Kiedy spodziewam się gości, robię szybki placek na maślance. Z sezonowymi owocami smakuje jak marzenie

Letnie, sezonowe owoce doskonale podkreślają smak słodkich wypieków. Wiele z nich wnosi do ciast przyjemną, lekko kwaskową nutę, która skutecznie równoważy słodycz. Jeden z tych owoców wyróżnia się jednak szczególnie – sprawdza się w tej roli lepiej niż inne.

Domowe ciasto z agrestem Domowe ciasto z agrestem
Źródło zdjęć: © Adobe | Shaiith Nowak Jacek

Takie proste, ucierane ciasta cieszą się dużą popularnością – są szybkie w przygotowaniu i można do nich dodać różne owoce, zależnie od sezonu i upodobań. W tym przepisie świetnie sprawdza się maślanka, która nadaje ciastu wilgotność i lekko kwaskowy posmak, idealnie współgrający z owocami. Agrest w tej roli wypada znakomicie – jego delikatna cierpkość przełamuje słodycz masy, dodając świeżości. W przeciwieństwie do wodnistych owoców, jak truskawki czy maliny, agrest nie rozmiękcza ciasta i zachowuje strukturę po upieczeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Sezonowy owoc to skarb lata

Agrest to prawdziwy skarb lata – choć nieco zapomniany, wciąż zasługuje na miejsce w naszych kuchniach. Te niepozorne, zielone lub czerwone kulki kryją w sobie wyjątkowy smak: cierpki, lekko słodki, intensywny, a przy tym niezwykle orzeźwiający. Agrest doskonale nadaje się do wypieków, konfitur, kompotów czy nawet wytrawnych sosów. Jest bogaty w witaminę C i błonnik, a jego charakterystyczna kwaskowatość świetnie równoważy słodkie ciasta, nadając im wyrazisty, letni charakter. W sezonie warto sięgnąć po świeży agrest – najlepiej prosto z krzaka lub targu – i przypomnieć sobie, jak wyjątkowy smak potrafi wnieść do domowych wypieków.

Przepis na leniwe ciasto z agrestem

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej,
  • 500 ml maślanki,
  • 8 łyżek masła,
  • 85 g drobnego cukru do wypieków,
  • 250 g obranych z szypułek owoców agrestu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier puder do posypania przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło na małym ogniu, uważając, by się nie przypaliło, a następnie odstaw je na bok, aby lekko przestygło – powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Wlej maślankę oraz 3 łyżki roztopionego masła i połącz składniki niedbale – masa może pozostać lekko grudkowata.
  4. Umyj i osusz agrest.
  5. Wsyp agrest i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  6. Natłuść formę resztą masła, przełóż ciasto i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut – do suchego patyczka, nie otwieraj piekarnika przed upływem 45 minut.
  8. Po upieczeniu przestudź ciasto w formie, potem przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają