Kotlety robię z jednego warzywa. Za mięsem nikt nie zatęskni

Te kotlety to pyszny przepis na lekki, warzywny obiad. Zachwycą smakiem nawet tych, którzy wśród ulubionych deserów wymieniają schabowe.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera
SKOMENTUJ

Warzywne kotlety z brokuła to propozycja nie tylko dla wegetarian. Możesz podać je na obiad wraz z ziemniakami i surówką, jak klasycznego mielonego, ale sprawdzą się również do stworzenia domowego burgera. Wystarczy kilka prostych składników, chwila smażenia i nie pozostaje nic innego, jak się nimi zajadać.

Kotlety brokułowe

Pieczarki, brokuły, papryka i przyprawy — nie potrzeba wiele, by wyczarować wegetariańskie kotlety, które czarują smakiem. Są soczyste, a każdy kęs to czysta przyjemność. Bez długich przygotowań czy skomplikowanego przepisu. To danie, które szybko przekona cię, że bez mięsa zjeść można nie tylko zdrowiej, ale również smaczniej.

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 zielone chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 g ugotowanego brokuła,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Reszta składników:

  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pieczarki i smaż całość, aż grzyby zbrązowieją i woda odparuje.

Smażenie pieczarek
Smażenie pieczarek © Pyszności

Krok 2. Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po usmażeniu dodaj do pieczarek z cebulą i odstaw, aby całość przestygła. Dorzuć również pokrojoną ostrą papryczkę, aby podkręcić smak. Jeśli nie jesteś fanem pikantnych potraw, możesz pominąć ten dodatek. Dopraw wtedy farsz słodką papryką w proszku.

Papryka z pieczarkami
Papryka z pieczarkami © Pyszności

Krok 3. Do pieczarek i papryki dodaj startego, ugotowanego brokuła, wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wsyp nieco bułki tartej, by zagęścić masę. Dokładnie wymieszaj całość, w razie potrzeby dodając więcej bułki.

Masa na kotlety
Masa na kotlety © Pyszności

Krok 4. Z powstałej masy formuj średniej wielkości kotlety. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie kotletów brokułowych
Smażenie kotletów brokułowych © Pyszności

Krok 5. Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i surówki z kapusty. Możesz na koniec posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kotlety brokułowe z pieczarkami
Kotlety brokułowe z pieczarkami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem