Od dawna nie kupuję budyniu, tylko robię go sama. Jest 100x lepszy niż ten z torebki

Chociaż często pojawia się jako jedna z warstw w ciastach, to sam w sobie może być pełnoprawnym deserem. W szczególności wtedy, gdy przygotujesz go samodzielnie.

Domowy pudding waniliowyDomowy pudding waniliowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowanie domowego budyniu jest nie tylko proste, ale i szybkie. Doskonale wiedzą o tym nasze mamy i babcie, które nie mogły korzystać z bogatego asortymentu gotowych proszków. W ruch szło wtedy mleko, żółtka, masło oraz skrobia ziemniaczana. Czasem w środku lądowało kakao, czasem cukier wanilinowy lub w wersji na bogato ciemne, aromatyczne ziarenka wydrążone z laski wanilii. To deser, po którym zawsze śmiały się buzie, wylizując wcześniej do czysta miseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Przepis na domowy budyń

Można powiedzieć, że po co w zasadzie komplikować sobie zadanie, skoro w budyniach w proszku można przebierać i wybierać. Tymczasem to żadna komplikacja, bo domowy budyń jest prosty w przygotowaniu i bazuje na składnikach, które większość ma w swoim domu.

Prosty budyń waniliowy
Prosty budyń waniliowy © Adobe Stock

Moi bliscy przepadają za tym prostym deserem, a ja chętnie przygotowuję budyń waniliowy na podwieczorek. Skrobia pełni rolę zagęstnika, a aksamitną konsystencję pomagają uzyskać żółtka. Do tego coś dla osłodzenia i oczywiście mleko. Alergicy mogą sięgnąć z kolei po napój roślinny. Ten deser przenosi w czasie i sprawia, że ożywają słodkie wspomnienia z podwieczorków u babci.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru waniliowego lub 3 łyżki białego cukru i ziarenka z laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej połowę mleka i zagotuj wraz z masłem.
  2. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami, cukrem oraz skrobią. Ilość cukru możesz dopasować do swoich preferencji.
  3. Do gorącego mleka wlej mieszankę ze skrobią i gotuj całość na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  4. Gotowy budyń podziel na porcje, nalewając do pucharków lub miseczek.

Budyń waniliowy najlepiej smakuje na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Możesz go udekorować dodatkowo świeżymi owocami, bitą śmietaną, posypką czekoladową lub sosem owocowym. W moim domu często w ruch idzie butelka z domowym syropem malinowym. Domowy budyń sprawdzi się również jako baza do kremu w wielu ciastach, na przykład bananowej krówce bez pieczenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby