Moja mama ugotowała obiad z serka wiejskiego. Śmiałam się, że to niemożliwe, dopóki nie spróbowałam
Serek wiejski kojarzy się przede wszystkim z prostym, szybkim i zdrowym śniadaniem. Moja mama znalazła jednak całkiem inny sposób na wykorzystanie tego produktu w kuchni.
11.04.2024 09:31
Kiedy oznajmiła mi, że na obiad dziś będzie serek wiejski, myślałam, że żartuje. Po chwili na stole pojawił się jednak talerz gorącego, parującego makaronu z sosem i dostrzegalnymi, charakterystycznymi ziarenkami. Był tak smaczny, że od razu poprosiłam moją mamę o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek wiejski sprawdzi się na obiad
Serek wiejski to produkt, po który warto sięgać nie tylko wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie śniadania. To znakomite źródło białka, wapnia oraz witamin z grupy B, dzięki czemu świetnie uzupełni w składniki odżywcze wegetariańskie obiady.
Moja mama serek wiejski łączy z prostym sosem pomidorowym i makaronem. Dzięki temu danie jest bardziej sycące i pełnowartościowe. Przygotowanie takiej pasty jest naprawdę ekspresowe. Od kiedy zdradziła mi swój patent na serek wiejski, często wracam do tego przepisu.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- 2 pomidory,
- sól i pieprz,
- 200 g makaronu.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sprawdzi się tutaj w zasadzie każdy kształt - ja najczęściej sięgam po tagliatelle lub penne.
- Do kielicha blendera przełóż serek wiejski, dodaj obrany czosnek i zblenduj na gładką masę.
- W garnku roztop masło, wlej sos z serka wiejskiego i podgrzewaj.
- Dorzuć pokrojone w kostki pomidory i gotuj przez ok. 10 minut, aż sos się zredukuje i zagęści.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wrzuć do garnka ugotowany makaron i wymieszaj, aby sos pokrył dokładnie pastę.
Gotowe danie przełóż na talerze. Możesz udekorować je świeżymi ziołami i startym parmezanem. Smacznego!