Dorzucam zamiast fasoli i w 30 minut mam gotową zupę. Najlepiej smakuje z grzankami

Ostatnio brakowało mi pomysłu na zupę. W końcu jak często można jeść zwyczajną pomidorową? Postanowiłam wykorzystać ciecierzycę, którą miałam schowaną w szafce i przygotować coś zupełnie nowego. Wyszło pysznie.

Zupa z ciecierzycy to patent na szybki i pożywny obiadZupa z ciecierzycy to patent na szybki i pożywny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Svetlana Monyakova

Ciecierzyca, znana również jako groch włoski, jest jednym z najważniejszych warzyw kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Najczęściej spożywana w postaci hummusu, ale patrząc na walory odżywcze, warto ją częściej uwzględniać w swojej diecie, np. w formie treściwych zup.

Cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika, co czyni ją doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Dzięki obecności witamin z grupy B, żelaza i magnezu ciecierzyca przyczynia się do poprawy zdrowia serca, regulacji poziomu cholesterolu oraz wsparcia układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Wskazówki przed gotowaniem

Zupa nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Najłatwiej jest użyć ugotowanej ciecierzycy z puszki, bo moczenie jej samemu zajmuje dużo czasu. Obecność wielu warzyw zapewnia wystarczającą gęstość potrawy, dlatego nie trzeba dorzucać makaronu, ani ziemniaków. Jeśli jesteś fanem kremów, możesz zblendować zupę pod koniec gotowania.

Przepis na zupę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała papryka (czerwona albo żółta),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w garnku oliwę i wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Smaż przez około 3 minuty.
  2. Dodaj przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj. Podsmaż przez chwilę.
  3. Wlej pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Dodaj bulion i odsączoną ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20-25 minut.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z grzankami oraz świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie