WAŻNE
TERAZ

Sławosz wyszedł z kapsuły. Załoga Ax‑4 na Ziemi [RELACJA]

Wrzucam ugotowany ryż na patelnię i zalewam masą jajeczną. Ekspresowy patent na obiad

Czujesz, że twój żołądek domaga się czegoś sycącego i raczej nie zamierza tolerować długiego czasu oczekiwania? Nie ma wyjścia - z tym organem lepiej nie zadzierać. W takich sytuacjach przygotuj ekspresowy i odżywczy posiłek, dla którego inspiracją było podstawowe danie z najzdrowszej kuchni świata.

Ryż i jajko - ekspresowa potrawa, która doskonale smakujeRyż i jajko - ekspresowa potrawa, która doskonale smakuje
Źródło zdjęć: © Canva | YamisHandMade

Każdy z nas od czasu do czasu znajduje się w sytuacji, w której długie i wymyślne gotowanie jest po prostu niemożliwe do zrealizowania. Pęd życia sprawia, że wielokrotnie "ratujemy" się szybkimi posiłkami, często o naprawdę marnej jakości. Dzisiaj chcemy ci polecić pewne ciekawe rozwiązanie tego problemu; takie, które po pierwsze usatysfakcjonuje twoje podniebienie, a po drugie sprawi, że od niezdrowych fast foodów czy zupek chińskich będziesz mógł trzymać się z daleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

W kontekście tej potrawy wspominaliśmy o najzdrowszej kuchni świata. Chodzi oczywiście o kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy od niepamiętnych czasów spożywają danie o nazwie tamago kake gohan. Czym jest? To składowa dwóch produktów, które potomkowie samurajów cenią sobie od wieków: ryżu i jajek. Chociaż Japończycy używają do tego dania surowego jajka, my pozwolimy sobie na lekkie jego "zeuropeizowanie". Jajko będzie więc ścięte, ryż ugotowany, a posiłek — pyszny, sycący i totalnie ekspresowy.

Japończycy mieszają ryż z surowym jajkiem. My możemy je podsmażyć
Japończycy mieszają ryż z surowym jajkiem. My możemy je podsmażyć © Canva | okimo

Dwa składniki, mnóstwo smaku

Żeby przygotować naszą wersję japońskiego tamago kake gohanu, potrzebujemy tak naprawdę tylko dwóch składników: ugotowanego ryżu i jajka. Ten pierwszy należy umieścić na patelni (możesz wcześniej rozgrzać tam niewielką ilość oliwy z oliwek) i zalać rozmąconymi oddzielnie jajkami. Danie smażymy na małym ogniu do momentu i kończymy w momencie, w którym jajko się zetnie.

Oczywiście taki smażony ryż można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Doskonale smakuje z siekanym koperkiem, natką pietruszki albo podaną obok sałatką. Możesz również nadać mu bardziej japońskiego charakteru, doprawiając ryż i jajko sosem sojowym. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?