Ciasto maślankowe z przepisu babci. Puszyste jak chmurka i mięciutkie
Ciasto maślankowe to kwintesencja podwieczorku u babci. Jest puszyste, słodkie, a pyszna kruszonka przyjemnie chrupie. Przygotowanie to bułka z masłem, a zapach rosnącego w piekarniku ciasta sprawi, że każdy będzie marzył o kawałku.
19.09.2024 | aktual.: 19.09.2024 15:31
Ciasto maślankowe z owocami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Jego delikatna, puszysta struktura doskonale komponuje się z soczystymi owocami. To deser całoroczny, bo owoce można wymieniać w zależności od pory roku. Sprawdzą się zarówno maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jak i jabłka czy śliwki. To ciasto nigdy się nie znudzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto maślankowe z owocami
Ciasto maślankowe świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie bez powodu piekły je nasze babcie, zachwycając nim całą rodzinę. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest puszyste i mięciutkie. Na dodatek nie obsycha szybko i dłużej zachowuje świeżość. Jest jednak tak smaczne, że nie postoi za szybko.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanka maślanki.
Owoce:
- 300 g śliwek.
Kruszonka:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, cukier i zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.
Krok 2. Przejdź do ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Krok 3. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, olej roślinny oraz maślankę. Dokładnie wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Powstałe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż pokrojone na ćwiartki śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Krok 5. Po przestudzeniu ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!