Wrzucam ugotowany ryż na patelnię i zalewam masą jajeczną. Ekspresowy patent na obiad

Czujesz, że twój żołądek domaga się czegoś sycącego i raczej nie zamierza tolerować długiego czasu oczekiwania? Nie ma wyjścia - z tym organem lepiej nie zadzierać. W takich sytuacjach przygotuj ekspresowy i odżywczy posiłek, dla którego inspiracją było podstawowe danie z najzdrowszej kuchni świata.

Ryż i jajko - ekspresowa potrawa, która doskonale smakujeRyż i jajko - ekspresowa potrawa, która doskonale smakuje
Źródło zdjęć: © Canva | YamisHandMade

Każdy z nas od czasu do czasu znajduje się w sytuacji, w której długie i wymyślne gotowanie jest po prostu niemożliwe do zrealizowania. Pęd życia sprawia, że wielokrotnie "ratujemy" się szybkimi posiłkami, często o naprawdę marnej jakości. Dzisiaj chcemy ci polecić pewne ciekawe rozwiązanie tego problemu; takie, które po pierwsze usatysfakcjonuje twoje podniebienie, a po drugie sprawi, że od niezdrowych fast foodów czy zupek chińskich będziesz mógł trzymać się z daleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

W kontekście tej potrawy wspominaliśmy o najzdrowszej kuchni świata. Chodzi oczywiście o kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy od niepamiętnych czasów spożywają danie o nazwie tamago kake gohan. Czym jest? To składowa dwóch produktów, które potomkowie samurajów cenią sobie od wieków: ryżu i jajek. Chociaż Japończycy używają do tego dania surowego jajka, my pozwolimy sobie na lekkie jego "zeuropeizowanie". Jajko będzie więc ścięte, ryż ugotowany, a posiłek — pyszny, sycący i totalnie ekspresowy.

Japończycy mieszają ryż z surowym jajkiem. My możemy je podsmażyć
Japończycy mieszają ryż z surowym jajkiem. My możemy je podsmażyć © Canva | okimo

Dwa składniki, mnóstwo smaku

Żeby przygotować naszą wersję japońskiego tamago kake gohanu, potrzebujemy tak naprawdę tylko dwóch składników: ugotowanego ryżu i jajka. Ten pierwszy należy umieścić na patelni (możesz wcześniej rozgrzać tam niewielką ilość oliwy z oliwek) i zalać rozmąconymi oddzielnie jajkami. Danie smażymy na małym ogniu do momentu i kończymy w momencie, w którym jajko się zetnie.

Oczywiście taki smażony ryż można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Doskonale smakuje z siekanym koperkiem, natką pietruszki albo podaną obok sałatką. Możesz również nadać mu bardziej japońskiego charakteru, doprawiając ryż i jajko sosem sojowym. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej