Biorę serek wiejski i zapiekam. W mig mam wysokobiałkowy serniczek
Jest prosty w przygotowaniu, lekki i zdrowy. Wysokobiałkowy sernik na bazie serka wiejskiego to deser, którym można zajadać się bez obaw o swoją talię.
Kiedy najdzie cię ochota na serniczek, nie musisz obchodzić się smakiem. W mgnieniu oka przygotujesz zdrowy i lekki deser jednoporcjowy, który zaspokoi sernikową zachciankę. Wystarczy sięgnąć po serek wiejski, który świetnie zastąpi twaróg. Do tego kilka prostych składników, czekolada, owoce i można oddać się słodkiej przyjemności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem
Jednoporcjowy serniczek z serka wiejskiego
Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również zdrowa, wysokobiałkowa baza do przygotowania deserów. Oprócz śniadaniowych placuszków sprawdzi się także do zrobienia pysznego mini serniczka w kokilce. Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilka minut, więc znajdzie się na niego miejsce również w zabiegane dni.
Serniczek jest puszysty i delikatny, a przy tym zdrowy. Serek wiejski to bogate źródło białka, a użycie budyniu waniliowego bez cukru oraz słodzików, takich jak ksylitol czy erytrytol, pozwala ograniczyć ilość cukru w deserze. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę, która zaspokoi ochotę na coś słodkiego bez konieczności pieczenia całej blaszki ciasta.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru,
- 2 łyżki erytrytolu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy,
- 3 herbatniki,
- 2 kostki czekolady,
- borówki lub maliny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Serek przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki krem.
- Białko oddziel od żółtek i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do białka dodaj żółtko, budyń, erytrytol, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj.
- Na dno kokilki wyłóż herbatniki.
- Wlej przygotowaną masę i wetknij w nią kawałki czekolady. Możesz sięgnąć zarówno po białą, mleczną, jak i gorzką.
- Włóż kokilkę do żaroodpornego naczynia z wodą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw serniczek jeszcze 5 minut w środku.
- Podaj z cukrem pudrem i borówkami lub malinami.
Pyszny serniczek zjedz po wystudzeniu. Cukier puder możesz przygotować z erytrytolu, jeśli chcesz dodatkowo odchudzić deser. Smacznego!