Biorę serek wiejski i zapiekam. W mig mam wysokobiałkowy serniczek

Jest prosty w przygotowaniu, lekki i zdrowy. Wysokobiałkowy sernik na bazie serka wiejskiego to deser, którym można zajadać się bez obaw o swoją talię.

Serniczek z serka wiejskiegoSerniczek z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy najdzie cię ochota na serniczek, nie musisz obchodzić się smakiem. W mgnieniu oka przygotujesz zdrowy i lekki deser jednoporcjowy, który zaspokoi sernikową zachciankę. Wystarczy sięgnąć po serek wiejski, który świetnie zastąpi twaróg. Do tego kilka prostych składników, czekolada, owoce i można oddać się słodkiej przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Jednoporcjowy serniczek z serka wiejskiego

Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również zdrowa, wysokobiałkowa baza do przygotowania deserów. Oprócz śniadaniowych placuszków sprawdzi się także do zrobienia pysznego mini serniczka w kokilce. Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilka minut, więc znajdzie się na niego miejsce również w zabiegane dni.

Jednoporcjowy serniczek z owocami
Jednoporcjowy serniczek z owocami © Adobe Stock

Serniczek jest puszysty i delikatny, a przy tym zdrowy. Serek wiejski to bogate źródło białka, a użycie budyniu waniliowego bez cukru oraz słodzików, takich jak ksylitol czy erytrytol, pozwala ograniczyć ilość cukru w deserze. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę, która zaspokoi ochotę na coś słodkiego bez konieczności pieczenia całej blaszki ciasta.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 3 herbatniki,
  • 2 kostki czekolady,
  • borówki lub maliny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Serek przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki krem.
  2. Białko oddziel od żółtek i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do białka dodaj żółtko, budyń, erytrytol, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj.
  4. Na dno kokilki wyłóż herbatniki.
  5. Wlej przygotowaną masę i wetknij w nią kawałki czekolady. Możesz sięgnąć zarówno po białą, mleczną, jak i gorzką.
  6. Włóż kokilkę do żaroodpornego naczynia z wodą.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  8. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw serniczek jeszcze 5 minut w środku.
  9. Podaj z cukrem pudrem i borówkami lub malinami.

Pyszny serniczek zjedz po wystudzeniu. Cukier puder możesz przygotować z erytrytolu, jeśli chcesz dodatkowo odchudzić deser. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇