Katarzyna Bosacka serwuje na śniadanie. Omlet, który zrobisz bez obracania na patelni

Popularna dziennikarka i specjalistka od świadomych zakupów pokazała doskonały przepis na śniadanie rodem z kuchni austriackiej. Omlet cesarski Kaisershmarrn zachwyca smakiem, puszystością i... banalnie prostym przygotowaniem.

Katarzyna Bosacka pokazała, jak przyrządzić omlet cesarski (Źródło: Canva/ Facebook Katarzyna Bosacka)Katarzyna Bosacka pokazała, jak przyrządzić omlet cesarski (Źródło: Canva/ Facebook Katarzyna Bosacka)
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Thomas Demarczyk

Chociaż Katarzynę Bosacką kojarzymy przede wszystkim z roli nieustraszonej detektyw na tropie oszustw i matactw producentów żywności, nie można pominąć również tego, że ta popularna dziennikarka to również niezgorsza kucharka. Niedawno Bosacka pokazała na swoim kanale na YouTube, jak przyrządza ciekawy omlet, którego historia kulinarna sięga ponoć przynajmniej pierwszej połowy XIX wieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Omlet cesarki Kaiserschmarrn, którego nazwa pochodzi od wyjątkowo lubującego się w tym daniu cesarza Franciszka Józefa I, to smakołyk, któremu w Austrii zdarza się odgrywać rolę nie tylko słodkiego śniadania, ale i dania głównego. To nam się kojarzy z polskim "casusem" placków ziemniaczanych, które w prosty sposób ze zwykłej przekąski mogą przeobrazić się w pełnoprawy obiad. Czyż nie?

Umieszczonemu na austriackiej Liście Produktów Tradycyjnych przysmakowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Efekt? Doskonały przepis, który warto wcielić w życie. Serdecznie polecamy!

Omlet cesarski według Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,
  • sól,
  • 3/4 szklanki kefiru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • masło klarowane,
  • słodki dodatek np. konfitura z truskawek,
  • cukier puder.


Kaisershmarrn to omlet, który powinien być poszarpany
Kaisershmarrn to omlet, który powinien być poszarpany © Canva | kaarsten

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj natomiast z kefirem. Stopniowo dodawaj do nich mąkę pszenną, cały czas ubijając mieszankę rózgą. Na koniec dodaj jeszcze cukier waniliowy. Całość powinna być jednolita i gładka. W tym momencie możesz już połączyć masę z ubitymi białkami. Zrób to delikatnie, za pomocą łyżki.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wlej masę jajeczną. Smaż, mieszając drewnianą szpatułką. Omlet cesarski ma być "poszarpany" - na tym właśnie polega jego urok.
  3. Kiedy jajko będzie już ścięte, przełóż je na talerz i wymieszaj z konfiturą truskawkową. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej