Od dawna nie kupuję budyniu, tylko robię go sama. Jest 100x lepszy niż ten z torebki
Chociaż często pojawia się jako jedna z warstw w ciastach, to sam w sobie może być pełnoprawnym deserem. W szczególności wtedy, gdy przygotujesz go samodzielnie.
Przygotowanie domowego budyniu jest nie tylko proste, ale i szybkie. Doskonale wiedzą o tym nasze mamy i babcie, które nie mogły korzystać z bogatego asortymentu gotowych proszków. W ruch szło wtedy mleko, żółtka, masło oraz skrobia ziemniaczana. Czasem w środku lądowało kakao, czasem cukier wanilinowy lub w wersji na bogato ciemne, aromatyczne ziarenka wydrążone z laski wanilii. To deser, po którym zawsze śmiały się buzie, wylizując wcześniej do czysta miseczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Przepis na domowy budyń
Można powiedzieć, że po co w zasadzie komplikować sobie zadanie, skoro w budyniach w proszku można przebierać i wybierać. Tymczasem to żadna komplikacja, bo domowy budyń jest prosty w przygotowaniu i bazuje na składnikach, które większość ma w swoim domu.
Moi bliscy przepadają za tym prostym deserem, a ja chętnie przygotowuję budyń waniliowy na podwieczorek. Skrobia pełni rolę zagęstnika, a aksamitną konsystencję pomagają uzyskać żółtka. Do tego coś dla osłodzenia i oczywiście mleko. Alergicy mogą sięgnąć z kolei po napój roślinny. Ten deser przenosi w czasie i sprawia, że ożywają słodkie wspomnienia z podwieczorków u babci.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru waniliowego lub 3 łyżki białego cukru i ziarenka z laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej połowę mleka i zagotuj wraz z masłem.
- Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami, cukrem oraz skrobią. Ilość cukru możesz dopasować do swoich preferencji.
- Do gorącego mleka wlej mieszankę ze skrobią i gotuj całość na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
- Gotowy budyń podziel na porcje, nalewając do pucharków lub miseczek.
Budyń waniliowy najlepiej smakuje na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Możesz go udekorować dodatkowo świeżymi owocami, bitą śmietaną, posypką czekoladową lub sosem owocowym. W moim domu często w ruch idzie butelka z domowym syropem malinowym. Domowy budyń sprawdzi się również jako baza do kremu w wielu ciastach, na przykład bananowej krówce bez pieczenia. Smacznego!