Bez mleka, mąki i jajek. Te zdrowe ciastka robię ze strączków

Ciasteczka kojarzą się raczej z mało zdrową przekąską. Ten przepis pokazuje jednak, że można nieco udoskonalić podwieczorek. Są chrupiące, pełne smaku, a lista składników niejednego zaskoczy.

Jeśli myślimy o ciasteczkach, to na liście zakupów wizualizuje się nam przede wszystkim pszenna mąka, jajka, mleko oraz masło. Żadnego z tych produktów nie ma jednak w tych ciasteczkach. Ich bazą jest ciecierzyca, która w połączeniu z daktylami, pastą z prażonych migdałów oraz roślinnym napojem zamienia się w pyszny podwieczorek. Wegańskie ciasteczka oczarują nie tylko tych, którzy na co dzień zrezygnowali z jedzenia mięsa i nabiału.

Ciastka z ciecierzycy

Cieciorka trafia często do kanapkowych past czy ekspresowych wegetariańskich zup, będąc przy tym dobrym źródłem roślinnego białka i żelaza. Jej gęsta, nieco mączysta, charakterystyczna dla strączków konsystencja sprawi, że świetnie sprawdzi się także jako baza do chrupiących ciastek.

Ciastka z cieciorki to wyjątkowa propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych deserów. Pasta z prażonych migdałów dostarcza zdrowych tłuszczów, witaminy E i magnezu, daktyle są bogate w błonnik, potas i antyoksydanty, a cieciorka to źródło białka oraz błonnika. Na dodatek wegańskie ciastka przy

Składniki:

  • 250 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu),
  • 150 g pasty z prażonych migdałów,
  • 12 sztuk daktyli,
  • 70 ml napoju owsiano-orzechowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W kielichu blendera umieść cieciorkę, dodaj pastę migdałową, daktyle, napój roślinny oraz ekstrakt waniliowy i zblenduj na gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Masa na ciastka
Masa na ciastka © Pyszności

Krok 2. Wyciśnij okrągłe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz postawić też na podłużne kształty - wybor należy do ciebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy © Pyszności

Krok 3. Przestudzone ciastka przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub zmielonym erytrytolem. Smacznego!

Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀