PrzepisJasiek Kuroń swoim plackiem po zbójnicku deklasuje nawet klasyczne placki ziemniaczane

Jasiek Kuroń swoim plackiem po zbójnicku deklasuje nawet klasyczne placki ziemniaczane

Placek po zbójnicku - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=CrNDpw-8hkI i https://www.youtube.com/watch?v=zZt6oGB66qo
Placek po zbójnicku - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=CrNDpw-8hkI i https://www.youtube.com/watch?v=zZt6oGB66qo
10.11.2022 13:18, aktualizacja: 05.08.2023 13:21

Jakie danie znajdziemy w niemal każdej karczmie w górach? To bez wątpienia placek po zbójnicku. Podaje się go z pysznym gulaszem wieprzowym i odpowiednimi dodatkami, nadającymi balans w smaku. Dzięki recepturze Jaśka Kuronia już teraz przygotujecie to pyszne danie w swoim własnym domu.

Placek po zbójnicku według Jaśka Kuronia - poczuj smak gór we własnych czterech kątach

Każdy wyjazd w góry najczęściej łączy się z samymi miłymi wspomnieniami, również tymi kulinarnymi. Są takie przysmaki, bez których nie wyobrażamy sobie naszego urlopu. Są to oczywiście oscypki, kwaśnica i nasz placek po zbójnicku. To pożywna i smaczna potrawa. Tradycyjnie usmażony duży placek ziemniaczany polany jest gulaszem wieprzowym z dodatkiem śmietany, odpowiedniego sera, szczypioru i natki pietruszki. Będzie to idealna propozycja na obiad, którego smak pozwoli Wam się przenieść w Tatry, Beskidy lub Karkonosze. Całe danie przygotujesz w nieco ponad godzinę.

Placek po zbójnicku - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=kVTNlUcphnQ
Placek po zbójnicku - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=kVTNlUcphnQ

Jak przygotować placek po zbójnicku? Poznaj recepturę Jaśka Kuronia!

Swoim przepisem na placek po zbójnicku podzielił się z nami Jan Kuroń. To ceniony i popularny kucharz, specjalizujący się w daniach kuchni polskiej i nie tylko. Poznaj patent na najlepszy placek po zbójnicku.

Składniki na placek:

         
  • cebula
  • kilogram ziemniaków
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Składniki na gulasz:

                 
  • 500 g polędwiczki wieprzowej (można użyć również szynkę lub łopatkę wieprzową)
  • 2 łyżki oleju
  • 5 liści laurowych
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • papryka
  • 200 g pieczarek
  • papryczka pepperoni
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • litr bulionu do podlewania przy duszeniu
  • łyżeczka tymianku
  • czubata łyżka majeranku
  • pół łyżeczki papryki ostrej i pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

     
  • posiekany szczypiorek
  • kwaśna śmietana 18%
  • tarty ser sezonowany typu Dziugas

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować najlepszy placek po zbójnicku, to rozpocznij od przygotowania jego podstawy. W tym celu ścieramy ziemniaki na tarce o małych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na około 30 minut, aż oddzieli się woda. Po tym czasie odlewamy wodę z masy, dodajemy jajko, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przez te pół godziny oczekiwania, możesz zabrać się za przygotowanie gulaszu. Dlatego też pokrój mięso w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.

Przygotowanie gulaszu - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=kVTNlUcphnQ
Przygotowanie gulaszu - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=kVTNlUcphnQ

Całość smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, posiekaną paprykę i pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy i następnie solidnie podlewamy bulionem i pozostawiamy na 40 minut do podduszenia. Co jakiś czas warto zamieszać i dolać bulion, w razie potrzeby. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. I teraz możemy przystąpić do smażenia naszego placka.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy duży placek, na każdej ze stron, do momentu zarumieniania. Zdejmujemy placka na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Na jego połowę wykładamy połowę ciepłego gulaszu i składamy go na pół. Dodajemy śmietanę, szczypiorek i ser. Placek po zbójnicku jest już gotowy. Smacznego.

A co powiesz na placki ziemniaczane z piekarnika? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także