PrzepisŚniadanieWrzucam ugotowany ryż na patelnię i zalewam masą jajeczną. Ekspresowy patent na obiad

Wrzucam ugotowany ryż na patelnię i zalewam masą jajeczną. Ekspresowy patent na obiad

Ryż i jajko - ekspresowa potrawa, która doskonale smakuje
Ryż i jajko - ekspresowa potrawa, która doskonale smakuje
Źródło zdjęć: © Canva | YamisHandMade
10.04.2024 09:08

Czujesz, że twój żołądek domaga się czegoś sycącego i raczej nie zamierza tolerować długiego czasu oczekiwania? Nie ma wyjścia - z tym organem lepiej nie zadzierać. W takich sytuacjach przygotuj ekspresowy i odżywczy posiłek, dla którego inspiracją było podstawowe danie z najzdrowszej kuchni świata.

Każdy z nas od czasu do czasu znajduje się w sytuacji, w której długie i wymyślne gotowanie jest po prostu niemożliwe do zrealizowania. Pęd życia sprawia, że wielokrotnie "ratujemy" się szybkimi posiłkami, często o naprawdę marnej jakości. Dzisiaj chcemy ci polecić pewne ciekawe rozwiązanie tego problemu; takie, które po pierwsze usatysfakcjonuje twoje podniebienie, a po drugie sprawi, że od niezdrowych fast foodów czy zupek chińskich będziesz mógł trzymać się z daleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W kontekście tej potrawy wspominaliśmy o najzdrowszej kuchni świata. Chodzi oczywiście o kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy od niepamiętnych czasów spożywają danie o nazwie tamago kake gohan. Czym jest? To składowa dwóch produktów, które potomkowie samurajów cenią sobie od wieków: ryżu i jajek. Chociaż Japończycy używają do tego dania surowego jajka, my pozwolimy sobie na lekkie jego "zeuropeizowanie". Jajko będzie więc ścięte, ryż ugotowany, a posiłek — pyszny, sycący i totalnie ekspresowy.

Japończycy mieszają ryż z surowym jajkiem. My możemy je podsmażyć
Japończycy mieszają ryż z surowym jajkiem. My możemy je podsmażyć© Canva | okimo

Dwa składniki, mnóstwo smaku

Żeby przygotować naszą wersję japońskiego tamago kake gohanu, potrzebujemy tak naprawdę tylko dwóch składników: ugotowanego ryżu i jajka. Ten pierwszy należy umieścić na patelni (możesz wcześniej rozgrzać tam niewielką ilość oliwy z oliwek) i zalać rozmąconymi oddzielnie jajkami. Danie smażymy na małym ogniu do momentu i kończymy w momencie, w którym jajko się zetnie.

Oczywiście taki smażony ryż można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Doskonale smakuje z siekanym koperkiem, natką pietruszki albo podaną obok sałatką. Możesz również nadać mu bardziej japońskiego charakteru, doprawiając ryż i jajko sosem sojowym. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także