Kotlety robię z jednego warzywa. Za mięsem nikt nie zatęskni

Te kotlety to pyszny przepis na lekki, warzywny obiad. Zachwycą smakiem nawet tych, którzy wśród ulubionych deserów wymieniają schabowe.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Warzywne kotlety z brokuła to propozycja nie tylko dla wegetarian. Możesz podać je na obiad wraz z ziemniakami i surówką, jak klasycznego mielonego, ale sprawdzą się również do stworzenia domowego burgera. Wystarczy kilka prostych składników, chwila smażenia i nie pozostaje nic innego, jak się nimi zajadać.

Kotlety brokułowe

Pieczarki, brokuły, papryka i przyprawy — nie potrzeba wiele, by wyczarować wegetariańskie kotlety, które czarują smakiem. Są soczyste, a każdy kęs to czysta przyjemność. Bez długich przygotowań czy skomplikowanego przepisu. To danie, które szybko przekona cię, że bez mięsa zjeść można nie tylko zdrowiej, ale również smaczniej.

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 zielone chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 g ugotowanego brokuła,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Reszta składników:

  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pieczarki i smaż całość, aż grzyby zbrązowieją i woda odparuje.

Smażenie pieczarek
Smażenie pieczarek © Pyszności

Krok 2. Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po usmażeniu dodaj do pieczarek z cebulą i odstaw, aby całość przestygła. Dorzuć również pokrojoną ostrą papryczkę, aby podkręcić smak. Jeśli nie jesteś fanem pikantnych potraw, możesz pominąć ten dodatek. Dopraw wtedy farsz słodką papryką w proszku.

Papryka z pieczarkami
Papryka z pieczarkami © Pyszności

Krok 3. Do pieczarek i papryki dodaj startego, ugotowanego brokuła, wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wsyp nieco bułki tartej, by zagęścić masę. Dokładnie wymieszaj całość, w razie potrzeby dodając więcej bułki.

Masa na kotlety
Masa na kotlety © Pyszności

Krok 4. Z powstałej masy formuj średniej wielkości kotlety. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie kotletów brokułowych
Smażenie kotletów brokułowych © Pyszności

Krok 5. Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i surówki z kapusty. Możesz na koniec posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kotlety brokułowe z pieczarkami
Kotlety brokułowe z pieczarkami © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀