Zamiast zwykłych kotletów robię majonezowe. Każdy pyta o dokładkę
Kotlety z piersi kurczaka to klasyk, ale warto czasem postawić na coś innego. Proste placuszki majonezowe z kurczaka szybko skradną podniebienia. Przygotujesz je w mgnieniu oka.
Majonezowe kotleciki z kurczaka to nie tylko smaczny, ale również szybki w przygotowaniu obiad. Warto mieć w zanadrzu ten przepis, gdy zabraknie czasu i chęci na długie stanie przy garnkach. Wystarczy dorzucić do nich prostą surówkę i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Kotleciki majonezowe z kurczaka
Chociaż przygotowanie klasycznych kotletów nie zajmuje za dużo czasu, to te majonezowe biją je na głowę. Zapomnij o tradycyjnej panierce i pozwól, by kremowa konsystencja majonezu w połączeniu z jajkami i mąką otuliła soczyste kawałki kurczaka. W moim domu to hit i bliscy często dopytują się, kiedy znów je zrobię.
Świetnie sprawdzą się nie tylko na obiad, ale również jako ciepła przekąska na imprezę. Do tego warto przygotować prosty dip, na przykład sos czosnkowy lub pomidorowy. W obiadowej wersji dorzucam obok prostą surówkę z kapusty pekińskiej lub zwykłej. Do masy kotlecikowej możesz dorzucić również nieco startego sera.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2-4 łyżki wody,
- sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, słodka i ostra papryka do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój w kostkę.
- W misce roztrzep jajka z majonezem.
- Dodaj mąkę, wodę oraz przyprawy według uznania.
- Dorzuć pokrojonego kurczaka i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
- Smaż z obu stron, aż kotleciki się zarumienią.
Po usmażeniu odkładaj kotleciki majonezowe na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!