Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni

Przekąskę w stylu popularnych corn dogów możesz przygotować w domu z kilku prostych składników. Wybierz parówki lub kiełbaski z dobrym składem, obtocz je w gęstym cieście i usmaż na złoty kolor. Wymieszaj domowy sosik i już masz gotowy comfort food do ulubionego serialu.

Parówki w cieście – czy może być lepszy comfort food? Parówki w cieście naleśnikowym – czy może być lepszy przepis na comfort food?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni lubię znajdować balans – nie tylko pomiędzy węglowodanami a białkiem, ale także pomiędzy pożywną żywnością a mniej zdrowym jedzeniem. W końcu człowiek, o ile nie ma przeciwwskazań, raz na jakiś czas może sobie na takie pozwolić. Parówki w cieście naleśnikowym robię wtedy, gdy nie mam ochoty na wymyślne i wieloskładnikowe potrawy. W taki dzień odzyskuję czas dla siebie i swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Z czym podać parówki w cieście?

Lubisz klasyczne połączenia – wyciągnij ze spiżarni domowy keczup, majonez lub musztardę. Z tych prostych składników możesz przygotować sos tysiąca wysp, który idealnie sprawdzi się do maczania parówek. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj trochę papryczki chili.

Możesz zrobić też sos czosnkowy lub greckie tzatziki, jeśli chcesz, aby dip był bogatszy w niuanse smakowe. Jesienią świetnym dodatkiem do przekąsek może być aromatyczny sosik na bazie powideł śliwkowych, taki jak śliwkowy barbecue.

Przepis na parówki w cieście naleśnikowym

Ciasto do parówek powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, inaczej może rozpływać się na patelni.

Składniki:

  • 500 g parówek,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij jajka z mlekiem i szczyptą soli. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym połącz zawartość obydwu misek.
  2. Parówki (bez osłonek) maczaj w gęstym cieście i smaż na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju. Ciasto powinno być rumiane z każdej strony.
  3. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z domowymi sosami.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka