WideoCiasto maślankowe z przepisu babci. Puszyste jak chmurka i mięciutkie

Ciasto maślankowe z przepisu babci. Puszyste jak chmurka i mięciutkie

Ciasto maślankowe to kwintesencja podwieczorku u babci. Jest puszyste, słodkie, a pyszna kruszonka przyjemnie chrupie. Przygotowanie to bułka z masłem, a zapach rosnącego w piekarniku ciasta sprawi, że każdy będzie marzył o kawałku.

Ciasto maślanakowe
Ciasto maślanakowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

19.09.2024 | aktual.: 19.09.2024 15:31

Ciasto maślankowe z owocami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Jego delikatna, puszysta struktura doskonale komponuje się z soczystymi owocami. To deser całoroczny, bo owoce można wymieniać w zależności od pory roku. Sprawdzą się zarówno maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jak i jabłka czy śliwki. To ciasto nigdy się nie znudzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe z owocami

Ciasto maślankowe świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie bez powodu piekły je nasze babcie, zachwycając nim całą rodzinę. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest puszyste i mięciutkie. Na dodatek nie obsycha szybko i dłużej zachowuje świeżość. Jest jednak tak smaczne, że nie postoi za szybko.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, 
  • 1 szklanka maślanki.

Owoce: 

  • 300 g śliwek. 

Kruszonka: 

  • 100 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 150 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, cukier i zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.

Kruszonkę należy dobrze zagnieść
Kruszonkę należy dobrze zagnieść© Pyszności

Krok 2. Przejdź do ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Suche składniki do ciasta
Suche składniki do ciasta© Pyszności

Krok 3. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, olej roślinny oraz maślankę. Dokładnie wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

Masa na ciasto maślankowe
Masa na ciasto maślankowe© Pyszności

Krok 4. Powstałe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż pokrojone na ćwiartki śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto maślankowe
Ciasto maślankowe© Pyszności

Krok 5. Po przestudzeniu ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Ciasto maślankowe z owocami
Ciasto maślankowe z owocami© Pyszności
przepiswideoInspiracje
Wybrane dla Ciebie