PrzepisFitBiorę serek wiejski i zapiekam. W mig mam wysokobiałkowy serniczek

Biorę serek wiejski i zapiekam. W mig mam wysokobiałkowy serniczek

Jest prosty w przygotowaniu, lekki i zdrowy. Wysokobiałkowy sernik na bazie serka wiejskiego to deser, którym można zajadać się bez obaw o swoją talię.

Serniczek z serka wiejskiego
Serniczek z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy najdzie cię ochota na serniczek, nie musisz obchodzić się smakiem. W mgnieniu oka przygotujesz zdrowy i lekki deser jednoporcjowy, który zaspokoi sernikową zachciankę. Wystarczy sięgnąć po serek wiejski, który świetnie zastąpi twaróg. Do tego kilka prostych składników, czekolada, owoce i można oddać się słodkiej przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Jednoporcjowy serniczek z serka wiejskiego

Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również zdrowa, wysokobiałkowa baza do przygotowania deserów. Oprócz śniadaniowych placuszków sprawdzi się także do zrobienia pysznego mini serniczka w kokilce. Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilka minut, więc znajdzie się na niego miejsce również w zabiegane dni.

Jednoporcjowy serniczek z owocami
Jednoporcjowy serniczek z owocami© Adobe Stock

Serniczek jest puszysty i delikatny, a przy tym zdrowy. Serek wiejski to bogate źródło białka, a użycie budyniu waniliowego bez cukru oraz słodzików, takich jak ksylitol czy erytrytol, pozwala ograniczyć ilość cukru w deserze. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę, która zaspokoi ochotę na coś słodkiego bez konieczności pieczenia całej blaszki ciasta.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 3 herbatniki,
  • 2 kostki czekolady,
  • borówki lub maliny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Serek przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki krem.
  2. Białko oddziel od żółtek i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do białka dodaj żółtko, budyń, erytrytol, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj.
  4. Na dno kokilki wyłóż herbatniki.
  5. Wlej przygotowaną masę i wetknij w nią kawałki czekolady. Możesz sięgnąć zarówno po białą, mleczną, jak i gorzką.
  6. Włóż kokilkę do żaroodpornego naczynia z wodą.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  8. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw serniczek jeszcze 5 minut w środku.
  9. Podaj z cukrem pudrem i borówkami lub malinami.

Pyszny serniczek zjedz po wystudzeniu. Cukier puder możesz przygotować z erytrytolu, jeśli chcesz dodatkowo odchudzić deser. Smacznego!

przepiszdrowe dietysernik

Wybrane dla Ciebie