Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy

Nie znam osoby, która nie lubi czasem pochrupać coś pysznego. Ten amerykański przysmak szybko zdobył uznanie na całym świecie. Na imprezach robi furorę, a i na rodzinnej kolacji otwiera worek komplementów.

Corn dogi w chrupiącej panierceCorn dogi w chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Corn dogi powoli wkraczają na salony, chociaż za granicą znane są od wielu lat. To nic innego jak parówka lub kiełbaska smażona w cieście. Samo ciasto to mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej, która po usmażeniu tworzy charakterystyczną, chrupiącą powłokę. Idealnie sprawdzą się w roli ciekawej przekąski lub kolacji na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut

Przepis na corn dogi

Corn dogi narodziły się w Stanach Zjednoczonych jako popularne danie festynowe. Ich nazwa to połączenie słów "corn" (kukurydza) i "dog" (hot dog, co dobrze oddaje główne składniki. Tradycyjnie serwowane na patyku, są idealną przekąską, którą można jeść w biegu lub po prostu na stojąco, podczas imprezy. Dziś można spotkać wersje z dodatkiem sera, w wersji wegetariańskiej z warzywami, a nawet na słodko.

W tym przepisie corn dogi są wzbogacone o dodatek sera, który po usmażeniu rozpływa się wewnątrz, tworząc smakowitą, ciągnącą się niespodziankę. Panko w roli panierki sprawia, że otoczka parówki jest jeszcze bardziej chrupiąca i złocista. Kupując parówki postaw na te, które mają dobry skład i wysoką zawartość mięsa.

Corn dog
Corn dog © Adobe Stock | Igor Dutina

Kluczem do sukcesu jest konsystencja ciasta. Powinno być ono gęstsze niż naleśnikowe, ale wciąż na tyle płynne, by swobodnie spływać z trzepaczki. Dzięki temu doskonale pokryje kiełbaski, tworząc idealną warstwę. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać mąkę z maślanką i pozostałymi składnikami, aby uniknąć grudek.

Nie zapomnij też o maślance - to właśnie maślanka nadaje ciastu puszystość i lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z resztą składników.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • kiełbaski lub parówki,
  • ser gouda w kawałku,
  • panko do panierowania,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajko, dodaj maślankę, cukier, sól, proszek do pieczenia, słodką oraz ostrą paprykę oraz olej i dokładnie wymieszaj.
  2. Do masy dodaj mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną i wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe, ale wciąż powinno spływać z trzepaczki.
  3. Parówki lub kiełbaski przekrój na pół, ser pokrój w kawałki o podobnej grubości i wielkości co mięso
  4. Nabij na patyk do szaszłyków kawałek parówki oraz sera i zanurz w cieście.
  5. Następnie dokładnie obtocz w panko.
  6. Corn dogi zanurz w gorącym, głębokim oleju i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇