Ekspresowy przepis na croissanty z papieru ryżowego. Wychodzą nawet wtedy, gdy masz dwie lewe ręce do wypieków
W kuchennej szafce kurzą się arkusze papiery ryżowego, które dorwałeś na którymś z tematycznych tygodni w supermarkecie? Czas połączyć kuchnię azjatycką z francuską i zamienić papier ryżowy w chrupiące croissanty. To słodki deser, który wychodzi każdemu, a i amatorów takiego podwieczorku zdecydowanie nie zabraknie.
15.09.2024 14:38
Papier ryżowy kojarzy się głównie ze spring rollsami i sajgonkami, ale w kuchni wykorzystać go można również do przygotowania pysznego deseru. Chociaż brzmi nieprawdopodobnie, bo z rogalikami kojarzy się przecież ciasto francuskie, to naprawdę działa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Croissanty z papieru ryżowego
To trend, który podbija zagraniczne konta na Tik Toku, więc musieliśmy wypróbować go również w kuchni Pyszności. Chociaż pomysł może wydawać się nieco dziwny, to przepis na croissanty z papieru ryżowego podbił serca wielu internautów, a i u nas zrobił furorę.
Znakomicie sprawdzą się dla zabieganych osób, którym nie w głowie skomplikowane wypieki. Chociaż przepis na croissanty z papieru ryżowego jest prosty i szybki, warto pamiętać, że smak takiego croissanta będzie znacznie różnił się od tradycyjnego. Papier ryżowy nadaje potrawie nieco inną teksturę i smak. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych kulinarnych wrażeń, to przepis na croissanty z papieru ryżowego z pewnością przypadnie ci do gustu.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 arkuszy papieru ryżowego,
- cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Dosyp cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.
Krok 2. W powstałej mieszance zanurz z obu stron arkusze papieru ryżowego. Ułóż je po trzy i podziel na trzy trójkąty.
Krok 3. Ułóż je na sobie tak, jak w wideo lub na zdjęciu poniżej i zawiń, tworząc rogalika.
Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posyp cukrem oraz migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Gotowe rogaliki możesz podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!