Katarzyna Bosacka serwuje na śniadanie. Omlet, który zrobisz bez obracania na patelni

Popularna dziennikarka i specjalistka od świadomych zakupów pokazała doskonały przepis na śniadanie rodem z kuchni austriackiej. Omlet cesarski Kaisershmarrn zachwyca smakiem, puszystością i... banalnie prostym przygotowaniem.

Katarzyna Bosacka pokazała, jak przyrządzić omlet cesarski (Źródło: Canva/ Facebook Katarzyna Bosacka)Katarzyna Bosacka pokazała, jak przyrządzić omlet cesarski (Źródło: Canva/ Facebook Katarzyna Bosacka)
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Thomas Demarczyk

Chociaż Katarzynę Bosacką kojarzymy przede wszystkim z roli nieustraszonej detektyw na tropie oszustw i matactw producentów żywności, nie można pominąć również tego, że ta popularna dziennikarka to również niezgorsza kucharka. Niedawno Bosacka pokazała na swoim kanale na YouTube, jak przyrządza ciekawy omlet, którego historia kulinarna sięga ponoć przynajmniej pierwszej połowy XIX wieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Omlet cesarki Kaiserschmarrn, którego nazwa pochodzi od wyjątkowo lubującego się w tym daniu cesarza Franciszka Józefa I, to smakołyk, któremu w Austrii zdarza się odgrywać rolę nie tylko słodkiego śniadania, ale i dania głównego. To nam się kojarzy z polskim "casusem" placków ziemniaczanych, które w prosty sposób ze zwykłej przekąski mogą przeobrazić się w pełnoprawy obiad. Czyż nie?

Umieszczonemu na austriackiej Liście Produktów Tradycyjnych przysmakowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Efekt? Doskonały przepis, który warto wcielić w życie. Serdecznie polecamy!

Omlet cesarski według Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,
  • sól,
  • 3/4 szklanki kefiru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • masło klarowane,
  • słodki dodatek np. konfitura z truskawek,
  • cukier puder.


Kaisershmarrn to omlet, który powinien być poszarpany
Kaisershmarrn to omlet, który powinien być poszarpany © Canva | kaarsten

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj natomiast z kefirem. Stopniowo dodawaj do nich mąkę pszenną, cały czas ubijając mieszankę rózgą. Na koniec dodaj jeszcze cukier waniliowy. Całość powinna być jednolita i gładka. W tym momencie możesz już połączyć masę z ubitymi białkami. Zrób to delikatnie, za pomocą łyżki.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wlej masę jajeczną. Smaż, mieszając drewnianą szpatułką. Omlet cesarski ma być "poszarpany" - na tym właśnie polega jego urok.
  3. Kiedy jajko będzie już ścięte, przełóż je na talerz i wymieszaj z konfiturą truskawkową. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇