Kotlety robię z jednego warzywa. Za mięsem nikt nie zatęskni
Te kotlety to pyszny przepis na lekki, warzywny obiad. Zachwycą smakiem nawet tych, którzy wśród ulubionych deserów wymieniają schabowe.
Warzywne kotlety z brokuła to propozycja nie tylko dla wegetarian. Możesz podać je na obiad wraz z ziemniakami i surówką, jak klasycznego mielonego, ale sprawdzą się również do stworzenia domowego burgera. Wystarczy kilka prostych składników, chwila smażenia i nie pozostaje nic innego, jak się nimi zajadać.
Kotlety brokułowe
Pieczarki, brokuły, papryka i przyprawy — nie potrzeba wiele, by wyczarować wegetariańskie kotlety, które czarują smakiem. Są soczyste, a każdy kęs to czysta przyjemność. Bez długich przygotowań czy skomplikowanego przepisu. To danie, które szybko przekona cię, że bez mięsa zjeść można nie tylko zdrowiej, ale również smaczniej.
Składniki:
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 zielona papryka,
- 1 zielone chili,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 g ugotowanego brokuła,
- 1 jajko,
- bułka tarta.
Reszta składników:
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pieczarki i smaż całość, aż grzyby zbrązowieją i woda odparuje.
Krok 2. Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po usmażeniu dodaj do pieczarek z cebulą i odstaw, aby całość przestygła. Dorzuć również pokrojoną ostrą papryczkę, aby podkręcić smak. Jeśli nie jesteś fanem pikantnych potraw, możesz pominąć ten dodatek. Dopraw wtedy farsz słodką papryką w proszku.
Krok 3. Do pieczarek i papryki dodaj startego, ugotowanego brokuła, wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wsyp nieco bułki tartej, by zagęścić masę. Dokładnie wymieszaj całość, w razie potrzeby dodając więcej bułki.
Krok 4. Z powstałej masy formuj średniej wielkości kotlety. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 5. Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i surówki z kapusty. Możesz na koniec posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!