Ciasto maślankowe z przepisu babci. Puszyste jak chmurka i mięciutkie

Ciasto maślankowe to kwintesencja podwieczorku u babci. Jest puszyste, słodkie, a pyszna kruszonka przyjemnie chrupie. Przygotowanie to bułka z masłem, a zapach rosnącego w piekarniku ciasta sprawi, że każdy będzie marzył o kawałku.

Ciasto maślanakoweCiasto maślanakowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto maślankowe z owocami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Jego delikatna, puszysta struktura doskonale komponuje się z soczystymi owocami. To deser całoroczny, bo owoce można wymieniać w zależności od pory roku. Sprawdzą się zarówno maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jak i jabłka czy śliwki. To ciasto nigdy się nie znudzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Ciasto maślankowe z owocami

Ciasto maślankowe świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie bez powodu piekły je nasze babcie, zachwycając nim całą rodzinę. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest puszyste i mięciutkie. Na dodatek nie obsycha szybko i dłużej zachowuje świeżość. Jest jednak tak smaczne, że nie postoi za szybko.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, 
  • 1 szklanka maślanki.

Owoce: 

  • 300 g śliwek. 

Kruszonka: 

  • 100 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 150 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, cukier i zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.

Kruszonkę należy dobrze zagnieść
Kruszonkę należy dobrze zagnieść © Pyszności

Krok 2. Przejdź do ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Suche składniki do ciasta
Suche składniki do ciasta © Pyszności

Krok 3. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, olej roślinny oraz maślankę. Dokładnie wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

Masa na ciasto maślankowe
Masa na ciasto maślankowe © Pyszności

Krok 4. Powstałe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż pokrojone na ćwiartki śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto maślankowe
Ciasto maślankowe © Pyszności

Krok 5. Po przestudzeniu ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Ciasto maślankowe z owocami
Ciasto maślankowe z owocami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca