Mieszam ziemniaki z gotowaną rybą i formuję w zgrabne kotleciki. Cała rodzina zajada ze smakiem

Szukasz pomysłu na pyszny, a zarazem łatwy w przygotowaniu obiad? Idealnym rozwiązaniem będą kotleciki rybne z ziemniakami. To doskonała propozycja na piątek, ale sprawdzi się również w każdy inny dzień tygodnia. Soczyste, delikatne kotleciki z aromatycznym sosem z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Mieszam ziemniaki z gotowaną rybą i formuję w zgrabne kotleciki. Cała rodzina zajada ze smakiemMieszam ziemniaki z gotowaną rybą i formuję w zgrabne kotleciki. Cała rodzina zajada ze smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Marcin Michałowski

Kotleciki rybne to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zrezygnować z tradycyjnych mięsowych potraw. Dzięki wykorzystaniu filetów z dorsza lub morszczuka otrzymasz danie bogate w białko i niezwykle zdrowe. Dodatkowo, kotlety te doskonale sprawdzą się nie tylko na obiad w piątek, ale również jako danie główne w dowolny dzień tygodnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Sekret idealnych kotlecików rybnych

  • Wybór odpowiedniej ryby: Najlepiej sprawdzą się filety z dorsza lub morszczuka, które są delikatne i mają łagodny smak.
  • Ugotowanie ziemniaków: Ziemniaki mączyste, bogate w skrobię, zapewnią idealną konsystencję kotlecików.
  • Doprawienie masy: Dodatek czosnku, natki pietruszki, gałki muszkatołowej oraz sosu sriracha nada kotlecikom wyjątkowego smaku.
  • Sos majonezowy: Sos z ogórkami konserwowymi, musztardą i sokiem z cytryny idealnie komponuje się z rybą, dodając jej charakteru.

Kotleciki rybne - przepis na pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza lub morszczuka,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka majonezu,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki lekkiej musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • 3 drobno posiekane ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ostudź je i rozgnieć na gładkie puree.
  2. Ugotuj filety z ryby w niewielkiej ilości osolonej wody. Ostudź je i rozgnieć widelcem.
  3. W misce połącz ziemniaki, rybę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majonez. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Formuj z masy kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  5. Przygotuj sos: W misce wymieszaj majonez, musztardę, sos sriracha, drobno posiekane ogórki konserwowe, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Podawaj kotleciki z sosem majonezowym i ulubioną surówką.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do masy na kotleciki możesz dodać również inne warzywa, np. startą marchewkę lub paprykę.
  • Sos majonezowy możesz wzbogacić o świeże zioła, np. szczypiorek lub koperek.
  • Kotleciki rybne możesz również upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Kotleciki rybne z ziemniakami to nie tylko pyszny i łatwy obiad, ale również zdrowe danie bogate w białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Spróbuj tego przepisu, a z pewnością zagości on na stałe w twoim menu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟