Bez mleka, mąki i jajek. Te zdrowe ciastka robię ze strączków

Ciasteczka kojarzą się raczej z mało zdrową przekąską. Ten przepis pokazuje jednak, że można nieco udoskonalić podwieczorek. Są chrupiące, pełne smaku, a lista składników niejednego zaskoczy.

Jeśli myślimy o ciasteczkach, to na liście zakupów wizualizuje się nam przede wszystkim pszenna mąka, jajka, mleko oraz masło. Żadnego z tych produktów nie ma jednak w tych ciasteczkach. Ich bazą jest ciecierzyca, która w połączeniu z daktylami, pastą z prażonych migdałów oraz roślinnym napojem zamienia się w pyszny podwieczorek. Wegańskie ciasteczka oczarują nie tylko tych, którzy na co dzień zrezygnowali z jedzenia mięsa i nabiału.

Ciastka z ciecierzycy

Cieciorka trafia często do kanapkowych past czy ekspresowych wegetariańskich zup, będąc przy tym dobrym źródłem roślinnego białka i żelaza. Jej gęsta, nieco mączysta, charakterystyczna dla strączków konsystencja sprawi, że świetnie sprawdzi się także jako baza do chrupiących ciastek.

Ciastka z cieciorki to wyjątkowa propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych deserów. Pasta z prażonych migdałów dostarcza zdrowych tłuszczów, witaminy E i magnezu, daktyle są bogate w błonnik, potas i antyoksydanty, a cieciorka to źródło białka oraz błonnika. Na dodatek wegańskie ciastka przy

Składniki:

  • 250 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu),
  • 150 g pasty z prażonych migdałów,
  • 12 sztuk daktyli,
  • 70 ml napoju owsiano-orzechowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W kielichu blendera umieść cieciorkę, dodaj pastę migdałową, daktyle, napój roślinny oraz ekstrakt waniliowy i zblenduj na gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Masa na ciastka
Masa na ciastka © Pyszności

Krok 2. Wyciśnij okrągłe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz postawić też na podłużne kształty - wybor należy do ciebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy © Pyszności

Krok 3. Przestudzone ciastka przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub zmielonym erytrytolem. Smacznego!

Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo