Katarzyna Bosacka serwuje na śniadanie. Omlet, który zrobisz bez obracania na patelni
Popularna dziennikarka i specjalistka od świadomych zakupów pokazała doskonały przepis na śniadanie rodem z kuchni austriackiej. Omlet cesarski Kaisershmarrn zachwyca smakiem, puszystością i... banalnie prostym przygotowaniem.
03.04.2024 | aktual.: 03.04.2024 12:34
Chociaż Katarzynę Bosacką kojarzymy przede wszystkim z roli nieustraszonej detektyw na tropie oszustw i matactw producentów żywności, nie można pominąć również tego, że ta popularna dziennikarka to również niezgorsza kucharka. Niedawno Bosacka pokazała na swoim kanale na YouTube, jak przyrządza ciekawy omlet, którego historia kulinarna sięga ponoć przynajmniej pierwszej połowy XIX wieku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omlet cesarki Kaiserschmarrn, którego nazwa pochodzi od wyjątkowo lubującego się w tym daniu cesarza Franciszka Józefa I, to smakołyk, któremu w Austrii zdarza się odgrywać rolę nie tylko słodkiego śniadania, ale i dania głównego. To nam się kojarzy z polskim "casusem" placków ziemniaczanych, które w prosty sposób ze zwykłej przekąski mogą przeobrazić się w pełnoprawy obiad. Czyż nie?
Umieszczonemu na austriackiej Liście Produktów Tradycyjnych przysmakowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Efekt? Doskonały przepis, który warto wcielić w życie. Serdecznie polecamy!
Omlet cesarski według Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej,
- sól,
- 3/4 szklanki kefiru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- masło klarowane,
- słodki dodatek np. konfitura z truskawek,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj natomiast z kefirem. Stopniowo dodawaj do nich mąkę pszenną, cały czas ubijając mieszankę rózgą. Na koniec dodaj jeszcze cukier waniliowy. Całość powinna być jednolita i gładka. W tym momencie możesz już połączyć masę z ubitymi białkami. Zrób to delikatnie, za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wlej masę jajeczną. Smaż, mieszając drewnianą szpatułką. Omlet cesarski ma być "poszarpany" - na tym właśnie polega jego urok.
- Kiedy jajko będzie już ścięte, przełóż je na talerz i wymieszaj z konfiturą truskawkową. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!