Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni

Przekąskę w stylu popularnych corn dogów możesz przygotować w domu z kilku prostych składników. Wybierz parówki lub kiełbaski z dobrym składem, obtocz je w gęstym cieście i usmaż na złoty kolor. Wymieszaj domowy sosik i już masz gotowy comfort food do ulubionego serialu.

Parówki w cieście – czy może być lepszy comfort food? Parówki w cieście naleśnikowym – czy może być lepszy przepis na comfort food?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni lubię znajdować balans – nie tylko pomiędzy węglowodanami a białkiem, ale także pomiędzy pożywną żywnością a mniej zdrowym jedzeniem. W końcu człowiek, o ile nie ma przeciwwskazań, raz na jakiś czas może sobie na takie pozwolić. Parówki w cieście naleśnikowym robię wtedy, gdy nie mam ochoty na wymyślne i wieloskładnikowe potrawy. W taki dzień odzyskuję czas dla siebie i swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Z czym podać parówki w cieście?

Lubisz klasyczne połączenia – wyciągnij ze spiżarni domowy keczup, majonez lub musztardę. Z tych prostych składników możesz przygotować sos tysiąca wysp, który idealnie sprawdzi się do maczania parówek. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj trochę papryczki chili.

Możesz zrobić też sos czosnkowy lub greckie tzatziki, jeśli chcesz, aby dip był bogatszy w niuanse smakowe. Jesienią świetnym dodatkiem do przekąsek może być aromatyczny sosik na bazie powideł śliwkowych, taki jak śliwkowy barbecue.

Przepis na parówki w cieście naleśnikowym

Ciasto do parówek powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, inaczej może rozpływać się na patelni.

Składniki:

  • 500 g parówek,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij jajka z mlekiem i szczyptą soli. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym połącz zawartość obydwu misek.
  2. Parówki (bez osłonek) maczaj w gęstym cieście i smaż na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju. Ciasto powinno być rumiane z każdej strony.
  3. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z domowymi sosami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny