PrzepisSłodkościEkspresowy przepis na croissanty z papieru ryżowego. Wychodzą nawet wtedy, gdy masz dwie lewe ręce do wypieków

Ekspresowy przepis na croissanty z papieru ryżowego. Wychodzą nawet wtedy, gdy masz dwie lewe ręce do wypieków

Croissanty z papieru ryżowego
Croissanty z papieru ryżowego
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Daria Rudny-Dul

15.09.2024 14:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W kuchennej szafce kurzą się arkusze papiery ryżowego, które dorwałeś na którymś z tematycznych tygodni w supermarkecie? Czas połączyć kuchnię azjatycką z francuską i zamienić papier ryżowy w chrupiące croissanty. To słodki deser, który wychodzi każdemu, a i amatorów takiego podwieczorku zdecydowanie nie zabraknie.

Papier ryżowy kojarzy się głównie ze spring rollsami i sajgonkami, ale w kuchni wykorzystać go można również do przygotowania pysznego deseru. Chociaż brzmi nieprawdopodobnie, bo z rogalikami kojarzy się przecież ciasto francuskie, to naprawdę działa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego

To trend, który podbija zagraniczne konta na Tik Toku, więc musieliśmy wypróbować go również w kuchni Pyszności. Chociaż pomysł może wydawać się nieco dziwny, to przepis na croissanty z papieru ryżowego podbił serca wielu internautów, a i u nas zrobił furorę.

Znakomicie sprawdzą się dla zabieganych osób, którym nie w głowie skomplikowane wypieki. Chociaż przepis na croissanty z papieru ryżowego jest prosty i szybki, warto pamiętać, że smak takiego croissanta będzie znacznie różnił się od tradycyjnego. Papier ryżowy nadaje potrawie nieco inną teksturę i smak. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych kulinarnych wrażeń, to przepis na croissanty z papieru ryżowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego, 
  • cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Dosyp cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.

Masa do papieru
Masa do papieru© Pyszności

Krok 2. W powstałej mieszance zanurz z obu stron arkusze papieru ryżowego. Ułóż je po trzy i podziel na trzy trójkąty.

Wytnik trójkąty
Wytnik trójkąty© Pyszności

Krok 3. Ułóż je na sobie tak, jak w wideo lub na zdjęciu poniżej i zawiń, tworząc rogalika.

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów© Pyszności

Krok 4. Rogaliki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posyp cukrem oraz migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Gotowe rogaliki możesz podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!

Zawijanie croissantów
Zawijanie croissantów© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także