WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Zamiast zwykłych kotletów robię majonezowe. Każdy pyta o dokładkę

Kotlety z piersi kurczaka to klasyk, ale warto czasem postawić na coś innego. Proste placuszki majonezowe z kurczaka szybko skradną podniebienia. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Pyszne kotleciki majonezowePyszne kotleciki majonezowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Majonezowe kotleciki z kurczaka to nie tylko smaczny, ale również szybki w przygotowaniu obiad. Warto mieć w zanadrzu ten przepis, gdy zabraknie czasu i chęci na długie stanie przy garnkach. Wystarczy dorzucić do nich prostą surówkę i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Kotleciki majonezowe z kurczaka

Chociaż przygotowanie klasycznych kotletów nie zajmuje za dużo czasu, to te majonezowe biją je na głowę. Zapomnij o tradycyjnej panierce i pozwól, by kremowa konsystencja majonezu w połączeniu z jajkami i mąką otuliła soczyste kawałki kurczaka. W moim domu to hit i bliscy często dopytują się, kiedy znów je zrobię.

Kotleciki majonezowe
Kotleciki majonezowe © Adobe Stock

Świetnie sprawdzą się nie tylko na obiad, ale również jako ciepła przekąska na imprezę. Do tego warto przygotować prosty dip, na przykład sos czosnkowy lub pomidorowy. W obiadowej wersji dorzucam obok prostą surówkę z kapusty pekińskiej lub zwykłej. Do masy kotlecikowej możesz dorzucić również nieco startego sera.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2-4 łyżki wody,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, słodka i ostra papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój w kostkę.
  2. W misce roztrzep jajka z majonezem.
  3. Dodaj mąkę, wodę oraz przyprawy według uznania.
  4. Dorzuć pokrojonego kurczaka i wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  6. Smaż z obu stron, aż kotleciki się zarumienią.

Po usmażeniu odkładaj kotleciki majonezowe na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok