Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Serek wiejski to nie tylko nieodzowny towarzysz szczypiorku i rzodkiewki. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami zamieni się w przekąskę, po której nie zostają nawet ślady.

Pizzerinki z serka wiejskiegoPizzerinki z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Mini pizzerinki świetnie sprawdzą się jako śniadanie i zrobią furorę na imprezie. Głównym składnikiem jest serek wiejski, który nadaje im lekkości. Na dodatek ich przygotowanie jest proste, więc poradzi sobie nawet ten, kto deklaruje, że ma dwie lewe ręce w kuchni. Dzięki dodatkowi serka przekąska staje się bogatym źródłem białka. Ten przepis szybko wkradnie się do codziennego repertuaru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Pizzerinki z serka wiejskiego

Pizzerinki z serka wiejskiego to zamiennik dla tradycyjnych mini pizz. Są lżejsze, pełne białka, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mają miękkie, wilgotne wnętrze i chrupiące brzegi, a na talerzu prezentują się tak apetycznie, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do jedzenia.

Pizzerinki można modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione składniki, takie jak warzywa, wędliny czy różne rodzaje sera. Możesz dorzucić trochę kukurydzy, pokrojonego na kawałki brokuła czy postawić na odrobinę szaleństwa i dodać ananasa. Świetnie smakują również w wersji wegetariańskiej. Dzięki temu każdy może stworzyć swoją ulubioną wersję tej pysznej przekąski.

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczki soli.

Dodatki:

  • 9 łyżeczek sosu pomidorowego,
  • 40 g tartej mozzarelli,
  • 40 g szynki,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 1/4 czerwonej cebuli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż serek wiejski. Dodaj jajka, mąkę, słodką paprykę, bazylię, suszony czosnek oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Masa na pizzerinki
Masa na pizzerinki © Licencjodawca

Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj porcje przygotowanej masy z serka wiejskiego, najłatwiej zrobić to gałkownicą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Pizzerinki z serka wiejskiego
Pizzerinki z serka wiejskiego © Pyszności

Krok 3. Szynkę, paprykę oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Na pizzerinkach rozprowadź sos pomidorowym lub passatę. Dodaj starty ser oraz pokrojone dodatki. Włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut, aby ser się rozpuścił.

Dodatki do pizzy
Dodatki do pizzy © Pyszności

Krok 4. Gotowe pizzerinki możesz podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Smacznego!

Pizzerinki z serka wiejskiego
Pizzerinki z serka wiejskiego © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥