Biorę serek wiejski i zapiekam. W mig mam wysokobiałkowy serniczek

Jest prosty w przygotowaniu, lekki i zdrowy. Wysokobiałkowy sernik na bazie serka wiejskiego to deser, którym można zajadać się bez obaw o swoją talię.

Serniczek z serka wiejskiegoSerniczek z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy najdzie cię ochota na serniczek, nie musisz obchodzić się smakiem. W mgnieniu oka przygotujesz zdrowy i lekki deser jednoporcjowy, który zaspokoi sernikową zachciankę. Wystarczy sięgnąć po serek wiejski, który świetnie zastąpi twaróg. Do tego kilka prostych składników, czekolada, owoce i można oddać się słodkiej przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Jednoporcjowy serniczek z serka wiejskiego

Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również zdrowa, wysokobiałkowa baza do przygotowania deserów. Oprócz śniadaniowych placuszków sprawdzi się także do zrobienia pysznego mini serniczka w kokilce. Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilka minut, więc znajdzie się na niego miejsce również w zabiegane dni.

Jednoporcjowy serniczek z owocami
Jednoporcjowy serniczek z owocami © Adobe Stock

Serniczek jest puszysty i delikatny, a przy tym zdrowy. Serek wiejski to bogate źródło białka, a użycie budyniu waniliowego bez cukru oraz słodzików, takich jak ksylitol czy erytrytol, pozwala ograniczyć ilość cukru w deserze. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę, która zaspokoi ochotę na coś słodkiego bez konieczności pieczenia całej blaszki ciasta.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 3 herbatniki,
  • 2 kostki czekolady,
  • borówki lub maliny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Serek przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki krem.
  2. Białko oddziel od żółtek i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do białka dodaj żółtko, budyń, erytrytol, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj.
  4. Na dno kokilki wyłóż herbatniki.
  5. Wlej przygotowaną masę i wetknij w nią kawałki czekolady. Możesz sięgnąć zarówno po białą, mleczną, jak i gorzką.
  6. Włóż kokilkę do żaroodpornego naczynia z wodą.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  8. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw serniczek jeszcze 5 minut w środku.
  9. Podaj z cukrem pudrem i borówkami lub malinami.

Pyszny serniczek zjedz po wystudzeniu. Cukier puder możesz przygotować z erytrytolu, jeśli chcesz dodatkowo odchudzić deser. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody