Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty

Domowy budyń waniliowy to deser, który kiedyś gościł w niemal każdym domu, a dziś coraz rzadziej pojawia się na stołach, ale zupełnie niesłusznie. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a smak i konsystencja potrafią zaskoczyć nawet miłośników bardziej wymyślnych słodkości. W odróżnieniu od sklepowych wersji pełnych dodatków i konserwantów ten przepis jest prosty, zdrowy i naturalnie pyszny.

Domowy budyń waniliowy zachwyca smakiemDomowy budyń waniliowy zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Bagnoli

Potrzebujesz tylko kilku składników: mleka, żółtka, skrobi, odrobiny masła, słodzika i aromatu waniliowego. Tak niewiele wystarczy, by stworzyć coś kremowego, delikatnego i naprawdę pożywnego.

Budyń doskonale sprawdzi się nie tylko na samodzielny deser, ale też w formie bazy lub dodatku do wielu dań, np. owsianki, naleśników, placuszków, ciast oraz drożdżówek. Dzięki mleku dostarcza wapń, magnez i witaminy z grupy B, natomiast żółtko wzbogaca go luteiną i beta-karotenem, które wspierają wzrok i odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Przepis na domowy budyń waniliowy

To domowy deser w nowoczesnej, odświeżonej wersji. Jest lżejszy i zdrowszy, a wciąż wyjątkowo pyszny.

Składniki:

  • 3/4 szkl. mleka 2 proc. (150 g),
  • 1 żółtko (20 g),
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (10 g),
  • 1 łyżeczka masła 83 proc. (5 g),
  • 1 łyżka słodzika bez kalorii (10 g),
  • spożywczy aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

Domowy budyń waniliowy przepis
Umieść składniki w rondelku

Krok 1. W małym rondelku umieść żółtko (białko zużyj w innym posiłku), masło, słodzik i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego.

Domowy budyń waniliowy przepis
Wlej połowę mleka

Krok 2. Do rondelka wlej połowę naszykowanego mleka.

Domowy budyń waniliowy przepis
Do reszty mleka dodaj skrobię

Krok 3. Do reszty mleka dodaj skrobię. Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek). 

Domowy budyń waniliowy przepis
Podgrzej zawartość, a następnie wlej rozmieszaną skrobię, cały czas mieszając

Krok 4. Rondelek postaw na średnim ogniu i podgrzewaj zawartość, cały czas mieszając trzepaczką lub widelcem, aż masa będzie jednolita. Gdy zacznie się lekko gotować, zmniejsz ogień i wlej cienką strużką mleko ze skrobią, cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, zwiększ ogień i gotuj do zgęstnienia. W razie grudek dokładnie rozmieszaj masę budyniową trzepaczką.

Domowy budyń waniliowy przepis
Przełóż budyń do wygodnego naczynia

Krok 5. Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej