Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Serek wiejski to nie tylko nieodzowny towarzysz szczypiorku i rzodkiewki. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami zamieni się w przekąskę, po której nie zostają nawet ślady.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Mini pizzerinki świetnie sprawdzą się jako śniadanie i zrobią furorę na imprezie. Głównym składnikiem jest serek wiejski, który nadaje im lekkości. Na dodatek ich przygotowanie jest proste, więc poradzi sobie nawet ten, kto deklaruje, że ma dwie lewe ręce w kuchni. Dzięki dodatkowi serka przekąska staje się bogatym źródłem białka. Ten przepis szybko wkradnie się do codziennego repertuaru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Pizzerinki z serka wiejskiego
Pizzerinki z serka wiejskiego to zamiennik dla tradycyjnych mini pizz. Są lżejsze, pełne białka, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mają miękkie, wilgotne wnętrze i chrupiące brzegi, a na talerzu prezentują się tak apetycznie, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do jedzenia.
Pizzerinki można modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione składniki, takie jak warzywa, wędliny czy różne rodzaje sera. Możesz dorzucić trochę kukurydzy, pokrojonego na kawałki brokuła czy postawić na odrobinę szaleństwa i dodać ananasa. Świetnie smakują również w wersji wegetariańskiej. Dzięki temu każdy może stworzyć swoją ulubioną wersję tej pysznej przekąski.
Składniki:
- 400 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczki soli.
Dodatki:
- 9 łyżeczek sosu pomidorowego,
- 40 g tartej mozzarelli,
- 40 g szynki,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 1/4 czerwonej cebuli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż serek wiejski. Dodaj jajka, mąkę, słodką paprykę, bazylię, suszony czosnek oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj porcje przygotowanej masy z serka wiejskiego, najłatwiej zrobić to gałkownicą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 3. Szynkę, paprykę oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Na pizzerinkach rozprowadź sos pomidorowym lub passatę. Dodaj starty ser oraz pokrojone dodatki. Włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Krok 4. Gotowe pizzerinki możesz podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Smacznego!