Do popołudniowej kawki robię ciasto z agrestem. Cała blacha znika w kwadrans
Dziś mało popularny agrest łatwo pominąć w warzywniaku lub na targu, ale jak się dobrze rozejrzysz, to na pewno dostaniesz, bo teraz jest sezon. Niektórzy szczęśliwcy posiadają jeszcze krzaczki w ogródku. Położony na puszystym cieście z maślanką i pod słodką bezą tworzy wyrazisty, słodko-kwaśny akcent.
W kuchni agrest można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oprócz tradycyjnych dżemów, do których przygotowania nie potrzebujesz ani grama żelatyny, świetnie sprawdza się jako dodatek do kruchych lub ucieranych ciast, deserów z lodami lub kremem pâtissière, a także jako urozmaicenie wytrawnych potraw. Chutney z agrestu doskonale komponuje się z serami pleśniowymi lub pasztetami, również w wersji wegańskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans
Przepis na ciasto z agrestem i bezą
Do przygotowania spodu wykorzystałam przepis Remigiusza Rączki na ciasto ucierane, z tym że u niego jest zsiadłe mleko, a u mnie maślanka. Dla podniesienia aromatu dodałam skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii – korę zachowałam, aby wykorzystać później do domowego budyniu. Z tego przepisu zrobisz ciasto w dużej prostokątnej blasze lub tortownicy o średnicy 26–28 cm.
Składniki:
- 150 g masła,
- 250 g cukru,
- 5 jajek
- 330 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ziarenka z laski wanilii,
- pół cytryny,
- 1 szklanka maślanki,
- 500 g agrestu,
- 200 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem z cukrem na puszysty krem. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i miksuj za każdym razem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i ziarenkami z laski wanilii, również wmiksuj do ciasta. Dodaj także startą skórkę z cytryny i maślankę. Wymieszaj łyżką.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni ciasta ułóż opłukany i osuszony agrest.
- W osobnej misce ubij pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodaj również 1 łyżeczkę soku z cytryny. Miksuj przez 15-20 minut na średnich obrotach, aż piana będzie gładka i lśniąca. Wyłóż na ciasto z agrestem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.