Są sto razy smaczniejsze od zwykłych klopsików. Zrobisz z kilku tanich składników

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad bez mięsa? Wypróbuj przepis na aromatyczne klopsiki z boczniaków, które zachwycają smakiem i prostotą wykonania. Te małe grzybowe kuleczki z pewnością oczarują całą rodzinę!

Są sto razy smaczniejsze od zwykłych klopsików. Zrobisz z kilku tanich składnikówSą sto razy smaczniejsze od zwykłych klopsików. Zrobisz z kilku tanich składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Marcin Michałowski

Klopsiki z boczniaków to prawdziwy hit na stołach. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów mielonych, ta wegetariańska propozycja na pewno miło cię zaskoczy. Spróbujesz raz, a już nigdy nie wrócisz do standardowych przepisów. Oto prosty sposób na stworzenie tego smakołyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Sekret idealnych klopsików

  • Dojrzałe, świeże boczniaki: Wybierz jędrne, dorodne grzyby o intensywnym aromacie.
  • Bogata kompozycja warzyw: Dodaj startą marchewkę, podsmażoną cebulkę i czosnek, aby wzbogacić smak klopsików.
  • Kajzerka namoczona w mleku: Zmiękczy masę i nada jej puszystości.
  • Odpowiednie przyprawy: Sól, pieprz i inne zioła podkreślą smak grzybów.
  • Delikatne smażenie: Smaż klopsiki na małym ogniu, aby nie wyschły i pozostały soczyste.

Przepis na klopsiki z boczniaków

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtaczania,
  • 2 łyżki oleju + do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: ulubione zioła (np. majeranek, oregano).

Przygotowanie:

  1. Ugotuj boczniaki: Umieść grzyby w garnku, zalej wodą, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Odcedź i dokładnie osusz.
  2. Przygotuj warzywa: Cebulkę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Stwórz masę klopsikową: W misce wymieszaj posiekane boczniaki, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, startą marchewkę, jajko, sól, pieprz i opcjonalnie zioła.
  4. Formuj i smaż klopsiki: Zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości mandarynki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Klopsiki z boczniaków idealnie komponują się z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub jogurtowym. Dopełnieniem dania będzie chrupiąca surówka.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis