Zamiast do faszerowanych jajek, dodaję 3 łyżki do placuszków. Rosną na patelni jak szalone

Kiedy rano mam trochę więcej czasu, to uwielbiam przygotowywać na śniadanie placuszki w stylu pancakes. Nie ma nic lepszego niż puszyste ciasto polane słodkim syropem klonowym. Ostatnio dodaję do masy składnik, który na pozór może się wydać kontrowersyjny, czyli... majonez.

Placki z majonezem idealne na śniadaniePlacki z majonezem idealne na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | WD Stock Photos

Zdaję sobie sprawę z tego, że placki z majonezem brzmią co najmniej zaskakująco. W końcu częściej ten składnik jest używany do wytrawnych potraw niż do śniadania na słodko. Potrafię to jednak dobrze wytłumaczyć. Otóż majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu i emulgatora, czyli sprawia, że placki stają się bardziej puszyste i wilgotne. Majonez to tak naprawdę nic innego, jak emulsja oleju, żółtek i octu lub soku z cytryny — więc to jak dodanie tłuszczu i jajek w jednym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Majonez nie tylko do dań na słono

Majonez kojarzy się przede wszystkim z wytrawnymi daniami, ale można go używać również do słodkich wypieków i przekąsek. W smaku placków jest praktycznie niewyczuwalny, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że oprócz niego dodaje się m.in. cukier i wanilię.

Z podanego przeze mnie przepisu powinno wyjść około 20 placków, choć wszystko zależy od tego, jak obfita będzie twoja łyżka ciasta. Dla smaku dodaję ekstraktu waniliowego, ale doskonale sprawdzą się ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii.

Przepis na placki z majonezem

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddziel żółtka od białek.
  2. W jednej misce wymieszaj jogurt z cukrem, żółtkami, majonezem oraz ekstraktem waniliowym.
  3. W drugiej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
  5. Następnie do mokrych składników dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka, bez grudek.
  6. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy.
  7. Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zmniejsz ogień i nakładaj porcje ciasta, używając jednej łyżki na każdy placuszek. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, bita śmietana, świeże owoce albo dżem.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni