Możesz jeść do woli i nie przytyjesz. Szybkie spring rollsy z pieczonym łososiem

Choć nazwa tego specjału, jakim są spring rollsy, może sugerować, że powinniśmy spożywać je tylko wiosną, to w rzeczywistości warto delektować się nimi przez cały rok. Niezależnie od pory roku, spring rollsy zawsze smakują wyśmienicie i stanowią doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety.

Spring rollsy z pieczonym łososiemSpring rollsy z pieczonym łososiem
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Spring rollsy to nic innego, jak potrawa, która zdobyła ogromną popularność również w Polsce, znana pod nazwą sajgonki. Jednak istnieje pewna istotna różnica między tradycyjnymi sajgonkami a spring rollsami. Otóż te drugie nie są smażone w głębokim tłuszczu, co jest charakterystyczne dla sajgonek. Spring rollsy serwuje się na surowo, co oznacza, że są one znacznie lżejsze i zdrowsze.

Oczywiście, nie można zapomnieć o nieodłącznym dodatku do spring rollsów, jakim jest aromatyczny sos. To właśnie on nadaje im wyjątkowego charakteru i sprawia, że są one tak nieodparcie smaczne. Bez względu na to, czy wybierzesz sos słodko-kwaśny, pikantny czy może sojowy - z pewnością podkreśli on smak delikatnego farszu zawartego w cienkim cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Spring rollsy z pieczonym łososiem

Składniki:

  • 4–6 małe arkusze papieru ryżowego,
  • 1/2 awokado,
  • 1/4 papryki,
  • mała marchewka,
  • ogórek gruntowy,
  • 2−3 liście sałaty lodowej,
  • 4−5 gałązek świeżej kolendry,
  • 100 g łososia,
  • 20 g makaronu ryżowego,
  • sok z 1/2 limonki.

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1/2 ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia skropić sokiem z limonki i łyżką sosu sojowego, chwilę marynować i upiec w temperaturze 190 stopni (około 15 minut) lub grillować na patelni grillowej.
  2. Awokado, marchewkę i ogórek umyć i obrać. Sałatę, kolendrę i paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić warzywa w cienkie słupki.
  3. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą (według przepisu na opakowaniu), odcedzić, szybko przepłukać wodą, a po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do miski.
  4. Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie. Wyłożyć namoczony papier na ściereczkę i nakładać po kolei − słupki warzyw, łososia, makaron, kolendrę. Zawijać w ciasne ruloniki.
  5. Z łyżki sosu sojowego, octu ryżowego i cukru trzcinowego przygotować sos, doprawić kilkoma plasterkami chili i czosnku.
  6. Sos zapakować oddzielnie.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm