Ekspresowy przepis na croissanty z papieru ryżowego. Wychodzą nawet wtedy, gdy masz dwie lewe ręce do wypieków

W kuchennej szafce kurzą się arkusze papiery ryżowego, które dorwałeś na którymś z tematycznych tygodni w supermarkecie? Czas połączyć kuchnię azjatycką z francuską i zamienić papier ryżowy w chrupiące croissanty. To słodki deser, który wychodzi każdemu, a i amatorów takiego podwieczorku zdecydowanie nie zabraknie.

Croissanty z papieru ryżowegoCroissanty z papieru ryżowego
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Papier ryżowy kojarzy się głównie ze spring rollsami i sajgonkami, ale w kuchni wykorzystać go można również do przygotowania pysznego deseru. Chociaż brzmi nieprawdopodobnie, bo z rogalikami kojarzy się przecież ciasto francuskie, to naprawdę działa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Croissanty z papieru ryżowego

To trend, który podbija zagraniczne konta na Tik Toku, więc musieliśmy wypróbować go również w kuchni Pyszności. Chociaż pomysł może wydawać się nieco dziwny, to przepis na croissanty z papieru ryżowego podbił serca wielu internautów, a i u nas zrobił furorę.

Znakomicie sprawdzą się dla zabieganych osób, którym nie w głowie skomplikowane wypieki. Chociaż przepis na croissanty z papieru ryżowego jest prosty i szybki, warto pamiętać, że smak takiego croissanta będzie znacznie różnił się od tradycyjnego. Papier ryżowy nadaje potrawie nieco inną teksturę i smak. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych kulinarnych wrażeń, to przepis na croissanty z papieru ryżowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego, 
  • cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Dosyp cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.

Masa do papieru
Masa do papieru © Pyszności

Krok 2. W powstałej mieszance zanurz z obu stron arkusze papieru ryżowego. Ułóż je po trzy i podziel na trzy trójkąty.

Wytnik trójkąty
Wytnik trójkąty © Pyszności

Krok 3. Ułóż je na sobie tak, jak w wideo lub na zdjęciu poniżej i zawiń, tworząc rogalika.

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów © Pyszności

Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posyp cukrem oraz migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Gotowe rogaliki możesz podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟