PrzepisWielkanocMiksuję z serkiem wiejskim i wstawiam do piekarnika. Świąteczna babka wychodzi pulchna i wilgotna

Miksuję z serkiem wiejskim i wstawiam do piekarnika. Świąteczna babka wychodzi pulchna i wilgotna

Święta Wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne wypieki. Jednym z nich jest babka – puszysta i aromatyczna, idealna do porannej kawy. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową babką, która rozpływa się w ustach? Odkryj sekret babki z serkiem wiejskim! Ten niecodzienny składnik sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne i puszyste, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu
Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | antoerre

Aromatyczna, delikatna i pełna smaku świąteczna babka to klasyk, który zawsze zachwyca domowników. Jednak co powiesz na nieco inny przepis, który sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i aksamitne? Sekretem tej babki jest serek wiejski, który nadaje jej puszystości oraz ciekawej struktury. To prosta, ale niezwykle smaczna propozycja na wielkanocny stół i nie tylko!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Babka z serkiem wiejskim - przepis na idealne ciasto

Jeśli chcesz upiec babkę, która nie tylko pięknie wyrośnie, ale również będzie miękka i długo zachowa świeżość, ten przepis jest dla ciebie. Dodatek serka wiejskiego sprawia, że struktura ciasta jest bardziej kremowa, a smak nabiera delikatnej mlecznej nuty.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając 1/3 szklanki cukru. Żółtka ucieram z resztą cukru na jasną, puszystą masę.
  2. Do utartych żółtek cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  3. Wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie dodaję serek wiejski. Miksuję, aż składniki się połączą.
  4. Delikatnie wmieszam ubitą pianę z białek, używając łopatki lub miksując na niskich obrotach.
  5. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i lekko mieszam.
  6. Przelewam ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  7. Piekę w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  8. Po upieczeniu wyjmuję babkę z formy i posypuję cukrem pudrem.

Dlaczego warto upiec babkę z serkiem wiejskim?

Dodatek serka wiejskiego do ciasta to nie tylko innowacyjny pomysł, ale także sprawdzony sposób na uzyskanie idealnej konsystencji wypieku. Serek sprawia, że babka jest wilgotna i nie wysycha nawet kilka dni po upieczeniu. Co więcej, jego lekko kremowa struktura sprawia, że ciasto ma aksamitną teksturę, która świetnie komponuje się ze słodyczą cukru i cytrusowym aromatem skórki pomarańczowej.

Jeśli szukasz przepisu, który zachwyci twoich gości i będzie nieco inną odsłoną klasycznej babki, koniecznie wypróbuj ten wariant. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie