Od dawna nie kupuję budyniu, tylko robię go sama. Jest 100x lepszy niż ten z torebki

Chociaż często pojawia się jako jedna z warstw w ciastach, to sam w sobie może być pełnoprawnym deserem. W szczególności wtedy, gdy przygotujesz go samodzielnie.

Domowy pudding waniliowyDomowy pudding waniliowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowanie domowego budyniu jest nie tylko proste, ale i szybkie. Doskonale wiedzą o tym nasze mamy i babcie, które nie mogły korzystać z bogatego asortymentu gotowych proszków. W ruch szło wtedy mleko, żółtka, masło oraz skrobia ziemniaczana. Czasem w środku lądowało kakao, czasem cukier wanilinowy lub w wersji na bogato ciemne, aromatyczne ziarenka wydrążone z laski wanilii. To deser, po którym zawsze śmiały się buzie, wylizując wcześniej do czysta miseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Przepis na domowy budyń

Można powiedzieć, że po co w zasadzie komplikować sobie zadanie, skoro w budyniach w proszku można przebierać i wybierać. Tymczasem to żadna komplikacja, bo domowy budyń jest prosty w przygotowaniu i bazuje na składnikach, które większość ma w swoim domu.

Prosty budyń waniliowy
Prosty budyń waniliowy © Adobe Stock

Moi bliscy przepadają za tym prostym deserem, a ja chętnie przygotowuję budyń waniliowy na podwieczorek. Skrobia pełni rolę zagęstnika, a aksamitną konsystencję pomagają uzyskać żółtka. Do tego coś dla osłodzenia i oczywiście mleko. Alergicy mogą sięgnąć z kolei po napój roślinny. Ten deser przenosi w czasie i sprawia, że ożywają słodkie wspomnienia z podwieczorków u babci.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru waniliowego lub 3 łyżki białego cukru i ziarenka z laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej połowę mleka i zagotuj wraz z masłem.
  2. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami, cukrem oraz skrobią. Ilość cukru możesz dopasować do swoich preferencji.
  3. Do gorącego mleka wlej mieszankę ze skrobią i gotuj całość na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  4. Gotowy budyń podziel na porcje, nalewając do pucharków lub miseczek.

Budyń waniliowy najlepiej smakuje na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Możesz go udekorować dodatkowo świeżymi owocami, bitą śmietaną, posypką czekoladową lub sosem owocowym. W moim domu często w ruch idzie butelka z domowym syropem malinowym. Domowy budyń sprawdzi się również jako baza do kremu w wielu ciastach, na przykład bananowej krówce bez pieczenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje