Ekspresowy przepis na croissanty z papieru ryżowego. Wychodzą nawet wtedy, gdy masz dwie lewe ręce do wypieków

W kuchennej szafce kurzą się arkusze papiery ryżowego, które dorwałeś na którymś z tematycznych tygodni w supermarkecie? Czas połączyć kuchnię azjatycką z francuską i zamienić papier ryżowy w chrupiące croissanty. To słodki deser, który wychodzi każdemu, a i amatorów takiego podwieczorku zdecydowanie nie zabraknie.

Croissanty z papieru ryżowegoCroissanty z papieru ryżowego
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Papier ryżowy kojarzy się głównie ze spring rollsami i sajgonkami, ale w kuchni wykorzystać go można również do przygotowania pysznego deseru. Chociaż brzmi nieprawdopodobnie, bo z rogalikami kojarzy się przecież ciasto francuskie, to naprawdę działa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Croissanty z papieru ryżowego

To trend, który podbija zagraniczne konta na Tik Toku, więc musieliśmy wypróbować go również w kuchni Pyszności. Chociaż pomysł może wydawać się nieco dziwny, to przepis na croissanty z papieru ryżowego podbił serca wielu internautów, a i u nas zrobił furorę.

Znakomicie sprawdzą się dla zabieganych osób, którym nie w głowie skomplikowane wypieki. Chociaż przepis na croissanty z papieru ryżowego jest prosty i szybki, warto pamiętać, że smak takiego croissanta będzie znacznie różnił się od tradycyjnego. Papier ryżowy nadaje potrawie nieco inną teksturę i smak. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych kulinarnych wrażeń, to przepis na croissanty z papieru ryżowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego, 
  • cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Dosyp cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.

Masa do papieru
Masa do papieru © Pyszności

Krok 2. W powstałej mieszance zanurz z obu stron arkusze papieru ryżowego. Ułóż je po trzy i podziel na trzy trójkąty.

Wytnik trójkąty
Wytnik trójkąty © Pyszności

Krok 3. Ułóż je na sobie tak, jak w wideo lub na zdjęciu poniżej i zawiń, tworząc rogalika.

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów © Pyszności

Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posyp cukrem oraz migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Gotowe rogaliki możesz podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯