Blenduję serek wiejski i nakładam na kanapki. Inne smarowidła poszły w kąt

Chociaż serek wiejski sam w sobie jest już smaczną i zdrową przekąską, to można go jeszcze bardziej podrasować. W prosty sposób zamienisz go w pyszną pastę, przy której serki kanapkowe mogą się schować.

Smarowidło z serka wiejskiegoSmarowidło z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eliane Haykal
Ewa Malinowska

Serek wiejski to jeden z najlepszych sposobów na to, by wzbogacić swoją dietę w białko lub szybko uciszyć burczenie w brzuchu. Dostać go można w każdym sklepie, a na dodatek nie kosztuje dużo. Dzięki temu staje się wdzięcznym obiektem do kulinarnych eksperymentów, takich jak placki. W tym przepisie zamienia się jednak w kremowe smarowidło, które świetnie smakować będzie na kanapkach. Gotowe serki i smarowidła nie mają nawet podjazdu do tej domowej pasty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Zdrowy serek wiejski

Serek wiejski to zdecydowanie zdrowy wybór. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w cenne składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni. Białko daje również uczucie sytości, co pomaga w kontrolowaniu apetytu i wspiera proces odchudzania.

Serek wiejski - Pyszności
Serek wiejski - Pyszności © Canva | chameleonseye

Serek wiejski dostarcza wapń i witaminę D, które są kluczowe dla zdrowych kości i zębów. Na dodatek wspomaga wchłanianie wapnia i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Wapń jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. To nie koniec zalet. Serek wiejski zawiera także inne witaminy i minerały, takie jak witamina A, witamina B12, fosfor, magnez i cynk.

Pasta kanapkowa z serka wiejskiego

Serek wiejski w połączeniu z fetą zamieni się w pyszną, wyrazistą pastę kanapkową. Lekko słodkie pomidorki i kwaśny ocet balsamiczny wspaniale podkręcą smak, zamieniając nawet zwykłe, codzienne śniadanie w prawdziwą ucztę.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 30-40 g serafety,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 1 obrany ząbek czosnku,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia blendera przełóż serek wiejski, dodaj kawałek sera feta, oliwę oraz obrany ząbek czosnku (nie za duży).
  2. Zblenduj całość na gładką masę, dolewając nieco oliwy w razie potrzeby.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż do miski.
  4. Dodaj posiekaną, świeżą bazylię, ocet balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  5. Na talerz wyłóż serek. Ułóż na nim pomidorki.

Tak przygotowany serek możesz nakładać na kanapki lub grzanki. Świetnie sprawdzi się także jako dip do krakersów czy paluszków grissini. Dodatek pomidorów możesz pominąć i skorzystać tylko z serka wiejskiego i fety. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej