owady, które mogłyby zniszczyć zbiory. Ponieważ jednak suszone grzyby bardzo łatwo przejmują zapachy, liście warto zostawić w słoiku tylko na kilka dni, a potem przełożyć je np. do małej miseczki i postawić obok zapasów. Podobnie działa ziele angielskie czy goździki – te przyprawy również mają właściwości odstraszające i można je bez obaw wsypać bezpośrednio do słoika.

Dodatkowym zabezpieczeniem może być umieszczenie w szafce z grzybami kilku suszonych skórek z cytryny lub pomarańczy. Naturalne olejki eteryczne skutecznie odstraszają owady, nie wpływając przy tym na smak samych grzybów. Warto pamiętać, że zanieczyszczone przez owady grzyby nie nadają się do spożycia – dlatego lepiej zapobiegać, niż wyrzucać cenne zapasy.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji