Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Nie znam osoby, która nie lubi czasem pochrupać coś pysznego. Ten amerykański przysmak szybko zdobył uznanie na całym świecie. Na imprezach robi furorę, a i na rodzinnej kolacji otwiera worek komplementów.
Corn dogi powoli wkraczają na salony, chociaż za granicą znane są od wielu lat. To nic innego jak parówka lub kiełbaska smażona w cieście. Samo ciasto to mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej, która po usmażeniu tworzy charakterystyczną, chrupiącą powłokę. Idealnie sprawdzą się w roli ciekawej przekąski lub kolacji na ciepło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut
Przepis na corn dogi
Corn dogi narodziły się w Stanach Zjednoczonych jako popularne danie festynowe. Ich nazwa to połączenie słów "corn" (kukurydza) i "dog" (hot dog, co dobrze oddaje główne składniki. Tradycyjnie serwowane na patyku, są idealną przekąską, którą można jeść w biegu lub po prostu na stojąco, podczas imprezy. Dziś można spotkać wersje z dodatkiem sera, w wersji wegetariańskiej z warzywami, a nawet na słodko.
W tym przepisie corn dogi są wzbogacone o dodatek sera, który po usmażeniu rozpływa się wewnątrz, tworząc smakowitą, ciągnącą się niespodziankę. Panko w roli panierki sprawia, że otoczka parówki jest jeszcze bardziej chrupiąca i złocista. Kupując parówki postaw na te, które mają dobry skład i wysoką zawartość mięsa.
Kluczem do sukcesu jest konsystencja ciasta. Powinno być ono gęstsze niż naleśnikowe, ale wciąż na tyle płynne, by swobodnie spływać z trzepaczki. Dzięki temu doskonale pokryje kiełbaski, tworząc idealną warstwę. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać mąkę z maślanką i pozostałymi składnikami, aby uniknąć grudek.
Nie zapomnij też o maślance - to właśnie maślanka nadaje ciastu puszystość i lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z resztą składników.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1,5 szklanki maślanki,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- kiełbaski lub parówki,
- ser gouda w kawałku,
- panko do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajko, dodaj maślankę, cukier, sól, proszek do pieczenia, słodką oraz ostrą paprykę oraz olej i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną i wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe, ale wciąż powinno spływać z trzepaczki.
- Parówki lub kiełbaski przekrój na pół, ser pokrój w kawałki o podobnej grubości i wielkości co mięso
- Nabij na patyk do szaszłyków kawałek parówki oraz sera i zanurz w cieście.
- Następnie dokładnie obtocz w panko.
- Corn dogi zanurz w gorącym, głębokim oleju i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią.