Dorzucam zamiast fasoli i w 30 minut mam gotową zupę. Najlepiej smakuje z grzankami

Ostatnio brakowało mi pomysłu na zupę. W końcu jak często można jeść zwyczajną pomidorową? Postanowiłam wykorzystać ciecierzycę, którą miałam schowaną w szafce i przygotować coś zupełnie nowego. Wyszło pysznie.

Zupa z ciecierzycy to patent na szybki i pożywny obiadZupa z ciecierzycy to patent na szybki i pożywny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Svetlana Monyakova

Ciecierzyca, znana również jako groch włoski, jest jednym z najważniejszych warzyw kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Najczęściej spożywana w postaci hummusu, ale patrząc na walory odżywcze, warto ją częściej uwzględniać w swojej diecie, np. w formie treściwych zup.

Cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika, co czyni ją doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Dzięki obecności witamin z grupy B, żelaza i magnezu ciecierzyca przyczynia się do poprawy zdrowia serca, regulacji poziomu cholesterolu oraz wsparcia układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Wskazówki przed gotowaniem

Zupa nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Najłatwiej jest użyć ugotowanej ciecierzycy z puszki, bo moczenie jej samemu zajmuje dużo czasu. Obecność wielu warzyw zapewnia wystarczającą gęstość potrawy, dlatego nie trzeba dorzucać makaronu, ani ziemniaków. Jeśli jesteś fanem kremów, możesz zblendować zupę pod koniec gotowania.

Przepis na zupę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała papryka (czerwona albo żółta),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w garnku oliwę i wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Smaż przez około 3 minuty.
  2. Dodaj przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj. Podsmaż przez chwilę.
  3. Wlej pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Dodaj bulion i odsączoną ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20-25 minut.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z grzankami oraz świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀