Ekspresowy przepis na croissanty z papieru ryżowego. Wychodzą nawet wtedy, gdy masz dwie lewe ręce do wypieków

W kuchennej szafce kurzą się arkusze papiery ryżowego, które dorwałeś na którymś z tematycznych tygodni w supermarkecie? Czas połączyć kuchnię azjatycką z francuską i zamienić papier ryżowy w chrupiące croissanty. To słodki deser, który wychodzi każdemu, a i amatorów takiego podwieczorku zdecydowanie nie zabraknie.

Croissanty z papieru ryżowegoCroissanty z papieru ryżowego
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Papier ryżowy kojarzy się głównie ze spring rollsami i sajgonkami, ale w kuchni wykorzystać go można również do przygotowania pysznego deseru. Chociaż brzmi nieprawdopodobnie, bo z rogalikami kojarzy się przecież ciasto francuskie, to naprawdę działa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Croissanty z papieru ryżowego

To trend, który podbija zagraniczne konta na Tik Toku, więc musieliśmy wypróbować go również w kuchni Pyszności. Chociaż pomysł może wydawać się nieco dziwny, to przepis na croissanty z papieru ryżowego podbił serca wielu internautów, a i u nas zrobił furorę.

Znakomicie sprawdzą się dla zabieganych osób, którym nie w głowie skomplikowane wypieki. Chociaż przepis na croissanty z papieru ryżowego jest prosty i szybki, warto pamiętać, że smak takiego croissanta będzie znacznie różnił się od tradycyjnego. Papier ryżowy nadaje potrawie nieco inną teksturę i smak. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych kulinarnych wrażeń, to przepis na croissanty z papieru ryżowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego, 
  • cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Dosyp cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.

Masa do papieru
Masa do papieru © Pyszności

Krok 2. W powstałej mieszance zanurz z obu stron arkusze papieru ryżowego. Ułóż je po trzy i podziel na trzy trójkąty.

Wytnik trójkąty
Wytnik trójkąty © Pyszności

Krok 3. Ułóż je na sobie tak, jak w wideo lub na zdjęciu poniżej i zawiń, tworząc rogalika.

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów © Pyszności

Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posyp cukrem oraz migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Gotowe rogaliki możesz podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu