Biorę serek wiejski i zapiekam. W mig mam wysokobiałkowy serniczek

Jest prosty w przygotowaniu, lekki i zdrowy. Wysokobiałkowy sernik na bazie serka wiejskiego to deser, którym można zajadać się bez obaw o swoją talię.

Serniczek z serka wiejskiegoSerniczek z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy najdzie cię ochota na serniczek, nie musisz obchodzić się smakiem. W mgnieniu oka przygotujesz zdrowy i lekki deser jednoporcjowy, który zaspokoi sernikową zachciankę. Wystarczy sięgnąć po serek wiejski, który świetnie zastąpi twaróg. Do tego kilka prostych składników, czekolada, owoce i można oddać się słodkiej przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Jednoporcjowy serniczek z serka wiejskiego

Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również zdrowa, wysokobiałkowa baza do przygotowania deserów. Oprócz śniadaniowych placuszków sprawdzi się także do zrobienia pysznego mini serniczka w kokilce. Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilka minut, więc znajdzie się na niego miejsce również w zabiegane dni.

Jednoporcjowy serniczek z owocami
Jednoporcjowy serniczek z owocami © Adobe Stock

Serniczek jest puszysty i delikatny, a przy tym zdrowy. Serek wiejski to bogate źródło białka, a użycie budyniu waniliowego bez cukru oraz słodzików, takich jak ksylitol czy erytrytol, pozwala ograniczyć ilość cukru w deserze. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę, która zaspokoi ochotę na coś słodkiego bez konieczności pieczenia całej blaszki ciasta.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 3 herbatniki,
  • 2 kostki czekolady,
  • borówki lub maliny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Serek przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki krem.
  2. Białko oddziel od żółtek i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do białka dodaj żółtko, budyń, erytrytol, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj.
  4. Na dno kokilki wyłóż herbatniki.
  5. Wlej przygotowaną masę i wetknij w nią kawałki czekolady. Możesz sięgnąć zarówno po białą, mleczną, jak i gorzką.
  6. Włóż kokilkę do żaroodpornego naczynia z wodą.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  8. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw serniczek jeszcze 5 minut w środku.
  9. Podaj z cukrem pudrem i borówkami lub malinami.

Pyszny serniczek zjedz po wystudzeniu. Cukier puder możesz przygotować z erytrytolu, jeśli chcesz dodatkowo odchudzić deser. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce