Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy

Nie znam osoby, która nie lubi czasem pochrupać coś pysznego. Ten amerykański przysmak szybko zdobył uznanie na całym świecie. Na imprezach robi furorę, a i na rodzinnej kolacji otwiera worek komplementów.

Corn dogi w chrupiącej panierceCorn dogi w chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Corn dogi powoli wkraczają na salony, chociaż za granicą znane są od wielu lat. To nic innego jak parówka lub kiełbaska smażona w cieście. Samo ciasto to mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej, która po usmażeniu tworzy charakterystyczną, chrupiącą powłokę. Idealnie sprawdzą się w roli ciekawej przekąski lub kolacji na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut

Przepis na corn dogi

Corn dogi narodziły się w Stanach Zjednoczonych jako popularne danie festynowe. Ich nazwa to połączenie słów "corn" (kukurydza) i "dog" (hot dog, co dobrze oddaje główne składniki. Tradycyjnie serwowane na patyku, są idealną przekąską, którą można jeść w biegu lub po prostu na stojąco, podczas imprezy. Dziś można spotkać wersje z dodatkiem sera, w wersji wegetariańskiej z warzywami, a nawet na słodko.

W tym przepisie corn dogi są wzbogacone o dodatek sera, który po usmażeniu rozpływa się wewnątrz, tworząc smakowitą, ciągnącą się niespodziankę. Panko w roli panierki sprawia, że otoczka parówki jest jeszcze bardziej chrupiąca i złocista. Kupując parówki postaw na te, które mają dobry skład i wysoką zawartość mięsa.

Corn dog
Corn dog © Adobe Stock | Igor Dutina

Kluczem do sukcesu jest konsystencja ciasta. Powinno być ono gęstsze niż naleśnikowe, ale wciąż na tyle płynne, by swobodnie spływać z trzepaczki. Dzięki temu doskonale pokryje kiełbaski, tworząc idealną warstwę. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać mąkę z maślanką i pozostałymi składnikami, aby uniknąć grudek.

Nie zapomnij też o maślance - to właśnie maślanka nadaje ciastu puszystość i lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z resztą składników.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • kiełbaski lub parówki,
  • ser gouda w kawałku,
  • panko do panierowania,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajko, dodaj maślankę, cukier, sól, proszek do pieczenia, słodką oraz ostrą paprykę oraz olej i dokładnie wymieszaj.
  2. Do masy dodaj mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną i wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe, ale wciąż powinno spływać z trzepaczki.
  3. Parówki lub kiełbaski przekrój na pół, ser pokrój w kawałki o podobnej grubości i wielkości co mięso
  4. Nabij na patyk do szaszłyków kawałek parówki oraz sera i zanurz w cieście.
  5. Następnie dokładnie obtocz w panko.
  6. Corn dogi zanurz w gorącym, głębokim oleju i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad