PrzepisProste przepisyMożesz jeść do woli i nie przytyjesz. Szybkie spring rollsy z pieczonym łososiem

Możesz jeść do woli i nie przytyjesz. Szybkie spring rollsy z pieczonym łososiem

Spring rollsy z pieczonym łososiem
Spring rollsy z pieczonym łososiem
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć nazwa tego specjału, jakim są spring rollsy, może sugerować, że powinniśmy spożywać je tylko wiosną, to w rzeczywistości warto delektować się nimi przez cały rok. Niezależnie od pory roku, spring rollsy zawsze smakują wyśmienicie i stanowią doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety.

Spring rollsy to nic innego, jak potrawa, która zdobyła ogromną popularność również w Polsce, znana pod nazwą sajgonki. Jednak istnieje pewna istotna różnica między tradycyjnymi sajgonkami a spring rollsami. Otóż te drugie nie są smażone w głębokim tłuszczu, co jest charakterystyczne dla sajgonek. Spring rollsy serwuje się na surowo, co oznacza, że są one znacznie lżejsze i zdrowsze.

Oczywiście, nie można zapomnieć o nieodłącznym dodatku do spring rollsów, jakim jest aromatyczny sos. To właśnie on nadaje im wyjątkowego charakteru i sprawia, że są one tak nieodparcie smaczne. Bez względu na to, czy wybierzesz sos słodko-kwaśny, pikantny czy może sojowy - z pewnością podkreśli on smak delikatnego farszu zawartego w cienkim cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spring rollsy z pieczonym łososiem

Składniki:

  • 4–6 małe arkusze papieru ryżowego,
  • 1/2 awokado,
  • 1/4 papryki,
  • mała marchewka,
  • ogórek gruntowy,
  • 2−3 liście sałaty lodowej,
  • 4−5 gałązek świeżej kolendry,
  • 100 g łososia,
  • 20 g makaronu ryżowego,
  • sok z 1/2 limonki.

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1/2 ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia skropić sokiem z limonki i łyżką sosu sojowego, chwilę marynować i upiec w temperaturze 190 stopni (około 15 minut) lub grillować na patelni grillowej.
  2. Awokado, marchewkę i ogórek umyć i obrać. Sałatę, kolendrę i paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić warzywa w cienkie słupki.
  3. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą (według przepisu na opakowaniu), odcedzić, szybko przepłukać wodą, a po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do miski.
  4. Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie. Wyłożyć namoczony papier na ściereczkę i nakładać po kolei − słupki warzyw, łososia, makaron, kolendrę. Zawijać w ciasne ruloniki.
  5. Z łyżki sosu sojowego, octu ryżowego i cukru trzcinowego przygotować sos, doprawić kilkoma plasterkami chili i czosnku.
  6. Sos zapakować oddzielnie.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także