Dorzucam zamiast fasoli i w 30 minut mam gotową zupę. Najlepiej smakuje z grzankami
Ostatnio brakowało mi pomysłu na zupę. W końcu jak często można jeść zwyczajną pomidorową? Postanowiłam wykorzystać ciecierzycę, którą miałam schowaną w szafce i przygotować coś zupełnie nowego. Wyszło pysznie.
Ciecierzyca, znana również jako groch włoski, jest jednym z najważniejszych warzyw kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Najczęściej spożywana w postaci hummusu, ale patrząc na walory odżywcze, warto ją częściej uwzględniać w swojej diecie, np. w formie treściwych zup.
Cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika, co czyni ją doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Dzięki obecności witamin z grupy B, żelaza i magnezu ciecierzyca przyczynia się do poprawy zdrowia serca, regulacji poziomu cholesterolu oraz wsparcia układu pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Wskazówki przed gotowaniem
Zupa nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Najłatwiej jest użyć ugotowanej ciecierzycy z puszki, bo moczenie jej samemu zajmuje dużo czasu. Obecność wielu warzyw zapewnia wystarczającą gęstość potrawy, dlatego nie trzeba dorzucać makaronu, ani ziemniaków. Jeśli jesteś fanem kremów, możesz zblendować zupę pod koniec gotowania.
Przepis na zupę z ciecierzycy
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 mała papryka (czerwona albo żółta),
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Rozgrzej w garnku oliwę i wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Smaż przez około 3 minuty.
- Dodaj przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj. Podsmaż przez chwilę.
- Wlej pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodaj bulion i odsączoną ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20-25 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami oraz świeżą kolendrą.