Bez mleka, mąki i jajek. Te zdrowe ciastka robię ze strączków
Ciasteczka kojarzą się raczej z mało zdrową przekąską. Ten przepis pokazuje jednak, że można nieco udoskonalić podwieczorek. Są chrupiące, pełne smaku, a lista składników niejednego zaskoczy.
Jeśli myślimy o ciasteczkach, to na liście zakupów wizualizuje się nam przede wszystkim pszenna mąka, jajka, mleko oraz masło. Żadnego z tych produktów nie ma jednak w tych ciasteczkach. Ich bazą jest ciecierzyca, która w połączeniu z daktylami, pastą z prażonych migdałów oraz roślinnym napojem zamienia się w pyszny podwieczorek. Wegańskie ciasteczka oczarują nie tylko tych, którzy na co dzień zrezygnowali z jedzenia mięsa i nabiału.
Ciastka z ciecierzycy
Cieciorka trafia często do kanapkowych past czy ekspresowych wegetariańskich zup, będąc przy tym dobrym źródłem roślinnego białka i żelaza. Jej gęsta, nieco mączysta, charakterystyczna dla strączków konsystencja sprawi, że świetnie sprawdzi się także jako baza do chrupiących ciastek.
Ciastka z cieciorki to wyjątkowa propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych deserów. Pasta z prażonych migdałów dostarcza zdrowych tłuszczów, witaminy E i magnezu, daktyle są bogate w błonnik, potas i antyoksydanty, a cieciorka to źródło białka oraz błonnika. Na dodatek wegańskie ciastka przy
Składniki:
- 250 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu),
- 150 g pasty z prażonych migdałów,
- 12 sztuk daktyli,
- 70 ml napoju owsiano-orzechowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W kielichu blendera umieść cieciorkę, dodaj pastę migdałową, daktyle, napój roślinny oraz ekstrakt waniliowy i zblenduj na gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 2. Wyciśnij okrągłe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz postawić też na podłużne kształty - wybor należy do ciebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Krok 3. Przestudzone ciastka przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub zmielonym erytrytolem. Smacznego!