Marynuję i układam na ruszcie zamiast kiełbasy. Na takie boczniaki każdy się skusi

Marynuję i układam na ruszcie zamiast kiełbasy. Na takie boczniaki każdy się skusi

Boczniaki przygotowuje się bardzo szybko.
Boczniaki przygotowuje się bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.04.2024 08:12

Choć grill wciąż kojarzy się głównie z mięsnymi smakołykami, to mają one olbrzymią konkurencję. Już od kilku sezonów wybieram przede wszystkim warzywa, sery i oczywiście grzyby. Boczniaki idealnie nadają się do grillowania i są przepyszne. Przygotowuje się je szybko i łatwo.

Boczniaków wciąż nie doceniamy. A warto przekonać się do ich smaku, bo są też zdrowe. Grzyby zawierają beta-glukany i dzięki nim uznawane są za jeden z najlepszych pokarmów na świecie. Wzmacniają układ odpornościowy. Są też źródłem białka, witamin, zwłaszcza tych z grupy B i soli mineralnych. Obniżają też zbyt wysoki cholesterol. Grillowanie tych grzybów to bardzo dobry pomysł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczanie bez namaczania

Po boczniak chętnie sięgają wegetarianie i weganie, ale mogą być też dodatkiem do mięsa. Te mięsiste grzyby dzięki swojej strukturze szybko chłoną aromaty marynat i przypraw. Można je wiec przygotować na wiele sposobów. Na zakupach zwracaj uwagę, by grzyby były świeże. Powinny mieć ładny, równomierny kolor, bez ciemnych plam. W ich przygotowaniu ważne jest szybkie oczyszczenie. Nie mocz, tak samo jak wszystkich innych grzybów, bo wtedy wchłoną zbyt dużo wilgoci. Delikatnie je opłucz lub oczyść je pędzelkiem. Potem odetnij stwardniałe końcówki i większe grzyby przekrój na połowy.

Szybka marynata i na grill

Tak przygotowane grzyby nadają się już do marynowania. Najprostsza to oliwa z oliwek z czosnkiem plus ulubione przyprawy. Czasami też łączę oliwę z musztardą i octem balsamicznym. Sprawdza się również po prostu oliwa z natką pietruszki i czosnkiem. Marynatę równomiernie rozprowadzam na grzybach. Nie potrzebują długiego marynowania, wystarczy 20-30 minut. Po tym czasie układam je już na ruszcie. Grilluj je krótko, tylko po 4-5 minut z każdej strony, by miały złotobrązowy kolor. Tak ugrillowane grzyby są chrupiące i aromatyczne. Świetnie smakują z dipami doprawionymi świeżymi ziołami.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także