Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Zdrowe desery wcale nie muszą być nudne i sztampowe. Zapomnij o jogurcie z bananem i postaw na pyszny pudding chia z owocową warstwą z mango.
Pudding chia to idealny dowód na to, że zdrowe desery są też smaczne. To lekki przepis nie tylko na podwieczorek, ale również drugie śniadanie. Do przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników i kilku minut. Następnego dnia z lodówki wyjmiesz pyszny, warstwowy pucharek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Pudding chia z mango
Pudding chia to sprawa naprawdę prosta. Wystarczy połączyć nasiona z mlekiem i jogurtem. To właśnie ten ostatni dodatek sprawia, że konsystencja puddingu jest idealnie kremowa, bez glutowatych grudek. Dla dodatkowej porcji słodyczy i karmelowego aromatu warto dodać syrop klonowy. Jeśli jednak nie masz go w swojej szafce, śmiało możesz sięgnąć po miód czy syrop z agawy.
Ten lekki, orzeźwiający deser to idealna propozycja na wiosenne i letnie dni. Nasiona chia są bogate w błonnik i kwasy omega-3, a mango dostarcza witamin i minerałów, takich jak C, beta-karoten czy przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem. Syrop klonowy jest naturalnym słodzikiem, który zawiera minerały, takie jak mangan i cynk. Dzięki tej porcji słodyczy deser jest zdrowy i pyszny.
Składniki:
- 8 łyżek nasion chia,
- 10 łyżek jogurtu greckiego,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 300 ml mleka.
Mus mango:
- 2 sztuki mango.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski przełóż jogurt naturalny, wlej mleko oraz syrop klonowy i połącz składniki. Dorzuć nasiona chia i dobrze wymieszaj.
Krok 2. Mango obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Zblenduj na gładką masę. W podobny sposób możesz przygotować też puree z innych owoców, np. truskawek czy malin. Mus mango możesz wzbogacić dodatkowo o marakuję.
Krok 3. W pucharku lub słoiczku układaj na zmianę warstwy puddingu chia i musu mango. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 4. Gotowy deser możesz udekorować listkiem mięty lub świeżymi owocami. Smacznego!