Bez mleka, mąki i jajek. Te zdrowe ciastka robię ze strączków

Ciasteczka kojarzą się raczej z mało zdrową przekąską. Ten przepis pokazuje jednak, że można nieco udoskonalić podwieczorek. Są chrupiące, pełne smaku, a lista składników niejednego zaskoczy.

Jeśli myślimy o ciasteczkach, to na liście zakupów wizualizuje się nam przede wszystkim pszenna mąka, jajka, mleko oraz masło. Żadnego z tych produktów nie ma jednak w tych ciasteczkach. Ich bazą jest ciecierzyca, która w połączeniu z daktylami, pastą z prażonych migdałów oraz roślinnym napojem zamienia się w pyszny podwieczorek. Wegańskie ciasteczka oczarują nie tylko tych, którzy na co dzień zrezygnowali z jedzenia mięsa i nabiału.

Ciastka z ciecierzycy

Cieciorka trafia często do kanapkowych past czy ekspresowych wegetariańskich zup, będąc przy tym dobrym źródłem roślinnego białka i żelaza. Jej gęsta, nieco mączysta, charakterystyczna dla strączków konsystencja sprawi, że świetnie sprawdzi się także jako baza do chrupiących ciastek.

Ciastka z cieciorki to wyjątkowa propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych deserów. Pasta z prażonych migdałów dostarcza zdrowych tłuszczów, witaminy E i magnezu, daktyle są bogate w błonnik, potas i antyoksydanty, a cieciorka to źródło białka oraz błonnika. Na dodatek wegańskie ciastka przy

Składniki:

  • 250 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu),
  • 150 g pasty z prażonych migdałów,
  • 12 sztuk daktyli,
  • 70 ml napoju owsiano-orzechowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W kielichu blendera umieść cieciorkę, dodaj pastę migdałową, daktyle, napój roślinny oraz ekstrakt waniliowy i zblenduj na gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Masa na ciastka
Masa na ciastka © Pyszności

Krok 2. Wyciśnij okrągłe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz postawić też na podłużne kształty - wybor należy do ciebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy © Pyszności

Krok 3. Przestudzone ciastka przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub zmielonym erytrytolem. Smacznego!

Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku