Marynuję i układam na ruszcie zamiast kiełbasy. Na takie boczniaki każdy się skusi

Choć grill wciąż kojarzy się głównie z mięsnymi smakołykami, to mają one olbrzymią konkurencję. Już od kilku sezonów wybieram przede wszystkim warzywa, sery i oczywiście grzyby. Boczniaki idealnie nadają się do grillowania i są przepyszne. Przygotowuje się je szybko i łatwo.

Boczniaki przygotowuje się bardzo szybko. Boczniaki przygotowuje się bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Boczniaków wciąż nie doceniamy. A warto przekonać się do ich smaku, bo są też zdrowe. Grzyby zawierają beta-glukany i dzięki nim uznawane są za jeden z najlepszych pokarmów na świecie. Wzmacniają układ odpornościowy. Są też źródłem białka, witamin, zwłaszcza tych z grupy B i soli mineralnych. Obniżają też zbyt wysoki cholesterol. Grillowanie tych grzybów to bardzo dobry pomysł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Oczyszczanie bez namaczania

Po boczniak chętnie sięgają wegetarianie i weganie, ale mogą być też dodatkiem do mięsa. Te mięsiste grzyby dzięki swojej strukturze szybko chłoną aromaty marynat i przypraw. Można je wiec przygotować na wiele sposobów. Na zakupach zwracaj uwagę, by grzyby były świeże. Powinny mieć ładny, równomierny kolor, bez ciemnych plam. W ich przygotowaniu ważne jest szybkie oczyszczenie. Nie mocz, tak samo jak wszystkich innych grzybów, bo wtedy wchłoną zbyt dużo wilgoci. Delikatnie je opłucz lub oczyść je pędzelkiem. Potem odetnij stwardniałe końcówki i większe grzyby przekrój na połowy.

Szybka marynata i na grill

Tak przygotowane grzyby nadają się już do marynowania. Najprostsza to oliwa z oliwek z czosnkiem plus ulubione przyprawy. Czasami też łączę oliwę z musztardą i octem balsamicznym. Sprawdza się również po prostu oliwa z natką pietruszki i czosnkiem. Marynatę równomiernie rozprowadzam na grzybach. Nie potrzebują długiego marynowania, wystarczy 20-30 minut. Po tym czasie układam je już na ruszcie. Grilluj je krótko, tylko po 4-5 minut z każdej strony, by miały złotobrązowy kolor. Tak ugrillowane grzyby są chrupiące i aromatyczne. Świetnie smakują z dipami doprawionymi świeżymi ziołami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟