Zamiast do faszerowanych jajek, dodaję 3 łyżki do placuszków. Rosną na patelni jak szalone

Kiedy rano mam trochę więcej czasu, to uwielbiam przygotowywać na śniadanie placuszki w stylu pancakes. Nie ma nic lepszego niż puszyste ciasto polane słodkim syropem klonowym. Ostatnio dodaję do masy składnik, który na pozór może się wydać kontrowersyjny, czyli... majonez.

Placki z majonezem idealne na śniadaniePlacki z majonezem idealne na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | WD Stock Photos

Zdaję sobie sprawę z tego, że placki z majonezem brzmią co najmniej zaskakująco. W końcu częściej ten składnik jest używany do wytrawnych potraw niż do śniadania na słodko. Potrafię to jednak dobrze wytłumaczyć. Otóż majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu i emulgatora, czyli sprawia, że placki stają się bardziej puszyste i wilgotne. Majonez to tak naprawdę nic innego, jak emulsja oleju, żółtek i octu lub soku z cytryny — więc to jak dodanie tłuszczu i jajek w jednym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Majonez nie tylko do dań na słono

Majonez kojarzy się przede wszystkim z wytrawnymi daniami, ale można go używać również do słodkich wypieków i przekąsek. W smaku placków jest praktycznie niewyczuwalny, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że oprócz niego dodaje się m.in. cukier i wanilię.

Z podanego przeze mnie przepisu powinno wyjść około 20 placków, choć wszystko zależy od tego, jak obfita będzie twoja łyżka ciasta. Dla smaku dodaję ekstraktu waniliowego, ale doskonale sprawdzą się ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii.

Przepis na placki z majonezem

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddziel żółtka od białek.
  2. W jednej misce wymieszaj jogurt z cukrem, żółtkami, majonezem oraz ekstraktem waniliowym.
  3. W drugiej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
  5. Następnie do mokrych składników dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka, bez grudek.
  6. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy.
  7. Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zmniejsz ogień i nakładaj porcje ciasta, używając jednej łyżki na każdy placuszek. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, bita śmietana, świeże owoce albo dżem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości